1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. İYİ Partili Koncuk: Öğrenci yoksulluğu neden görmezden geliniyor!

İYİ Partili Koncuk: Öğrenci yoksulluğu neden görmezden geliniyor!

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk "İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrenicisi Sibel Ünli 20 yaşında maddi sorunları nedeniyle yaşamaktan vazgeçti.” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdığını belirtti.

A+A-

İYİ Parti Adana Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi İsmail Koncuk, “İstanbul Üniversitesi öğrencileri indirimli öğün sayısının bire indirilmesi ve ikinci öğüne yapılan zam için seslerini duyurmaya çalışırken, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrenicisi Sibel Ünli 20 yaşında maddi sorunları nedeniyle yaşamaktan vazgeçti.” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdığını belirtti. Koncuk şöyle devam etti:

“Yaşanan olaydan sonra üniversite yemekhane ile ilgili kararı iptal etmiştir. Ancak üniversite öğrencilerinin yoksulluğu yalnızca İstanbul’a özgü bir durum değildir. 2016 Yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Gençlik Ruh Sağlığı Çalıştayı'ndaki araştırmanın bulgularının bir kısmı da 4 Eylül 2019’da Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından açıklandı. Resmi olarak açıklanan genel değerlendirmelerde araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 46’sının son bir yıl içinde gelir getiren bir işte çalıştığı, bunların önemli bir kısmının yarı zamanlı ve düzensiz olarak çalışmakta olduğu ortaya çıkmıştır dedi. Üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu yoksulluk ve yoksunluk hali ciddi bir sosyo-ekonomik sorun.”

Milletvekili Koncuk bu nedenle gerekli araştırmaların yapılması için Meclis Araştırma önergesi verdiğini ifade etti. 

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE VERİLEN BURS MİKTARLARI NEDEN ARTIRILMIYOR"

İYİ Parti Adana Milletvekili Koncuk, “Üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu yoksulluk ve yoksunluk hali ekonomik bir sorun. Sorun ekonomikse kaynağını da ekonomide aramak gerekiyor. Üniversitelere yapılacak kaynak aktarımı Üniversitelerin geliştirme vakıflarının işleyişi ve alınan bağışlar nerelere aktarılıyor? Bu bağışlar neden burs olarak daha fazla öğrenciye dağıtılmıyor ya da verilen burs miktarı artırılmıyor? Anadolu'da sınırlı ekonomik kaynaklara ve istihdam olanaklarına sahip ailelerin sırtına yük olmamak ve üniversite eğitimini yarıda bırakmamak için çalışmak zorunda kalan öğrenciler üniversite çevresindeki kafelerde, restoranlarda garsonluk yapıyor, çağrı merkezlerinde çalışıyor, marketlerde, AVM’lerde tezgâhtarlık yapıyor. Bu öğrencilerin doğru eğitim almaları ve eğitim öğretim hayatından geri kalmamaları için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile protokol imzalanıp ücretsiz yemek ve barınacak yer imkânı sağlanması konusunda bir çalışma yapılamaz mı?” dedi ve sorularıyla TBMM'de soru önergesi verdiğini belirtti.

MİLLİ EĞİTİM KOMİSYONU UYARILARIMIZI NEDEN DİKKATE ALMIYOR?

Koncuk, son olarak geçtiğimiz aylarda bu konuya dikkat çekmek için Meclis Araştırması verdiğini belirterek “Anayasal bir hak olarak tanımlanan eğitimin tüm vatandaşlar tarafından eşit bir biçimde erişilebilir olması devlet kurumlarının sorumluluğundadır. Öğrenim gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, temel lise ve üniversite öğrencilerine bir öğretim yılı boyunca 'okullarda ücretsiz yemek' uygulaması için verdiğimiz Meclis Araştırması Milli Eğitim Komisyonu tarafından neden dikkate alınmıyor?” sözlerini tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.