1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İthalatla çiftçiye darbe, dövize israf politikası

İthalatla çiftçiye darbe, dövize israf politikası

Ülkemizde üretilen kayısı, fındık, üzüm, ıspanak, lahana, kıvırcık, fasulye, narenciye diğer ülkelerden ithal ediliyor.

A+A-

Cari işlemler açığı için büyüme hızını düşüren Türkiye, üretim fazlası olan tarım ürünleri ithalatı ile üreticiyi vururken, döviz de israf ediyor

TZD Başkanı Yetkin, “Üretim açığı olmayan kayısı, fındık, ıspanak fasulye gibi bir çok ürünü ithal eden Türkiye çiftçiyi kıskaca alıyor” dedi
Cari işlemler açığını küçültmek için talebi kısarak büyüme hızını aşağı çeken hükümet, üretim açığı olmayan bir çok ürünü ithalatına izin vererek, bir yandan çiftçiye darbe vururken diğer yandan da ‘döviz de israfın bu kadarına da pes’ dedirtiyor..
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin İran’dan lahana, İspanya’dan marul, İtalya’dan ıspanak, ABD’den fındık içi ithal ettiğini belirterek, üretim açığı olmayan ürünlerin ithal edilmesinin hem ülkeyi hem de çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi.
Yetkin, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında tarım sektörü ile ilgili derneğin hazırladığı değerlendirme raporunu açıkladı. 62 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dünyanın yedinci büyük tarım ülkesi olan Türkiye’nin fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu olmak üzere yedi ürünün üretiminde dünya sıralamasında başı çektiğine vurgu yaptı.


ABD’den fındık
Tarımsal büyüme oranının düştüğünü ifade eden Yetkin, sektördeki büyümenin de borca dayalı olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Çiftçilerin bütçesinin zamlar sebebiyle açık verdiğini belirten Yetkin, mazotta yüzde 12, gübre fiyatlarında yüzde 54’lere varan artış meydana geldiğini kaydetti. Hayvancılıkta da benzer tablonun yaşandığını belirten İbrahim Yetkin, et açığını kapatmak için en acil önlemin et verimliliğini artırmak olduğunu söyledi. Hayvan kaçakçılığının önlenmesi gerektiğini söyleyen Yetkin, yem açığının kapatılarak yem fiyatlarının da aşağı çekilmesinin zaruri olduğunu vurguladı. Türkiye’de yetiştirilen bir çok ürünün dışarıdan ithal edildiğini söyleyen Yetkin, ” 2012 yılı ithalat kalemlerine baktığımızda; Çin’den fasulye, İtalya’dan ıspanak, ABD’- den fındık, Güney Afrika’dan satsuma mandalina, Şili’den sofralık üzüm, İran’dan karpuz, İtalya ve Şili’den elma, Kosta Rika’dan kavun, İtalya’dan kuru üzüm, Türkmenistan’dan portakal, Arjantin’den limon, Bulgaristan’dan nar, Çin’den kayısı ve kuru sarımsak, İran’dan kuru kayısı, yine İran’dan lahana ve İspanya’dan marul ithal ettiğimizi görüyoruz. Bu ürünlerin hangisi ülkemizde yetişmiyor? Hangisinde üretim açığımız var? Üretim açığını bir kenara bırakın fındık gibi dünyada bir numara olduğumuz bir üründe bile ithalat yapıyoruz.


Çay ve hayvan kaçakçılığı
Kaldı ki, üretim açığımız olduğu için ithalat yaptığımız bir çok üründe de küçük bir destekle bu açığı kapatmak mümkündür. Ülkemizdeki iklim ve ürün çeşitliliği bu olanağı bize sağlamaktadır. Bunun gerekli olan tek şey üreticiye destek olmaktır “ dedi.
Yetkin, tahıllarda, pamukta ve şeker pancarında üretimin azaldığını öne sürerek, bu yıl tahıl ürünlerinde 33.4 milyon ton, sebzelerde 27.9 milyon ton ve meyvelerde 18.3 milyon ton olarak üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Çay kaçakçılığının da korkutucu boyuta geldiğin iddia eden Yetkin, Türkiye’de üretimi yapılan tarım ürünlerinin ithal edilmesini anlamadığını vurguladı. Hayvancılık alanında 3 yılda 3 milyar doların yurt dışına gönderildiğini ifade eden Yetkin, hayvancılığa ayrılan destekleme bütçesinin son yıllarda yükselmesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. “Hayvan kaçakçılığı engellenemezse alınan önlemler boşa çıkar” diyen Yetkin, Türkiye’nin doğu ve güneydoğu sınırlarından yapılan hayvan kaçakçılığındaki artışın bu çabalarını baltalayacak bir etken olduğunu bildirdi.

Üzüm Şili’den
İzmir’den, Ürgüp’e, Arapgir’e kadar meşhur üzümlerimiz varken
Şili’den üzüm ithal ediyoruz.

İspanak İtalya’dan
Ispanak, verimli topraklarımızın ürünü ama İtalya’dan alıyoruz.

Lahana İran’dan
İnce yapraklı Türk lahanası
meşhurken, karpuz gibi olanınını İran’dan getiriyoruz.

Kıvırcık İspanya’dan
Kıvırcık salata Anadolu’nun
toprağından fışkırırken İspanya’yı tercih ediyoruz.

Fasulye Çin’den
Fasulyede iddialı olmamıza
rağmen, Çin’den de ithal ediliyor.

Kayısı Çin’den
Dünyaca meşhur Malatya kayısımız varken, Çin’den kayısı geliyor.

Fındık ABD’den
Fındık üretiminde dünya birincisiyiz ama. ABD’den ithal ediyoruz.

Narenciye Afrika’dan
Narenciye deyince Akdeniz akla gelir ama biz mandalinayı Güney
Afrika’dan getiriyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.