1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Imza operasyonu

Imza operasyonu

Tedavüldeki paralar eskidikçe yerini alacak yeni banknotlarda bundan böyle Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın imzası olacak.

A+A-

Kağıt paralarda imza operasyonu geliyor. 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 liralık kağıt paralardaki imzalar değişecek. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın imzası bütün, 6 kağıt paraya atılacak. İmzalar içinyeni bir emisyon grubu basılmayacak, tedavüldeki paralar eskidikçe geri alınacak, bunun yerine çıkacak yeni banknotlardaki imzalar şu andaki Başkan Erdem Başçı ve dört başkan yardımcısına ait olacak. TL’nin yeni simgesine ise yer verilmeyecek. Kulislerde Başçı’nın başkan olarak kendi imzasını taşıyan banknot basılmasını istediği, bunu Merkez Bankası Banka Meclisi’nde gündeme getirdiği ileri sürüldü. Hatta bu konunun Banka Meclisi’nde tartışmalı olarak ele alındığı, yapılan tartışmaların ardından Başçı’nın imzasının yer alacağı banknotların basılması kararı alındığı öğrenildi. 

Adı: Tertip değişikliği 
Merkez Bankası yetkilileri ise Banka Meclisi’nde herhangi bir tartışmanın yaşanmadığını, alınan kararın sadece mevcut başkan ve yardımcılarının imzalarının banknotlarda yer alması kararı olduğunu söyledi. Bunun adının ‘tertip’ değişikliği olduğunu ifade eden yetkililer, tertip değişikliğinin Avrupa Merkez bankalarında da kullanıldığını ifade ettiler. Yetkililer, “Eskiyen yıpranmış banknotlar MB’ye gelir. Paralar eskidikçe yeni banknotlar basılır. Yeni basılacak paralarda imzalar olacak” dedi. Yetkililer, bu değişiklik için neden 1.5 yıl beklendiğine ilişkin ise, “Başkan yardımcılarının tamamlanmasını bekledik” açıklamasını yaptı. Başkan Başçı’nın imzası 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL’nin tamamında yer alacak. Başkan yardımcılarının imzaları ise kıdeme göre değişecek. En kıdemli başkan yardımcısının imzası en büyük ve en küçük banknotta yani 5 ve 200 TL’lik banknotta olacak. İkinci en kıdemli başkan yardımcısının imzası 10 ve 100 TL’lik banknotta yer alacak. Kalan diğer iki başkan yardımcısının imzası da 20 ve 50 TL’lik banknotta yer alacak. 

Sİmge olmayacak 
Bir süre önce yarışmayla belirlenen yeni TL simgesi ise banknotlarda yer almayacak. Bunun için yeni bir emisyon grubunun çıkması gerekecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.