1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. İmralı için kritik 6 gün!

İmralı için kritik 6 gün!

İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerde yeni bir aşama yakın

A+A-

Bugünden itibaren önümüzdeki 5 - 6 gün içinde Öcalan’ın yoğun bir ziyaretçi trafiği olacak. İstihbarat yetkilileri, aile üyeleri ve ardından da “İsimleri biz belirleriz” ısrarı aşılırsa BDP heyeti sırayla Öcalan’a gidecek. İstihbarat ekibinin son görüşmeleri oldukça olumlu geçmiş. Altı günün sonunda sürecin gidişatına ilişkin ilk somut adımlar şekillenebilir.

Öcalan’la görüşmeler bütün hızıyla sürüyor. Öcalan, sürecin sonunda PKK’nın silah bırakması yönündeki prensip kararını ortaya koymuş, bunun nasıl sağlanacağına dair modaliteler konusunda MİT ile görüşmeler yürütüyordu. MİT de aynı zamanda İmralı dışındaki PKK yöneticilerinin tavrının netleşmesini bekliyordu. Avrupa’dan Zübeyir Aydar “Öcalan’ı dinleriz” mesajını veren ilk PKK liderlerindendi. Gözler Kandil’e çevrildi. Karayılan da önceki gün Öcalan’ın barış sürecini yürütecek etkili ve yetkili lider olarak gördüklerini ortaya koydu. Ankara’daki uzmanlar Aydar ve Karayılan’ın ortaya koyduğu tavrın PKK’nın büyük bölümü için geçerli olduğunu, Fehman Hüseyin gibi isimlerin bu aşamadan sonra, ancak örgüt yönetiminden gizli provokasyonlara başvurarak farklı bir tavır ortaya koyabileceği yorumlarını yapıyor.

Hükümetin 4. yargı paketini imzaya açması, örgüt üyesi olmadığı halde örgüte destek oldukları gerekçesiyle tutuklu bulunan yüzlerce KCK davası sanıklarının özgürlüğüne kavuşacağı beklentisi yarattı. 3. yargı paketinden sonra serbest kalan KCK zanlılarıyla birlikte binden fazla KCK’lının özgür kalabileceği yorumları yapılıyor. Hükümet 4. yargı paketini AİHM içtihatlarına uymak için çıkarsa da Öcalan, KCK’lıların serbest kalmasını hükümetin olumlu tavrının bir göstergesi olarak görüyor.

MİT ile buluşma

KCK’lıların bir bölümünün serbest kalmasını sağlayacak bu gelişmeyle birlikte dışarıdaki PKK yöneticilerinin bu tavrı sergilemesi, Öcalan ile üst düzey MİT yetkililerinin yeni bir görüşmesine zemin hazırladı. Yani kritik günlerin ilk İmralı ziyaretçileri Ankara’dan MİT karargâhından olacak. Görüşmede, ilk kez yol haritası ve takvim gibi unsurlar ele alınacak. MİT ile Öcalan’ın üzerinde çalıştığı, “Çekilme, silahsızlanma ve entegrasyon” planı PKK’nın Türkiye sınırlarından ayrılmasını, silah bırakmasını ve Türkiye’ye’ya da başka ülkelere) dönüp entegre olmasını öngörüyor.

Önce aile, sonra BDP heyeti

Edindiğim bilgiye göre hükümet ile BDP arasında yapılan gayri resmi görüşmelerde BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’dan oluşan ziyaretçi listesi için nabız yoklandı. Hükümet kanadı, Ahmet Türk’ün gitmesine sıcak bakmadığını ortaya koydu. BDP’liler ise “Makul bir liste sunduk” sözleriyle bu yaklaşıma karşı çıksa da ‘ille de bu liste’ diye diretmedi. Dün geç saatlere kadar liste konusunda anlaşma sağlanamadı ama Öcalan’ın MİT yetkilileriyle yapacağı görüşmenin ardından kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşeceği kesinleşti. Bu arada BDP listesinin de netleşmesi bekleniyor. Ahmet Türk isminde uzlaşma olmazsa Demirtaş ile Buldan’dan oluşacak iki kişilik bir heyet ya da İdris Baluken ya da Adil Kurt gibi bir isim eklenerek üç kişilik bir heyet İmralı’ya gidecek. BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Radikal’e söylediği “Şu ana kadar süreci tıkayıcı olmadık, bundan sonra da olmayız” sözleriyle kişilere takılmayacaklarını ve bir BDP heyetinin mutlaka İmralı’ya gideceğinin sinyalini verdi.
 

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.