1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. IMF'ye borç veren ülke olduk

IMF'ye borç veren ülke olduk

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin kapı kapı gezip borç aldığı günleri geride bıraktığını belirterek, “Çok şükür şimdi. ‘IMF sende zor durumdasın sana 5 milyar dolar borç vereyim’ diyen bir ülke ile karşı karşıyayız" dedi.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Girişimci İşadamları Derneği'nin (BUGİAD) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlediği 4’ncü Yılın Girişimci İşadamları Ödülleri törenine katıldı. Törenin açılışında konuşan Arınç, Necmettin Erbakan’a rahmet diledi. Arınç, övgüyle bahsettiği Erbakan’ın Türkiye sanayisi ile ilgili söylediği sözleri hatırlattı. Arınç, “Erbakan Hocamız derdi ki 2’nci Dünya Savaşına giren Almanya yandı ve yıkıldı, şehirler altüst oldu ama Almanya 20 sene sonra eski ihtişamına kavuştu. Japonya atom bombasıyla teslim oldu. Yıkıldı. Japonlarda da büyük bir mesuliyet şuuru vardı. Japonlarda 20 yılda kalkındı ve imparatoru oldu. Bize sorardı ‘Biz 2’nci Dünya Savaşı’na girmedik de neden geri kaldık’ diye. 'Bizde boya, gazoz fabrikaları var. 70’lerden sonra montaj fabrikaları oldu. Almanya’nın Japonlar'ın sahip olduğu her şeyin üç misli bizde var. Onlar kalkındı biz niye kalkınamadık? Dünyanın kaç yerinde 4 mevsimi yaşayan ülke var. Toprağındaki bereket yılda 3 mahsul alacak başka bir ülke var mı? Yok. Bunları neden birleştirip helva yapamıyoruz’ derdi. Dönüyorum bakıyorum Hocaya hak veriyorum. Türkiye’de bir çok maden çıkıyor. Yeter ki bunları değerlendirelim. Cevher olsun. Bir kilo demir gemiye bindirsen, göndersen bir lira eder. Ama onu işleseniz 5 lira eder" dedi. 

Türkiye’nin yıllarca kolay ithalatla gelirini yurtdışına aktardığını belirten Arınç, Türkiye’de bir dönem devletin bankaların müşterisi haline geldiğini söyledi. Arınç, 28 Şubat'ı anlatılırken bu sürecin atlanmaması gerektiğini kaydederek, “Bu kadar karlı süreç dünyanın neresinde var. Dönemin Başbakanı Erbakan, o dönemde havuz sistemini getirmişti. Daha önce tüm bakanlıklara ayrı ayrı para aktarılıyordu. Parası biten parasını bankalardan yüksek faizle alıyor. Bu yüzden ruhsuz, ahlaktan yoksun insanlar bankacı oldu. Havuz sistemi bunlara karşı yapıldı. Ödenek toplanacak nerenin ihtiyacı varsa orada kullanılacaktı. Bankaların önü kesildi ve ardından 28 Şubat süreci yaşandı ve partisi kapandıö diye konuştu.

“BORÇ ALMAK İÇİN KAPI KAPI GEZİYORDUK"

Bugün Türkiye’nin 150 milyar dolarlık ihracata ulaştığını hatırlatan Bülent Arınç, Türkiye’nin artık daha kaliteli, teknolojik ve katma değeri yüksek üretime yönelmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin borç almak için kapı kapı gezdiğini anlatan Arınç, “Borç alan buyruk alır. Biz borç alıyorduk ve gelecek buyruklara da amenna diyorduk. Rahmetli Özal ve onun arkadaşları da öyle yapmak zorunda kaldı. Para olmadığı için ülkelerden kapı kapı gezip para istiyorlardı. İsviçre’den para geldi diye seviniyorduk. Çok şükür şimdi, IMF’ye olan 2,5 milyar dolarlık borcu ödeyip, ‘IMF sende zor durumdasın sana 5 milyar dolar borç vereyim’ diyen bir ülke ile karşı karşıyayızö dedi.

“İHRACATIMIZI AFRİKA PAZARINDAN KARŞILADIK"

'Made İn Turkey' yazısının artık her yerde olduğunu belirten Arınç, Amerika ve Avrupa’yı inleten global krizden Türkiye’nin güçlü sanayi ve finans sektörü sayesinde sağlam çıktığını ifade etti. Avrupa ve Amerika pazarından mahrum kalan Türkiye’nin ihracatını Afrika pazarından fazlasıyla karşıladığını dile getiren Arınç, Türk ürünlerinin artık her yerde olduğuna dikkat çekti.

Vali Şahabettin Harput da, BUGİAD’lı işadamlarına çalışmalarından ve ekonomiye katkılarından dolayı teşekkür ederek, Türkiye’nin 2023 hedefine güçlü sanayicilerle ulaşacağını söyledi. 

Konuşmaların ardından 'Yılın Komitesi Ödülü' Enerji Komitesine, KOBİ Ödülü Sansiro Firmasına, Eğitim ödülü Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ferudun Kahraman’a, Tarihe Destek Ödülü Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser’e, Bursa’yı Tanıtım Ödülü Kılıç Kalkan Ekibi’ne, İş Kadını ödülü Kaplanlar Soğutma Firması Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Kaplan’a, Girişimci Ödülü Durmazlar Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz’a, İşadamı Ödülü'nü ise Faik Çelik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik'e verildi. Faik Çelik'e ödülünü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç iletti.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.