1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Helal et'te domuz korkusu

'Helal et'te domuz korkusu

Avrupa'daki at eti skandalı, Avrupa ülkelerinde giderek büyüyen helal et pazarını da sarstı. Almanya'da döner etinde at ve domuz etine rastlanması, helal sertifikalarının güvenilirliğini tartışmaya açtı

A+A-

Avrupa’daki at eti skandalının boyutları her geçen gün büyüyor. Sürekli yeni ürünlerde at etinin izine rastlanıyor. Alman gıda teftiş kurumları, sığır eti olarak etiketlenmiş ürünler arasında bugüne dek yaptığı 485 testin 34’ünde at eti de buldu.
Diğer yandan içi rahat helal sertifikalı et tüketen Müslüman tüketiciler ise Almanya’nın bazı kentlerindeki döner etinde at ve domuz etinin izine rastlanması sonucu tedirgin oldu. Skandal, helal sertifikalı etin ne kadar güvenilir olduğu tartışmalarını yeniden alevlendirdi. 
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek, et ve et ürünlerindeki helal damgasının tescilli bir ibare olmaması, tek ve güvenilir bir elden verilmemesi nedeniyle, bu ibarenin birçok firma tarafından suistimal edildiğini düşünüyor.

"Helal kriterleri standartlaştırılmalı"
Almanya'da merkezî bir sertifikalandırma sistemi bulunmadığına işaret eden Mazyek, "Bugüne dek helal sertifikası vermek için gereken kriterler standartlaştırılamadı. Bunun sonucunda da her isteyen firma, gerçekten helal olup olmadığını kontrol ettirdiği bilinmeden ürünlerine, helal damgası bastırabiliyor. Ürünlerin helal olup olmadığının denetimi ise yeterince şeffaf ve açık yapılmıyor. O nedenle biz Müslümanlar Merkez Konseyi olarak, helal kriterlerinin standartlaştırılmasını talep ediyoruz. Böylece Müslümanların iyi niyetinin suitimal edilmesinin önüne geçilmiş olacak, her isteyen bu damgayı kullanamayacak" diye konuşuyor.
Avrupalı gıda üreticileri helal gıda pazarını keşfedeli çok oldu. Giderek büyüyen bu pazarda birçok gıda üreticisi, kazancına kazanç katıyor. Helal sertifikalı gıdaların 2010 yılında dünya pazarındaki toplam değeri 651 milyar doları bulmuştu. Bu rakam Avrupa’da 67 milyar dolar, Almanya’da ise 5 milyar dolara ulaşmıştı.

"Tüketiciler alışkanlıklarını değiştirmeli"
Yaklaşık 4 milyon Müslüman’ın yaşadığı Almanya’da helal gıda pazarının büyümesi, dünya pazarında etkin birçok gıda zincirini de helal sertifikası almaya yöneltti. Nestle, Wisenhof, Haribo gibi üreticiler, uzun zamandır ürünlerine helal sertifikası alıyor. Ancak bu sertifikayı dağıtan Avrupa’da ve Almanya’da birçok firma bulunuyor. Bu firmaların sertifikayı vermek için aradığı kriterler ise her zaman birbirine uymuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.