1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Filistin için "EVET"

Filistin için "EVET"

Filistin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan tarihi oylamada “Üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne yükseltildi. Oylamada 138 ülke 'evet' oyu kullanırken 9 ülke 'hayır' oyu kullandı. 41 ülke ise çekimser kaldı.

A+A-

Filistin, BM'de “Üye olmayan Gözlemci Devlet” statüsü elde etti. Böylece BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı. Filistin bu kararla İsrail'in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecek.

Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.
 
Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.
 
İSRAİL'E ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ YOLU
 
BM’de üye olmayan gözlemci devletlerin “egemenliği” tanındığından, Filistin için bu sıfat büyük önem taşıyor. BM’de şu anda “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne sahip tek devlet Vatikan. BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına “gözlemci” olarak katılma hakkına sahip. Filistin’in yeni statüsüyle BM kuruluşlarına katılımının önü açılıyor. Böylece İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yürütülen yerleşim faaliyetleri, askeri saldırıları gibi konularda Filistin’e Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurma imkânı doğuyor.
 
İLK KUTLAMA TÜRK EVİ'NDE YAPILACAK
 
Bugünkü oturuma katılmak için New York’a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la görüştü. Davutoğlu’na teşekkür eden Filistinli mevkidaşı Riyad Maliki, oylamanın ardından ilk kutlamayı da Türkevi’nde yapacaklarını söyledi. Arap ülkelerinden hiçbir bakanının oturuma katılması beklenmiyor. Filistin’in BM’de temsili ilk kez 1974’te o zamana kadar “terörist” denilen FKÖ’nün oturumlara davet edilmesiyle başladı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.