1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Engellilerin maaşı kesildi

Engellilerin maaşı kesildi

Kamuya ait huzurevlerinde ya da özel bakımevlerinde kalan engelliler, maaşlarının kesilmesine tepki gösterdi. Devlet ise şu formülü ortaya attı: Ya evde kal özürlü maaşı al, ya merkezde kal harçlık al

A+A-

Kamuya ait huzurevlerinde ya da özel bakımevlerinde kalan engelliler, maaşlarının kesilmesine tepki göstererek, eylemlere başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, devlet engelliye "Ya evde kal özürlü maaşı al, ya merkezde kal harçlık al" dedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı ile ortak çalışarak hazırladığı yeni yönetmelik, 25 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

ENGELLİ MAAŞI NEYE GÖRE KESİLDİ?

Yönetmelik, 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları ile özürlü ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanmasını yeniden düzenledi. Yönetmeliğin 7. maddesinin 2. fıkrasının e bendinde yer alan ’kamu ve özel kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dahil olmak üzere sürekli bakımı yapılan ve yaptırılanlar aylığa hak kazanamaz’ hükmüne göre engelli maaşı kesildi.

PTT'YE GİTTİKLERİNDE HABERLERİ OLDU

Sessiz sedasız çıkarılan yönetmelikten, maaşlarını çekmek için PTT’ye gittiklerinde haberdar olan engellilerden, huzurevi ve bakımevlerinde kalanlar maaş yerine harçlıkla karşılaştı. Özür derecelerine göre maaş alan, özür oranı yüzde 75 ve üstü olanların 1130 lirayı bulan maaşları devlet tarafından kesildi.

'VERİLEN HAKLAR GERİ ALINAMAZ'

İzmir’in Yeşilyurt Semti’nde hizmet veren Özel Sıcak Yuvam Bakımevi’nde kalan engelliler ayda 1130 lira olan maaşları yerine bu ay, 22 lira 98 kuruş alınca Konak Meydanı Saat Kulesi önünde eylem yaparak, karara tepki gösterdi. ’Engelli maaşı engellenemez’, ’Ayağımda donum, üzerimde elbisem yok. Bunları neyle alacağım’, ’Anayasaya göre verilen haklar geri alınamaz’, ’Sadaka değil hakkımızı istiyoruz’ yazılı pankartlar açtı.

YENİDEN DÜZENLEME YAPILDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, maaşlar yeniden düzenlendi ve devlet yeni düzenlemeyle kamuya ait huzurevi ve özel bakımevlerindeki engellilerin maaşlarını kesti. Devlet bu engellilere "Ya evinde kal maaş al, bakımevinde ya da huzurevinde kalıyorsan oradaki barınma ve yeme içme giderlerini ben karşıladığım için maaşını kesiyorum" dedi.

Bakanlık yetkilileri, "Huzurevi ve bakımevinde kalan engellilerin maaşları kesildi. Çünkü evinde kalarak bu parayla geçinenler açısından haksızlık oluşmasının önüne geçildi. Huzurevi ve bakımevlerinde kalan bir engellinin bakım maliyeti iki asgari ücrete bedel. Devlet hem bakım için bu bedeli ödeyip hem de engelliye maaş vermekten vazgeçti. Engelliye ’Ya evinde kal maaş al, ya merkezde kal harçlık al’ diyoruz. Harçlığın oranları da her engelli için ayrı hesaplanıyor" dedi.

EVDEKİ ENGELLİNİN DE MAAŞI KESİLDİ

Öte yandan İzmir’de Altındağ Semti’nde kirada, eş dost desteği ile tek başına yaşayan 55 yaşındaki zihinsel engelli Ramiz Çağlayan da hesabına, 1000 lira olan özürlü maaşı yerine 28 lira yatırıldığını belirterek, araştırdığında sistemde 2010 yılından bu yana maaşının kesik göründüğünü öğrendiğini söyledi. Çağlayan, "O zaman üç yıldır ben bu maaşı nasıl alıyorum" dedi.

Hatay Semti’nde yaşayan sara hastası Fatma Yavaş da özür oranının yüzde 91 olduğunu, her ay 1000 lira maaş aldığını, bu ay ise 28 lira ile karşılaştığını dile getirerek, "250 lira kira veriyorum. Beş aydır da ödeyemiyorum. Kaymakamlığa sordum, maaşım kesilmiş. Ben henüz iyileşmedim ki. Üstelik kanserle mücadele ediyorum, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavim sürüyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.