1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli itfaiyeciler 3. Köprü’ye geliyor

Emekli itfaiyeciler 3. Köprü’ye geliyor

Daha önce ağırlıklı olarak Türkiye’de borsa ve bono piyasasına yatırıma gelen gelişmiş batı ülkelerini emeklilik fonları, not artışından bu yana Türkiye’deki altyapı yatırımlarına ilgisini artırdı.

A+A-

 

ABD ve Euro Bölgesi’nde 2008’den bu yana etkili olan ekonomik kriz iklimi, gelişmiş batı ülkelerinin emeklilik fonlarını Türkiye gibi hızlı büyüyen ülkelerin altyapı yatırımlarına yöneltmeye başladı. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, daha önce borsa ve bonoya yatırım yapmak üzere Türkiye’ye gelen ABD, Kanada, İsveç ve Norveçli emeklilik fonlarının artık daha uzun vadeli yatırımlar için ülkeye gelmek istediklerini söyledi. Özellikle Fitch’in Kasım 2012’de Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından ilginin arttığını belirten Aycı, “Örneğin ABD’li itfaiyecilerin, Kanadalı öğretmenlerin emeklilik fonları Türkiye’nin altyapı projelerine yatırım yapmak istiyorlar. Şu sıralar önümüzdeki dönemde yapılacak köprü, havaalanı, 
hastane özelleştirmeleri gibi projeleri inceleyen emeklilik fonları, altyapı projelerine finansal partner olarak ortak olmayı planlıyorlar” dedi.

UZUN VADELİ YATIRIMCILAR

Gelişmiş ülkelerin emeklilik fonlarının son derece büyük portföylerinin bulunduğunu kaydeden Aycı, “Bu fonlar portföylerinin bir kısmını altyapı yatırımlarına ayırıyorlar. Oldukça uzun vadeli davranan emeklilik fonlarının Türkiye’ye bu anlamdaki ilgisi oldukça önemli bir gelişme. Çünkü bu tarz yatırımlarında 10 yıldan fazla bir süre kalıyorlar” diye konuştu. Son dönemde cari fazla veren Çin, Singapur ve Körfez ülkelerinin devlet fonlarının da Türkiye’deki altyapı yatırımlarına ilgi gösterdiğine değinen Aycı, şunları söyledi: “Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin 250 milyar doları aşan altyapı yatırımları olacak. Bunun 70-80 milyar dolarını kendi iç kaynaklarımızdan yapacağımız öngörülüyor. Geri kalan 140-150 milyar doları aşkın yatırımın uluslararası kaynaklardan sağlanması gerekiyor. Bunun için de siyasi ve ekonomik istikrarın korunması çok önemli.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ SORUYORLAR

Ünlü & Co’nun sponsorluğunda Londra’da düzenlenen ‘Türkiye’nin altyapısına yatırım’ başlıklı yatırımcı konferansı sırasında bir grup basın mensubuyla bir araya gelen Aycı, uluslararası yatırımcıların şu sıralar en çok 3’üncü havalimanı ihalesini sorduklarını kaydetti. Türkiye’nin başlattığı kentsel dönüşüm projesinin son dönemde uluslararası yatırımcıların yoğun ilgisini çektiğini belirten Aycı, “Özellikle Japonlar kentsel dönüşümle ilgileniyor. Çinlilerin 1 trilyon dolarlık fonları var, Türkiye’deki tüm altyapı porjeleriyle ilgileniyorlar. 3’üncü köprüyü, hastaneleri, sağlık alanındaki özelleştirmeleri de soran çok fon var.” 

85 milyar dolarlık özel-kamu ortaklığı

ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Türkiye’nin alt yapı projeleri açısından yatırımcılara büyük bir potansiyel sunduğunu söyledi. Ünlü & Co’nun hesaplamalarına göre, gelecek 10-15 yıllık süre içinde Türkiye‘de kombine ulaştırma, sağlık ve kentsel dönüşüm projeleri kapsamında altyapı projelerinde yaklaşık 700 milyar dolarlık bir potansiyel bulunuyor. Mahmut Ünlü, “Bu rakam enerji ve telekom sektörlerinin dışındaki potansiyele işaret ediyor. Bu kapsamda özel sektör-kamu ortaklıkları yoluyla 85 milyar dolara kadar ulaşabilecek işbirliği fırsatı doğacak” dedi.

Malezyalılar 3’üncü havalimanına bakıyor

SON olarak köprü ve otoyol ihalelerinin iptal edilmesi konusunda, yatırımcılarda bir tedirginlik oluşmadığını da söyleyen İlker Aycı, “Yatırımcılarda ihale dahil, sonrasındaki gelişmeler kamuoyu önünde çok şeffaf yaşandığı için bir tedirginlik yok. Hatta üçlü konsorsiyumda Koç ve Ülker Grubu’yla birlikte yer alan Malezyalı UEM Grubu, 3’üncü havalimanıyla ilgileniyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.