1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Elektrikli otomobillere ÖTV zammı

Elektrikli otomobillere ÖTV zammı

Bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan yeni ÖTV oranları elektrikli otomobilleri de direkt olarak etkiledi. En çok tercih edilen elektrikli otomobillerin ÖTV oranı yüzde 60 olarak belirlendi.

A+A-


Otomotiv endüstirisi son 10 yıldır ciddi bir dönüşüm içerisinde. Bu dönüşümün temelinde ise içten yanmalı motorların ortadan kalkması yer alıyor. Bunun yerine ise elektrik motorlu otomobillerin geçeceği gösteriliyor.

Elektrik motorlu otomobillerin faydaları arasında ise çevre dostu, ekonomik ve sessiz çalışması yer alıyor. Yakıt tüketimi bakımından daha avantajlı olan bu otomobillerin vergilendirmesi de içten yanmalı motorlu araçlara göre farklı.

Elektrikli otomobillerin ÖTV oranları araçların motorlarının ürettiği güç üzerinden değerlendiriliyor. Resmi Gazete’de yer alan yeni karara göre ise sadece elektrik motorlu araçlardan alınan özel tüketim vergisi, “motor gücü 85 kW’yi geçmeyenler için yüzde 3’ten yüzde 10’a, 85 kW’yi geçen ancak 120 kW’yi geçmeyenler için yüzde 7’den yüzde 25’e, 120 kW’yi geçenler için ise yüzde 15’ten 60’a” yükseltildi. Karar bugün yürürlüğe girdi.

Elektrik motorlu otomobiller ağır olan kütlelerini hareket ettirmek için yüksek kW çıkışı olan motorları kullanıyor. Ağırlığın temel sebebi ise pil paketleri.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.