1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Dünyanın beklediği haber

Dünyanın beklediği haber

Dünyanın kadavradan rahim nakli yapılan ilk hastası Derya Sert'e Akdeniz Üniversitesi hastanesinde embriyo transferi gerçekleştirildi. Derya Sert' e 8 Ağustos 2011 tarihinde kadavradan rahim nakli transferi yapılmıştı.

A+A-

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk kişi olan 23 yaşındaki Derya Sert'e embriyo transferini başlattıklarını açıkladı.

AÜ Hastanesi'nde 8 Ağustos 2011'de Derya Sert'e 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim nakli yapılmıştı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği fakat başarılı olamadığı rahim naklini bu kez kadavradan alarak yapan ekip, dünya tıp literatürüne girmişti.

AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ekip Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan ile Başhekim Prof. Dr. Mustafa Ünal, bu sabah ortak yaptıkları yazılı açıklamada, Derya Sert için ön hazırlıklar tamamlanarak, geniş bir ekip tarafından embriyo transferi işleminin başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, "Derya Sert'in sağlık durumu iyidir ve evinde istirahat etmektedir. Kamuoyu süreçle ilgili olarak bilgilendirilmeye devam edilecektir" denildi.

Embriyo nakli için yol haritalarının belli olduğunu aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan, geçen ayki bir konferansta Derya Sert'in durumuyla ilgili şunları söylemişti:

"Derya'ya 8 Ağustos 2011'de rahim naklini gerçekleştirdik. Transferden 1- 2 yıl sonra da daha önceden elde ettiğimiz dondurulmuş embriyolardan yararlanıp embriyo transferini gerçekleştirmeyi planladık. Yol haritamızı buna göre belirledik. Elimizde yeterince embriyo bulunuyor. Nisan ayı başından itibaren kaliteli embriyoları transfer edeceğiz. Bu tür işlemlerde başarı oranı yüzde 30- 40'tır. Çoğul gebeliği kesinlikle istemiyoruz."

EMBRİYO İKİ GÜN ÖNCE NAKLEDİLDİ

Doğuştan rahmi olmayan Derya Sert'e 8 Ağustos 2011'de kadavradan rahim naklini, Türkiye'deki ilk çift kol ve ilk yüz nakli ameliyatına imza atan AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan gerçekleştirirken, yardımcılığını eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan yaptı. AÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münire Erman Akar ise Derya Sert'in dondurulmuş embriyodan oluşacak hamilelik süreciyle ilgili görevi üstlendi. Pazar günü yapılan embriyo transferi işlemine Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Münire Erman Akar ve Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ile kalabalık bir ekip katıldı. Eğer embriyo nakli başarılı olursa Derya Sert bu yolla hamile kalan ilk kadın olarak da tıp literatürüne geçecek.

EVİN YERİ GİZLİ TUTULUYOR

Akdeniz Üniversitesi'nde rahim nakli için çalışmalar 5 yıl önce başladı. Başvuran 45 hasta arasından 3 hasta seçildi. Kadavradan rahim bulununca doku grubu ve diğer testleri tam uyan Derya Sert 8 Ağustos 2011'de ameliyata alındı. 7 saat süren ameliyatın ardından uzun süre steril odada kalan Sert, taburcu edildikten sonra Antalya'da hastanenin kiraladığı ve yeri gizli tutulan bir eve yerleştirildi. Kontrolleri hastanede yapılan Sert, ayda iki kez doktorları tarafından muayene ediliyordu.

ZORLU SÜREÇ 5 YIL ÖNCE BAŞLADI

Derya- Mustafa Sert çifti, engel tanımayan aşkları uğruna 2008'de bu mücadeleye başladı. Mersin'in Anamur İlçesi'nde oturan ve o zaman evli olmayan çift, 2009'da AÜ Hastanesi'ne gelerek konulan teşhis üzerine tedavi sürecine başladı. 2010'da evlenen çiftten Derya Sert, ay yıl yine Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından kadınlık hastalığıyla ilgili bir dizi operasyon geçirdi. Yapılan son tetkiklerin ardından 1 Nisan 2011'de Antalya'ya davet edilen çift, o tarihten itibaren hastanede gözetim altında bekletiliyordu. 8 Ağustos 2011'de kadavradan nakil yapılan Derya Sert, taburcu edildikten sonra kontroller için Antalya'da kalırken oto tamircisi eşi Mustafa Sert ise Anamur ile Antalya arasında gidip geliyordu.

'SABIRSIZ BEKLEYİŞİMİZ SÜRÜYOR'

Mustafa Sert, aşık olduğunu ve eşinin sorunları olduğunu bilerek evlendiğini söyledi. Aşklarının hiçbir engel tanımadığını söyleyen Sert, "Aşkımızın önüne hiçbir şey geçemez. Şimdi engel tanımayan aşkımızın meyvesini almak için sabırsız bekleyişimiz sürüyor" derken, ev hanımı Derya Sert, "Doğacak çocuğuma erkek olursa doktorum Ömer'in, kız olursa da yine doktorum Özlenen'in adını koyacağım" diye konuşmuştu.


 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.