1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Doğum yapan kadını ısıtalım derken yaktılar

Doğum yapan kadını ısıtalım derken yaktılar

Yozgat'ta özel bir hastanede sezaryenle doğum yapan kanaması durmadığı için kan seviyesinin düşmesiyle vücut ısısı da düşen Zeynep Sağlam, sevk edildiği Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti

A+A-

Yozgat’ta özel bir hastanede sezaryenle doğum yapan ve kanaması durmadığı için kan seviyesinin düşmesine bağlı olarak vücut ısısı düşen 21 yaşındaki Zeynep Sağlam, sevk edildiği Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi Hastanesi’nde 74 gün süren tedavinin ardından hayatını kaybetti.

Kırşehir’in Çiçekdağı İlçesi’ne bağlı Köseli Beldesi’nde oturan Zeynep Sağlam, 1 Kasım 2012 günü eşi Ercan Sağlam ile hamilelik döneminde 9 ay boyunca kontrole gittiği Yozgat’taki özel bir hastaneye gitti. Burada 3 Kasım 2012’de sezaryenle bebeği Mehmet Baran’ı dünyaya getiren Zeynep Sağlam’ın doğum sonrası kanaması durmadığı için önce rahmi alındı. Ardından iddiaya göre elektrikli ısıtıcıyla vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılırken bacaklarında yanık oluştu.
Zeynep Sağlam, doğum sonrası 4 saat kaldığı Yozgat’taki özel hastaneden Kayseri’ye sevk edildi. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 74 gün tedavi gören ve geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden 21 yaşındaki Zeynep Sağlam’ın ağabeyi Mehmet Tok, kardeşinin ölümünden Yozgat’taki özel hastaneyi sorumlu tuttu. Tok, şu iddialarda bulundu:

"Kardeşimin gebelik döneminde sürekli olarak takibini bu hastane yaptı. Doğum sırasında ise hastaneye yatan kardeşime üç gün üst üste suni sancı uygulandı. Ancak kardeşim normal doğum yapamadığı için sezaryen ile doğuma karar verildi. Doğum sonrası kardeşim bebeğini kucağına aldı. Fakat 10 dakika sonra kanaması durmadığı için tekrar ameliyata alındı. Ameliyatta da kan durdurulamayınca rahminin alınmasına karar verildi ve rahmi de alındı. Daha sonra doktorlar kardeşimi Kayseri’ye sevk etmeye karar verdiler. Bu sırada kardeşimin vücut ısısı düştüğü için ısıtıcı kullanılmış ve bacaklarında yanıklar oluştu. Kardeşim kanamadan değil bu yanıktan dolayı oluşan enfeksiyondan hayatını kaybetti. Kardeşim daha öncede apandisit ameliyatı olmuştu ve kanda pıhtılaşma sorunu da yaşamamıştı."

Kardeşinin bacaklarında yanık olduğuna dair hastane raporu bulunduğunu belirten Tok, "Kardeşim hastanede tedavi gördüğü sırada bacaklarındaki yanıktan dolayı ayağa kalkamadığı için yaraları da iyileşmedi ve buna bağlı olarak beyne giden kan pıhtısı nedeniyle hayatını kaybetti. Biz sorumluların cezasını çekmesini istiyoruz, biz bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

ÖZEL HASTANE İDDİALARI KABUL ETMEDİ

Suçlanan özel hastane yönetimi ise iddialara yönelik yazılı açıklama yaparak herhangi bir sorumlulukları bulunmadığını ileri sürdü. Zeynep Sağlam’ın iki gün izleme sonunda normal doğum olmayınca sezaryene alındığı belirtilen hastanenin yazılı açıklamasında şöyle denildi:
"Hastanın kanında pıhtılaşma olmadı. Dikiş yerlerinde kanamalar meydana geldi. Bunun üzerine biz hastayı tekrar ameliyata alarak hastamıza gerekli kan takviyelerini yaptık. Rahimde kanama devam etmesi üzerine hastanın yakınlarıyla görüşülerek rahmi alındı. Buna rağmen kanama yine durmayınca hastamızı bir kadın doğumu uzmanı, genel cerrah ve anestezi uzmanı gözetiminde Kayseri’ye sevk ettik. Kayseri’de tedavi altına alınan hastayla irtibatımızı kesmeyerek sürekli takip edip hastanın durumu hakkında bilgi aldık ve kendisi ile de görüştük. Hastanın hastanemizde kaldığı müddet içerisinde hastanemiz tıbbi olarak yapılması gereken bütün tıbbi müdahaleleri yapmıştır. Kayseri’de yapılan tedavide de yine hastanın kanamasının durmaması üzerine günlerce kan takviyesi yapılmıştır ve tedavisi 74 gün sürmüştür."
Hastanın bacağında oluşan yanık konusuna da değinilen açıklamada, "Hastanın Kayseri’ye sevki sırasında kan seviyesinin düşmesine bağlı olarak oluşabilecek hipotermiye karşı hastanın vücudu uzaktan ısıtıcı ile ısıtılmaya çalışılmış sol bacağın üst kısmında kızarıklık oluşmuştur. Sorunlu bir gebelik dönemi yaşayan bir hastaydı. Gebelik dönemi hastanemiz tarafından takip edilmiş ve gebelik sırasında 3-4 defa hastaneye yatırılarak yapılan tedaviler sayesinde gebeliği 9 aya tamamlanmıştır. Hastanemizde hasta için her türlü tıbbi müdahalelerin zamanında ve ivedilikle yapılmasına rağmen sonucun bu şekilde olması bizleri derinden üzmüştür. Hastamıza rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.