1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Dermanı kalmadı yere yığıldı

Dermanı kalmadı yere yığıldı

Fethiye'de doğa yürüyüşüne çıkıp dağda mahsur kalanları jandarma kurtardı. Alman asıllı kadın, kurtarma sırasında gücü tükeninde kendini yere bıraktı

A+A-

 

Muğla'nın Fethiye ilçesinde doğa yürüyüşüne çıkan 11 kişiden 6’sı, aşırı yağış ve 55 yaşındaki Alman Kayser Kerstın adlı kadının yürüme güçlüğü çekmesi üzerine dağda mahsur kaldı. Yardım isteyen turistlerin yerini cep telefonu sinyalini takip ederek belirleyen jandarma ekipleri, mahsur kalan 6 kişiyi kurtardı.

Fethiye’de yürüyüş rehberi Ali İhsan Emre eşliğinde doğa yürüyüşü yapmak isteyen 11 kişi, dün sabah saatlerinde 1965 rakımlı Babadağ’ın eteklerindeki Akbel mevkiine çıktı. Mendos Dağı’na doğru yürüyüşe geçen grup bitkileri inceleyip fotoğraf çekmeye başladı.
 

 



Doğaseverler, saat 14.00 sıralarında yağmura yakalandı. Mendos Dağı eteğine gelindiğinde Alman Kayser Kerstın daha fazla yürüyemeyeceğini söyleyerek kendini yere bıraktı. Yaklaşık 10 yıldır Fethiye’de yaşayan ve arkadaşları tarafından ’Fatma’ diye çağrılan Kersın, grup üyelerinin yardımıyla Gökben Köyü yakınlarındaki Dere Ağzı mevkiine getirildi. Bu kez de dolu ve sise yakalanan grup üyelerinden 6’sı dağda mahsur kalırken diğerleri inmeyi başardı.

CEP TELEFONU SİNYALİYLE YERLERİ BELİRLENDİ

Mahsur kalan Kayser Kerstın ile birlikte Özlem Zengin, Mert Okçu, Ömür Çizme, Mustafa Bodur ve rehber Ali İhsan Emre, jandarmadan yardım istedi. 

Doğaseverlerin cep telefonundan alınan sinyalle yerleri belirlendi. Fethiye Garnizon Komutanı Binbaşı Faruk Akıncı komutasındaki jandarma ekibi, bölgeyi bilen Gökben Köyü’nden Servet Karadereli rehberliğinde Dere Ağzı mevkiine hareket etti. İlk olarak Özlem Zengin, Mert Okçu, Ömür Çizme, Mustafa Bodur ve Ali İhsan Emre’yi dağdan indiren jandarma, daha sonra Kayser Kerstın için kurtarma çalışması başlattı. 

Yaklaşık 2 saat tek başına kurtarılmayı bekleyen Kerstın’e saat 19.30 sıralarında ulaşıldı. 1 kilometre boyunca sarp ve eğimli arazide jandarma tarafından taşınan Kerstın, operasyona destek veren AKUT ekibine teslim edildi.

Sağlık kontrolünden geçirilen Kayser Kerstın’e su ve hurma verildi. Gücünün tükendiğini ve çok yorulduğunu anlatan Kerstın, "Çok yağmur yağdı. Islandım ve üşüdüm. Ayağımda kırık ya da zedelenme yok. Sadece yoruldum ve düştüm" dedi. Bir süre dinlendirilen Kerstın, donma tehlikesine karşı sedyeye alınmazken, 3 kilometre yürütülerek dağdan indirildi.

YAĞMUR VE SİS NEDENİYLE YOLU KAYBETTİK

Kayser Kerstın ile birlikte Mert Okçu ve Ömür Çizme ambulansla hastaneye götürülerek tedaviye alındı.

Keşif amaçlı geziye çıktıklarını anlatan Mustafa Bodur, "Aşırı yağmur nedeniyle yol kayganlaştı. Fatma Hanım (Kayser Kerstın) yağmur nedeniyle zorlandı. Onunla birlikte yürürken öndeki grubu kaybettik. Daha sonra yağmur çoğaldı. Bu kez de Fatma Hanım yürüyemedi. Kurtarma çalışması için aşağı indim. Sonra jandarma ile birlikte tekrar yukarı çıktım. Yaklaşık 3 saat süren bir kurtarma çalışması oldu" dedi.

JANDARMAYI ARAYIN

10 kişi ile birlikte doğa yürüyüşü yapmayı planladıklarını söyleyen grup rehberi Ali İhsan Emre ise yağmur sis ve çamur nedeniyle yürüyüşü tamamlayamadıklarını söyledi. Kayser Kerstın’i indiremeyince jandarmadan yardım istediklerini belirten Emre, cep telefonunun yürüyüş sırasında bozulduğunu anlattı.

AKUT Ekip lideri Ersin Gür, operasyonda sadece jandarmaya destek verdiklerini aktararak şunları söyledi:

"Bu gibi kaybolma durumlarında vatandaşlarımız cep telefonundan 156’yı ararsa cep telefonu sinyalinden yerleri belirlenebilir. Bu durumda GPS yardımıyla yönünü kaybeden vatandaşlarımıza kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.