1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çankırı'daydı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çankırı'daydı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, 28 yıl sonra Çankırı’ya giden ilk cumhurbaşkanı olarak Valilik önünde ve Belediye Meydanında coşkuyla karşılandı.

A+A-

Gül, yeniden seçilme başarısı gösteren ABD Başkanı Barack Obama'yı kutlarken, "Yeniden seçilmesi büyük bir olaydır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankırı Valiliği önünde ellerinde Türk Bayrakları ve üzerinde 'Halkın Cumhurbaşkanı Hoşgeldiniz', 'Gönlümüzde Güller Açtı', 'Cumhurun gerçek temsilcisi hoş geldin' yazılı dövizlerle karşılandı. Vali Vahdettin Özcan, Çankırı Milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz ile Belediye Başkanı Ak Partili İrfan Dinç ve protokol tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, yağmur altında kendisini bekleyenleri selamladı. Karşılamada Kore ve Kıbrıs gazileri ile şehit aileleri de hazır bulundu. Gül, gazilerle şehitlere yakın ilgi gösterdi.

Valilik makamına geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı. ABD Başkanı Barack Obama’nın yeniden seçilmesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Başkan Obama’nın tekrar seçimleri kazanması büyük bir olaydır. Kendisini tebrik ediyorum. Özellikle Amerika'nın ekonomik şartları dikkate aldığımızda böyle bir ortam içerisinde böyle bir seçimi kazanması gerçekten büyük bir başarıdır. Çok etkin lobiler, başkan Obama'nın seçilmemesi için çok uğraştılar biliyorsunuz. Orda tabana yayılan büyük bir destekle yeniden başkan oldu. Türkiye ile Amerikanın ilişkileri çok önemlidir. Türk dış politikasında Amerika’nın önemli bir yeri vardır. Başkan Obama'nın yönetimindeki Amerika ile en iyi dönemlerimizden birini yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Hem başkan obama ile yakın dostluklarımız hem de yönetimle yakın işbirliği bugün Türk Amerikan ilişkilerini çok daha değerli hale getirmiştir. Başkan Obama da bunun farkındadır, bizlerde farkındayız. İnanıyorum ki ikinci dönemde kurduğumuz ilişkiler çok daha sağlam bir şekilde geleceğe taşınacaktır. Hem ikili ilişkilerde, hem de uluslar arası konulardaki bazı istişari ihtiyaç duyulan konularda Obama'nın tekrar kazanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın en güçlü askeri gücüne sahip bir ülkede başkanın uluslar arası anlaşmazlıklardan diplomasiye, diyaloğa ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Askeri kullanmanın son çare olarak düşünen bir başkan, bu anlamda da dünya barışı için bu dönemin iyi gelişmelere fırsat verebileceğini düşünüyorum."

Yağan Yağmur nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankırı Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Çankırı Kalesi programı iptal edildi. 28 yıl sonra Cumhurbaşkanını gören Çankırılılar şehirde binaları Türk Bayrakları ile donattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ziyaretlerinde hediye kabul etmediği için Çankırı Valisi Vahdettin Özcan 38 öğrenciye burs temin edilidğini, ayrıca Gül'ün ziyareti anısına Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde 5 bin ağaç dikildiğini söyledi. Belediye Başkanı İrfan Dinç ise, Gül'ün belediyeyi ziyaretinde 2 bin öğrenciye 100'er liralık giyim yardımı yapılacağını, yine Cumhurbaşkanı Gül anısına 5 ayrı noktada 100 bin fidan dikileceğini söyledi.

GÜL: MEŞRU HAKKIMIZI KULLANIYORUZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı birliklerin Irak'ın kuzeyine yaptığı operasyonu değerlendirdi. Terör örgütünün Irak ve Suriye'deki otorite boşluğundan faydalandığını vurgulayan Gül, "Biz de bunu gözardı edemeyiz. Sınırımızın hemen ötesini terör örgütü kendisi için bir serbest alan haline getirdiyse buna hiçbir ülke müsaade etmez. Biz de buna asla müsaade etmeyiz. Onun için her türlü mücadele meşruiyetimiz vardır" dedi.

Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözünün olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Hiçbir ülkeninin içişlerine karışmak niyetimiz de yoktur, ama başka bir ülkmeden bize karşı terör saldırıları olur ve buan o ülke kendi imkanlarıyla susturamıyorsa bizim ona karşı her türlü tedbiri alma hakkımız vardır. Bu hem kendi meşru hakkımıdrı, hem de uluslararıs hukukun verdiği haktır" diye konuştu.

"SURİYE İLE SAVAŞA GİRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

NATO'dan Suriye sınırına Patriot füze sistemi yerleştirilmesi yönünde Ankara'nın talebi olduğu iddialarını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Türkiye'nin herhangi bir şekilde Suriye ile savaşa girmesi, böyle bir niyeti söz konusu değildir. umarım ki Suriye'nin de herhangi bir şekilde Türkiye'ye karşı akıl almaz bir davranış içerisine girme niyeti söz konusu değildir. ama bu tip sıcak gelişmeler söz konusu olunca bu tip potan8siyel tehlikeler ortada olunca buna karşı her türlü tedbir alınır. Bu tedbirlerden bir tanesi de balistik füzelere orta ve yakın menzilli füzelere karşı alınacak tedbirlerdir. Dolayısıyla Nato içerisinde uzun sürdedir savunma amaçlı olarak, bunun altını çizmek isterim, bu tip ihtiyat planlamaları söz konusudur."

Çankırı Valiliği'nde basın bensuplarının sorularını cevaplayan Gül, terörle mücadelenin tavizsiz süreceğini vurgularken, "Şiddete, silaha ve teröre kim hangi gerekçeyle başvurursa vursun, muhakkak ki bu karşılıksız kalmayacaktır" dedi. Gül, son dönemde Ortadoğu'da ve bazı komşu ülkelerde ortaya çıkan siyasi konjoktür ve değişimlerin, boşluk doğduğuna dair bir izlenim yarattığını, terör örgütünün de bundan faydalanmak için bazı unsurların oyuncağı haline geldiğini söyledi. Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunların hepsi geçici olacaktır ve Türkiye hiçbir taviz vermeden terörle mücadelesine kararlı bir şekilde devam edecektir. Şüphesiz ki Türkiye her şeyin konuşulabildiği bir ülkedir. Bu çok önemli. Herkes düşüncesini, fikrini, en aykırı görüşünü bile Türkiye'de ifade edebilir. Bunların ifade edebildiği, her şeyin konuşulabildiği bir ülkede silaha, şiddete ve teröre başvurmak asla affedilmez. onun için güvenlik güçlerimiz bu uzun mücadele içerisinde elde ettikleri tecrübelerle yöntemlerini tekrar tekrar gözden geçiriyorlar, silahlı kuvvetlerimiz kendilerini terörle mücadele konusunda yeniden yapılandırıyor. Teröristler silaha, şiddete başvurduğu süre içerisinde de hiçbir şekilde taviz verilmeyecektir. Şüphesiz ki çeşitli sorunlarımız vardır. Bu sorunları konuşarak, tartışyarak karşılıklı birbirimizi ikna ederek çözmenin de yolları daima mevcuttur."

SURİYE'DEKİ TÜRK GAZETECİLER

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye yönetimi tarafından tutulan gazeteciler Cüneyt Ünal ve Bashar Kadumi'nin kurtarılmasına ilişkin hem Türkiye'nin, hem de başka ülkelerin çaba gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu konu çok fazla dillendirilince siyasi mesele haline geliyor. Siyasi bir mesele haline gelince de kurtarmak zorlaşıyor. Belki aleni konuşmuyoruz bu konuyu, ama haber toplamaktan öteye bir görevi olmayan gazetecilerin kurtarılması için de büyük bir çaba gösterildiğini ifade etmek isterim."

"HİÇBİR ÜLKENİN İÇİŞLERİNE KARIŞMA NİYETİMİZ YOK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütünün komşu ülkelerdeki otorite boşluğundan faydalandığını, bunun göz ardı edılemeyeceğini ifade ederken, "Her türlü mücadele meşriiyetimiz vardır" dedi. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığını belirten Gül, "Hiçbir ülkenin içişlerine karışma niyetimiz yoktur, ama başka bir ülkeden bize karşı terör saldırıları oluyor, o ülke kendi imkanlarıyla susturamıyorsa, bizim ona karşı her türlü tedbiri alma hakkımız vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, açlık grevlerine ilişkin ise, yaptığı açıklamada, mücadele metotlarının hiçbir zaman problemlerin çözümüne yardımcı olmayacağını söyledi. Gül, "Bu bakımdan bu eylemlerden herkesin vazgeçmesi çağrısında bulunuyorum" dedi. Gül, şöyle devam etti:

"Maalesef Suriye'de iç savaş devam etmektedir. Acımasızca her gün yüzlerce insan katledilmektedir. Bu ülkmede çeşitli kimyasal silahlar olduğu bilinmektedir. Türkiye'nin herhangi bir şekilde Suriye ile savaşa girmesi, böyle bir niyeti söz konusu değildir."

"TÜRKİYE, HERŞEYİN KONUŞULABİLDİĞİ BİR ÜLKEDİR"

Çankırı Büyük Otel’de eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte onuruna verilen yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her konunun konuşulabildiği bir ülke olduğunu söyledi. Çankırı’ya daha önceki siyasi hayatında birkaç kez geldiğini, son olarak da Dışişleri Bakanlığı sırasında geldiğini belirten Gül, Çankırı’da belediye başkanının güzel işler yaptığını ve bu süreçte ilde önemli gelişmeler ve değişim olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye’nin uzun süreden bu yana terörle mücadele ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

"Terörle mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Kim silaha başvurursa, bu karşılıksız kalmayacak. Taviz vermeden terörle mücadele edilecek. Türkiye artık herşeyin konuşulabildiği bir ülke haline gelmiştir.Geçmişte bazı sorunlarımız vardı, bunlar artık geride kaldı."

Büyük Otel’deki yemekte Cumhurbaşkanı Gül’den önce kürsüye gelen Belediye Başkanı İrfan Dinç konuşmasında, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze Çankırı’nın yeterince gelişememiş ve arzu edilen kalkınmışlık seviyesine ulaşamamış bir il olduğunu belirterek "Yeni teşvik yasasının sağlayacağı avantajlarla kısa sürede büyük bir gelişme olacağını ümit ediyoruz. Bu konuda Çankırı halkı olarak sizlerin de himmetini bekliyoruz" dedi.

ŞEHİT BABASINA SARILARAK ÖPTÜ

Vali Vahdettin Özcan da konuşmasında, Çankırı’nın milli ve manevi değerlere sahip, zengin kültürel birikimi olan köklü bir kent olduğunu belirterek, Çankırı halkının 28 yıl sonra Cumhurbaşkanını memleketlerinde görmekten büyük bir onur duyduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün Çankırı’yı ziyaretinde Vatandaşlar kendisine büyük ilgi gösterdi. Çankırı Milletvekili İdris Şahin Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmek isteyen bir şehit babası için aracı oldu. Gül, şehit babasına sarılarak öptü.

Sabah yoğun yağış nedeniyle iptal edildiği duyurulan Çankırı Kalesi ziyareti ise daha sonra programa eklendi. Cumhurbaşkanı Gül, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’ı makamında ziyaret ettikten sonra beraberindeki heyetle Çankırı Kalesi’ne çıktı. Cumhurbaşkanı Gül’ün Çankırı merkezdeki son programı ise Belediye tarafından mini bir kültür merkezi haline getirilen Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi ziyareti oldu.

HAYRÜNNİSA GÜL'ÜN ÇANKIRI PROGRAMI

Çankırı'da engelli çocuklar okulu, çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdu ziyaret eden Hayrünnisa Gül, daha sonra 2001 yılında Elazığ'da şehit olan Jandarma Yüzbaşı Erol Uykusuz'un ailesiyle bir araya geldi.

Çankırı'da ilk olarak, engelli çocuklara hizmet veren okulu ziyarete giden Hayrünnisa Gül, kapıda çiçeklerle karşılandı. Yöneticilerden okul ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Hayrünnisa Gül, oyun odasını, el işi ve ebru sınıflarını gezerek çocuklarla bir süre sohbet etti. El işi kağıtlardan yaptıkları çiçek buketini Hayrünnisa Gül'e sunan çocuklar, ebru sanatıyla yapılmış bir de tablo hediye etti. Hayrünnisa Gül, ayrıca çocukların ebru yapması ve tepsi boyamasını izledi.

KORGUN SEVGİ EVLERİ ÇOCUK YUVASI VE KIZ YETİŞTİRME YURDU

Korgun Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'nu ziyaret eden Hayrünnisa Gül, çocukların halk oyunları gösterisiyle kendisi için hazırlanan tiyatro gösterisini izledi. Kız öğrencilerin yaptığı el işi ürünleri sergisini gezen Hayrünnisa Gül, çocukların kendisi için hazırladığı ikramlardan da tattı.

ŞEHİT JANDARMA YÜZBAŞI EROL UYKUSUZ'UN AİLESİNİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile onurlarına verilen öğle yemeğine katılan Hayrünnisa Gül, daha sonra 21 Temmuz 2001 tarihinde Elazığ'ın Arıcak ilçesi Çevrecik Köyü Ulaş Tepe bölgesindeki çatışmada şehit olan Jandarma Yüzbaşı Erol Uykusuz'un ailesini ziyaret etti. Hayrünnisa Gül, burada şehit Uykusuz'un annesi, kardeşleri, eşi ve çocuklarıyla sohbet etti.

YARENLER DİYARINDA FES GİYDİ, 'BAŞAĞA' OLDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarenler diyarı Çankırı’da başağalığın sembolü olan yöresel fes giydi. Belediyeye ait Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi’ne eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Gül’e burada Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından Çankırı Araştırmaları Merkezi’nde bulunan tarihi belgelerin sunumu yapıldı. Gül, Çankırı Belediyesinin tarihi doku ve kültürel değerlerin ortaya çıkarılması ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Belediye Başkanı İrfan Dinç’i kutladı.

Mutasavvıf ve Tarikat Şeyhi Ahmet Bedevi Hazretlerinin 600 yıllık altın zincirlerle üzerine arapça kelimei tevhid, kelimei şehadet ve 12 imamın isimlerinin bulunduğu tarihi sancak Cumhurbaşkanı tarafından dikkatle incelendi. Çankırı Belediyesi tarafından mini bir kültür merkezi haline getirilen Buğday Pazarı (Hazımiye) Medresesi’nin odalarını gezen Cumhurbaşkanı Gül, yaren odasında başağa köşesine oturarak başağalığın sembolü olan fes giydi. Cumhurbaşkanı Gül, medresede belediye tarafından düzenlenen tuz odasını da gezdi. Gül ve eşi Hayrunisa hanıma medresede guzine üzerinde kaynatılmış ıhlamur ve kestane ile közlenmiş patates ikram edildi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.