1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ‘Cep’te paket fiyatına dikkat

‘Cep’te paket fiyatına dikkat

BTK, bugünden geçerli olmak üzere cep telefonlarında ‘Azami Ücret Tarifesi’ni yüzde 5.7 oranında artırdı.

A+A-

 

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylanan, GSM şirketlerinin cep telefonu ve haberleşme hizmetleri ücretlerine uygulayacağı yeni ‘Azami Ücret Tarifesi’ bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Yeni tarifede, GSM şirketlerince uygulanacak ücretlerin üst sınırı yüzde 5.7 oranında artırıldı.  Yeni Azami Ücret Tarifesi’ne göre, cep telefonlarından sabit hatlara ve cepten cebe aramalarda ücret tavanı 41.54 kuruştan 43.89 kuruşa, yurt dışını arama ücreti de 4.38 liradan 4.63 liraya çıkarıldı. Cep telefonu operatörleri bu zammın paket ücretini aşan konuşmalar için geçerli olduğunu, bugünden yarına devreye girmeyeceğini ve mevcut konuşma paketlerinin fiyatlarına hemen yansımayacağı bilgisini verdi.

HEMEN ARTIŞ OLMAZ

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, düzenleyici kurulun her altı ayda bir operatörlerin maliyetlerini ve enflasyonu değerlendirmek suretiyle azami tarife fiyatında bir revizyon opsiyonuna sahip olduğunu son iki yılda bu opsiyonu ilk kez kullandığına dikkat çekti. Timuray, bu artışla birlikte tüm tarifelerde hemen bir artışın söz konusu olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Operatörlerin de maliyetleri her geçen gün artmaktadır. Geçmiş dönemde olduğu gibi bundan sonra da bizim bakmamız gereken ortalama fiyatlardır. Bundan her bir pakette revizyon yapılacağı anlamı çıkmamalıdır. Bu bir opsiyondur. Regüle edilen bir pazarda bazı fiyat kuralları vardır. Operatör de o fiyat kuralları içinde hareket etmek zorundadır. Zaten fiyatlarda bir değişiklik olması durumunda da bunu önceden tüketiciye bildiririniz”

MEVCUDA ZAM YOK

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir ise zammın kısıtlı bir kitleyi ilgilendirdiğini mevcut paket ücretlerine bir zam yapmayacaklarını söyledi. Akdemir şöyle konuştu: “Azami fiyatı hiç vermiyoruz. Bizim tarife ücretlerine bakıldığında dakika konuşma ücretinin bırakın bu seviyeye ulaşmasını 10’da biri seviyesinde kalıyor. Azami fiyat, kullanılan konuşma paketlerin bitmesi durumunda fazladan dakikalar için uygulanacak maksimum ücrettir. Ama bu tarifelere zam yapacağımız anlamına gelmiyor. Bu seviye çok sınırlı bir kesimi ilgilendiriyor. Mevcut kullanıcılar hangi fiyat tarifelerini kullanıyorsa buna devam edecekler. Kullanım dışındaki dakika fiyatları eğer bu fiyattansa o fiyattan ücretlendirilecek yoksa örneğin 500 dakikası 20 liralık tarifeyi kullanan bu tarifeyi kullanmaya devam edecek. Yarın pazara çıktığınızda aynı tarifeyi bulacaksınız. ”

GENEL ARTIŞ DEĞİL

Turkcell Bireysel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül ise BTK’nın bugünden geçerli olacak azami fiyat tarifesi düzenlemesinin operatörler tarafından uygulanabilecek en yüksek dakika başına ücreti ifade etttiğini söyledi. Sevilengül, “Bu minvalde BTK degerlendirmesi, tüm Turkcell aboneleri için genel bir ücret artışı anlamına gelmemektedir. Turkcell müşterileri cazip fiyatlı tarife ve kampanyalardan bugüne değin nasıl yararlandıysa bugünden sonra da aynı şekilde yararlanmaya devam edecektir.”

Tavan ücretleri

BUGÜNDEN itibaren geçerli olan yeni ‘Azami Ücret Tarifesi’ne göre, cep telefonlarından sabit hatlara ve cepten cebe aramalarda ücret tavanı 41.54 kuruştan 43.89 kuruşa, yurt dışını arama ücreti de 4.38 liradan 4.63 liraya çıkarıldı. Öte yandan, 16.63 lira olan isim/unvan değişikliği tavan ücreti 17.57 lira olarak belirlenirken, hat devir ücreti 8.31 liradan 8.78 liraya, numara değişikliği 49.87 liradan 52.69 liraya, garanti kapsamında sim kart değişikliği tavan ücreti de 8.31 liradan 8.78 liraya yükseltildi. 41.55 lira olarak uygulanan kayıp, çalıntı, kullanıcı hatası nedeniyle değişim tavan ücreti de 43.90 lira olarak belirlendi. Mesaj başına 41.54 kuruş olan yurt içi ve 83,08 kuruş olan yurt dışı kısa mesaj (SMS) tavan ücret tarifesi ise değişmedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.