1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatı en az 16,5 tl olarak açıklanmalıdır

Çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatı en az 16,5 tl olarak açıklanmalıdır

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı, çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatı hakkında yaptığı yazılı basın açıklamasında; "Çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatı en az 16,5 tl olarak açıklanmalıdır" dedi.

A+A-

Tarımsal ihracatımızda önemli bir yeri olan çekirdeksiz (Sultani) üzüm hasadına az bir süre kaldı. Ortada ne rekolte var ne de fiyat açıklaması.

Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünya lideri bir ülkeyiz. Ülkemiz, dünyanın en büyük çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısıdır. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık %20-25’i ülkemizde yapılmaktadır.  Yaklaşık, 1,3 milyon tonluk dünya üretiminin, 260-300.000 tonu ülkemizde üretilmektedir. Toplam üzüm üretimimiz ise yaklaşık 4,2 milyon ton civarındadır. Bu miktarın yaklaşık %60’ı çekirdekli, %40’ı ise çekirdeksiz üzümdür. Bunun yaklaşık 2,2 milyon tonu sofralık, 1,5 milyon tonu kurutmalık, 450 bin tonu ise şaraplık üzüm üretimidir.

Dış ticarete konu olan üzümümüz ise çekirdeksiz (Sultani) kuru üzümdür. Çekirdeksiz kuru üzüm bizim kadim tarımsal ihracat kalemimizdir. Ege Bölgesi’nde, %87’si Manisa’da, %9’u İzmir’de, %4’ü ise Denizli’de üretilmektedir.  INC 2019 yılı verilerine göre dünyada ihracata konu olan 860.000 ton kuru üzümün 267.000 tonu ülkemiz tarafından gerçekleştirilmiştir. İhracat karşılığı tutarı ise 500 milyon $’ın üzerinde gerçekleşmiştir. Son üç yıllık ortalama dünya piyasaları fiyatı 2,06$, Türkiye Borsa fiyatı ortalaması ise 10,4 TL olmuştur.

2017 yılında kuru üzüm fiyatlarının 4 TL düzeyine düşmesi nedeniyle ilk kez TMO devreye girmiş ve kuru üzüm için kamu adına alıcı rolü üstlenmiştir.  TMO 2019 ve 2020 sezonunda bu rolüne devam etmeye çalışmıştır. 2021 yılı üretim dönemi için ise fiyata dair piyasa regülasyonuna acil ihtiyaç duyulmaktadır. Az da olsa rekolte düşüşü beklenmesine rağmen, serbest piyasa alıcılarının davranış eğilimi, bu yıl da kuru üzümü geçen yıla yakın veya geçen yıla eşit fiyatlar üzerinden alma eğilimi üzerinedir. Bu nedenle TMO, son 2 iki yılda olduğu gibi rekolte ve alım fiyatını bir an önce açıklamalıdır.

İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınma Politikaları Başkanlığı olarak kuru üzüm maliyet hesaplarını yaptık. Teknik bütün ölçüleri, sahadaki bilgi ve eğilimleri değerlendirdik Yaptığımız hesaplamada arzdaki kısmi azalmayı da dikkate alarak dekara verim ortalamasını 350 kg olarak aldık. Çiftçi kârı ile birlikte fiyatın en az 16,5 TL olması gerektiğini tarımsal maliyet hesabı tekniğine göre hesapladık. Talebimiz; fiyatın, en az, 16,5 TL/kg kuru üzüm olarak açıklanmasıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.