1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bozdağ'dan 'kamuda başörtüsü' müjdesi

Bozdağ'dan 'kamuda başörtüsü' müjdesi

BAŞBAKAN Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve hukuk devletinde insanların eşit olduğunu belirtti

A+A-

Kamu kurumlarında kıyafet düzenlemesiyle ilgili kanun olmadığını sadece yönetmeliklerin olduğunu hatırlatan Bozdağ, başörtüsü serbestisiyle ilgili de, 'Eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama. Zaman içinde her alanda olduğu gibi bu alanda da eşitliğin gereği hayata geçecektir" dedi.

Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, incelemelerde bulunmak üzere bugün Konya'ya geldi. Bozdağ, ilk olarak 18 ülkeden 82 öğrencinin eğitim gördüğü Selçuklu Mevlana Uluslararası İmam Hatip Lisesi'ni ziyaret etti. Burada öğrencilerle sohbet eden Bozdağ, İstanbul ve Kayseri'de de uluslararası imam hatip lisesinin olduğunu belirtti. Bozdağ, bu tip okulları açmaktaki amaçlarının İslamın doğru öğretilmesi ve anlatılması olduğunu; buradan mezun olan öğrencilerin de Türkiye'de burslu olarak üniversite eğitimi alabileceklerini kaydetti.

DİYANET AKADEMİSİ KURULUCAK

Daha sonra Ak Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Bozdağ, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 'Diyanet Akademisi' hakkındaki soru üzerine Bozdağ, Diyanet Akademisi'nin kurulacağını belirterek, şunları söyledi:

' Şu anda Türkiye'de bulunan Dini İhtisas Yüksek Merkezleri ile Diyanet Eğitim Merkezleri, bu akademinin bünyesinde toplanacak. İmam hatip, müezzin, Kuran Kursu öğretmeni, vaiz, müftülüğe doğrudan bir atama yapılmayacak. Atamalar aday olarak yapılacak. İmam hatip adayı, müezzin adayı olarak yapılacak. Hizmet öncesi verilecek eğitimde başarılı olanlar imam hatip, müezzin, müftü veya vaiz olarak atacak. İmam hatip lisesi mezunları için asgari bir yıl, ilahiyat fakültesi mezunları içinde asgari 6 aylık bir hizmet öncesi, imam hatip, müezzin ve Kuran kursu öğretmenleri için hizmet öncesi eğitim öngörülüyor.'

BAŞÖRTÜSÜ SERBESTİSİ

Bazı sivil toplum örgütlerinin kamu kurumlarında başörtüsü serbestisi ile ilgili kampanya başlattıklarının hatırlatılması üzerine Bozdağ, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve hukuk devletinde de insanların eşit olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda üniversiteye giriş sisteminden tutun da, başka alanlara varıncaya kadar pek çok alanda haksızlık ve eşitsizlik yapıldığını ifade eden Bozdağ, şu anda Türkiye'de insanların kıyafetlerini düzenleyen bir kanun hükmü olmadığını kaydetti. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şu kıyafeti giymek zorundadır, şeklinde kanuni düzenleme yok. Ama yönetmeliklerle bir takım idari düzenlemeler yapılmış durumda. Şu anda bu konuda yönetmelik olduğunu biliyorum. Ama tabii eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama. Zaman içinde her alanda olduğu gibi bu alanda da eşitliğin gereği hayata geçecektir."

AK PARTİ İLE BDP'NİN YENİ ANAYASA'DA BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ METNİ

Ak Parti ile BDP'nin yeni Anayasa metninde, kamuda başörtüsü özgürlüğünün yer alacağı yönünde çıkan haberlerin olduğu hatırlatılması üzerine de Bozdağ, Anayasa uzlaşma komisyonunda 4 partiden eşit sayıda üyenin olduğunu belirtti. Kararların oy birliği ile çıktığını ifade eden Bozdağ, komisyona laiklik ilkesinin tam olarak hayata geçirilmesini temin edecek 'Din ve vicdan özgürlüğü' başlığı altında bir öneri sunduklarını söyledi. Bozdağ, hiç kimsenin dini ibadet, ayin ve törenlere zorlanamayacağını belirterek, şunları söyledi:

'Türkiye'de yıllarca başörtüsü takan insanlarımız kınandılar, suçlandılar, okullarından ve işlerinden oldular. Pek çok sorun yaşadılar. Halbuki laiklik ilkesinin gereği olarak, insanlar inançlarının gereğini yerine getirme hürriyetine sahiptir. Laiklik de bunun teminatıdır. Başkaları bunu engellemek isteği zaman laiklik gereği devlet engellemek isteyenlere mani olur. Hürriyetin yaşanmasını temin eder. Bizim öngördüğümüz düzenleme bu anlamda hem inandığının gereğini yaşamak isteyen, hem de yaşamak istemeyen için. Sadece yaşamak isteyen bir kişi ben yaşamak istiyorum dediği zaman onu da temin altına alıyor. İnancını gereğini yaşamamayı da teminat altına alıyor. Yani dinsizlik veya ateizme gitmek istiyorsa onu da teminat altına alıyor. Çünkü laikliğin gereği bütün yaklaşımların bu anlamda teminat altına alınmasıdır. Hürriyetin tam sağlanmasıdır. Bu noktada bizim görüşümüz Anayasa uzlaşma komisyonunda ifade edildi. Tabi kamu hizmetleriyle ilgili kısımda da sadece kamu hizmetine girmek için görevin gerektirdiği nitelik dışında başka nitelik aranması yanlış. Bu insan haklarının da gereği. Bunu da biz ifade ettik. Buna katılan partiler olur, katılmayan olur.'

Bozdağ, BDP'nin bu konuda ne düşündüğünü ve önerdiğini bilmediğini ifade ederek, 'Ama bizim önerimizle uyuşursa memnuniyet duyarız" dedi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.