1. YAZARLAR

  2. Murat YAZAN

  3. Bir sivil toplum örgütü: Karadolap Spor Kulübü
Murat YAZAN

Murat YAZAN

platform
Yazarın Tüm Yazıları >

Bir sivil toplum örgütü: Karadolap Spor Kulübü

A+A-

Bugün size “futbol takımı” olmanın ötesinde adeta bir sivil toplum örgütü işlevi üstlenen Karadolap Spor Kulübü'nden bahsetmek istiyorum.

1974 Yılında kurulan kulüp 1991 yılında dernekleşmiş, 2009 yılında tescil edilmiş. “Karadolap neresi?” diye sorabilirsiniz. Alibeyköy’ün tepelerinde bir alan. Bugün milyonluk rezidanslarla çatısı akan gecekonduların kucak kucağa olduğu, çarpık kentleşmenin zirve yaptığı yaşam alanlarından biri. Bugün verdiğim söz üzerine Karadolap Spor Kulübü yöneticileriyle bir araya geldik ve yaptıkları hizmetler hakkında konuştuk.

Konuştukça “olumsuz anlamdaki” toplumsal değişime ve bölgenin karmaşıklaşan sosyolojik yapısına rağmen nasıl ayakta kalmayı başardıklarını öğrendik. Genel Sayman Hakan Çanga, yönetici Eser Yılmaz ve takımın hocası Bektaş Çiçek ile görüştük.

Karadolap Spor Kulübü, Eyüp Sultan ilçesi sınırları içindeki 23 kulüpten bir tanesi. Kendi ifadelerine göre 22 kulüp İlçe belediyesinden yardım alırken sadece Karadolap yardım almıyor. Bunun nedenini sorduğumda “Bölgenin siyasi görüşünün sola yakın olması, nüfusun Alevi ve Kürt yoğunluklu olmasından kaynaklanabilir” yanıtını aldım. Kulübün nizami ölçülerde bir futbol sahası var ve bu saha halı kaplı. Temel gelirleri bu sahayı akşam saat 20:00’den sonra futbol oynamak isteyenlere kiralayarak elde ettikleri bedel. Sahanın sabah saatlerinden itibaren dolu olduğunu, çocuk ve gençlerin top oynadıklarını gördüğüm için “gündüz neden kiralama yapmıyorsunuz?” diye sordum. “Çocukların ve gençlerin harçlıkları kendilerine yetmiyor. Onlara sahayı bedelsiz açıyoruz ki, kötü alışkanlıklara ve serseriliğe bulaşmasınlar, spor yapsınlar” yanıtını aldım.

Spor kulübü yöneticileri aynı zamanda “mahallenin ağabeyleri” konumundalar. Bugüne kadar mahalledeki (veya mahalle dışından kendilerine başvuran bağımlılar için) Özel Lape Hastanesi'ne toplamda 178 bin TL ödeme yapmışlar. Bu para saha kirası gelirlerinden ve adının açıklanmasını istemeyen iş insanları tarafından karşılanmış. Hastaneye yaptıkları ödemelerin faturalarını da ibraz edebileceklerini ifade ettiler. Sadece mahalleden değil, bu konuya eğildiklerini bilen mahalle dışındaki insanların muhtarlıklar yerine kendilerine başvurduklarını söylediler. Tedavi gören gençleri taburcu olduktan sonra da takip ediyorlar. Kalacak yeri olmayanlara mütevazı tesislerinde bir yatakhane yapmışlar. Gençler burada her gün üç öğün yemek yiyor, ranzalarda yatıyor. Aynı hizmeti evsizlere de veriyorlar. Hatta yoldan geçen biri “açım ama param yok” derse de ücretsiz yemek veriyorlar.

“Bu parayı neden kulübe aktarmamışlar?” diye sorabilirsiniz. Gerek kalmamış. Takım yırtık kramponlarla ve sadece 17 bin lira harcayarak şampiyon olmuş, 2. Amatör Lig'den Süper Amatör Lig'e yükselmiş.

Sadece bağımlılıkla mücadele etmiyorlar. Mahallede askere gidecek yoksul gençlerin masraflarını karşılıyorlar. Doğudaki yoksul çocuklara bot, mont, kışlık kıyafet dolu kamyonlar gönderiyorlar. Futbolcular da primlerini bağışlayarak kulüplerinin bu sosyal farkındalık projelerine destek oluyorlar. “Çocuklardan, köy muhtarlarından ve öğretmenlerden gelen birçok teşekkür mesajı var. Bunları da arşivliyoruz” dediler.

Röportajdan sonra eve geldiğimde uzun uzun düşündüm. Hepimiz bir büyük takımın taraftarıyız. Takımlarımız şampiyonluk mücadelesi verir. Milyonlarca taraftar vardır. Milyonlarca dolarlık bütçelerle takım kurarlar. Borçları gerektiğinde bankalarca yapılandırılır. Yönetimlerinde büyük holdinglerin patronları bulunur. Kısacası; kaybetmeleri zaten olanaksızdır. Fakat Karadolap Spor Kulübü resmi bir destek almaksızın bağışlar ve kısıtlı saha geliriyle harikalar yaratıyor.

Bu sürecin aynı şartlarla sürdürülmesi zor. Bağışlar, futbolcuların primlerini sosyal projelere harcamaları ve iş insanlarının katkılarıyla bu süreç devam edemez. Devletin ve belediyelerin kulübe katkı sağlaması şart. Halı saha zemininin değişmesi gerekiyor. Sahanın çevresindeki teller değişmeli ve tesis binaları yenilenmeli. Elbette nakdi yardıma da ihtiyaçları var.

Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu, ardından Eyüp Sultan Belediyesini, İstanbul’daki tüm CHP belediyelerini göreve davet ediyorum.

Spor kulübü olmanın ötesine geçerek bağımlılıkla mücadele eden, evsizleri ayakta tutan, yoksulların çaresi olan, doğudaki evlatlarımıza destek olan bu kulübe destek vermenin tam zamanıdır.

Destek olmak isteyen herkes Kulüp Genel Saymanı Hakan Çanga’ya 0537 880 33 74 numaralı telefondan ulaşabilir. Tüm bağışlarınız makbuzla kayıt altına alınacaktır .

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.