1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Beyan etmeyene ceza

Beyan etmeyene ceza

1 milyon ev sahibine kira gelirini beyan etmeleri için mektup gönderen Maliye, geçen yıl beyanname vermeyenlerin, 5 katı ceza ödediği uyarısında bulundu.

A+A-

 

Kira geliri beyan döneminde Maliye hem ev sahiplerine mektup gönderdi hem de geçen yıl sanatçıCem Yılmaz ’ın önceden hazırlanmış kira beyanname sistemini anlatan klibini örnekli hale getirdi. Maliye’nin yaklaşık 1 milyon kişiye gönderdiği mektupta, geçen yıl mektubu almalarına rağmen kira gelirini beyan etmeyenlerin 5 kat ceza ile karşı karşıya kaldıkları uyarısı dikkat çekti. Mektupta, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız bütün bilgilendirme ve uyarılarımıza rağmen süresinde kira beyannamesi vermesi gerektiği halde vermeyenler nezdinde gerçekleştirdiğimiz denetimler sonucunda bu vatandaşlarımız zamanında ödemeleri gereken verginin yaklaşık 5 katı vergi, faiz ve ceza ödemek zorunda kaldılar” denildi. 
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı kira beyan döneminde kira geliri elde ettiğini düşündüğü kişilere birer mektup ve önceden hazırlanmış kira beyanname sistemini tanıtan bir broşür gönderdi. Mektubun neden gönderildiğinin gerekçesi ise “Neden bu mektubu aldınız?” başlığı altında şöyle anlatıldı: “Başkanlığımız vatandaşlarımızın gayrimenkulleri ile ilgili her türlü bilgiyi tapu daireleri, inşaat şirketleri, toplu konut idaresi (TOKİ), banka, katılım bankaları, PTT, sigorta şirketleri, elektrik, su ve doğalgaz şirketleri ile belediyelerden düzenli bir şekilde almakta ve bilgisayar programları ile analiz etmektedir. Yapılan analiz çalışmaları sonucunda bu bilgilendirme mektubunun gönderilmesi gerekli görülmüştür.” 

1-25 Mart arasında 

Mektupta kira geliri elde edilmiyorsa mektubun dikkate alınmaması istendi. Daha sonra da “Şimdi ne yapmalısınız?” sorusuna, “Kira gelirinize ilişkin beyannamenizi; internet kullanıyorsanız başkanlığımız internet adresinden ulaşıp gerekli kontrolleri yaptıktan sonra internet üzerinden onaylayıp vergi dairenize gönderebilirsiniz. Beyanname verme dönemi 1 Mart-25 Mart 2013 tarihleri arasındadır” yanıtı verildi.

Cem Yılmaz klibi tekrar kullanıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kira beyannamesi sisteminde ana sayfada ‘CMYLMZ Anlatıyor’ başlığıyla Cem Yılmaz’ın geçen yıl anlattığı klibin kısaltılmış ve ‘örnekli’ hali yayımlanıyor. Yılmaz sözlerine, “Ben Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Cem Yılmaz şimdi size örnek bir sunum yapacağım” diye başlıyor. Cem Yılmaz’ın geçen yıl anlattıkları örnekli hale getirildi. Yılmaz bir yandan anlatıyor bir yandan da beyannamelerde nerelerin doldurulması gerektiği ekrana yansıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.