1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Benzine ve motorine bir zam daha

Benzine ve motorine bir zam daha

Dolardaki artış akaryakıtta yeniden zam yağmuru başlattı. Bu gece benzine ve motorine yine zam var.

A+A-

Döviz kurlarındaki artış nedeniyle akaryakıt fiyatlarında zam yağmuru devam ediyor.

Dün geceki zamların ardından bu gece de yeni zamlar geliyor.

Sektör kaynaklarının aktardığına göre, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere litrede benzine 70 kuruş, motorine 97 kuruş zam gelecek.

Dün gece litrede benzine 1 lira 43 kuruş, motorine 1 lira 38 kuruş zam gelmişti. Dün gece de otogaz fiyatına 36 kuruş zam gelmişti.

YENİ FİYATLAR NE OLACAK?

Bu geceki zamla birlikte, benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 24,99 TL'ye, Ankara'da 25,10 TL'ye, İzmir'de 25,11 TL'ye yükselecek.

Motorinin litre fiyatı ise yaklaşık olarak İstanbul'da 24,38 TL'ye, Ankara'da 24,49 TL'ye, İzmir'de 24,50 TL'ye yükselecek.

BİR YILDA BENZİNE YÜZDE 224 ORANINDA ZAM

Benzinin litre fiyatı İstanbul'da bir sene önce 7,72 TL, yıl başında 12,29 TL idi. Benzine son bir yılda yüzde 224, yıl başından bu yana yüzde 103 oranında zam geldi.

Motorinin litre fiyatı İstanbul'da bir sene önce 7,20 TL, yıl başında 11,43 TL idi. Motorine son bir yılda yüzde 239, yıl başından bu yana yüzde 113 oranında zam geldi.

EKONOMİST SELÇUK GEÇER: PİYASA DOLAR KURU İLE
EKRANLARDA GÖRDÜĞÜMÜZ KUR ARASINDA
ÇOK CİDDİ BİR FARKLILIK OLUŞMUŞ

Ekonomist Selçuk Geçer, "Türkiye'de gerçekçi olmayan enflasyon oranları, gerçekçi olmayan faiz oranları, gerçekçi olmayan kur oranlarından tamamen bağımsız olarak hareket eden bir akaryakıt fiyatı uygulaması var ve nitekim artık bunu son fiyatlarla çok net bir şekilde görüyoruz" diyor.

Benzin fiyatlarının, dolar fiyatlarını geçtiğine dikkat çeken Geçer, "Bu da bize şunu gösteriyor. Piyasada kullanılan dolar kuruyla ekranlarda gördüğümüz dolar kuru arasında çok ciddi bir farklılık oluşmuş durumda" diye ekliyor.

Benzin istasyonundan alınan yakıtta; şirketlerin kârı, yüklü bir ÖTV ve piyasanın düzenlenmesinden sorumlu EPDK'nın payı bulunuyor.

'VERGİ AÇIKLARI KAPATILIYOR' 

Selçuk Geçer, Türkiye'nin bütçesinde kara bir delik olduğuna işaret ediyor. Geçer, "Bütçede korkunç bir açık var. Bu açığı bir şekilde denkleştirmeye çalışıyorlar. Akaryakıt da bunun en temel kaynaklarından birisi. Yani akaryakıta yapılan zamlarla bu vergi açıkları kapatılmaya çalışılıyor" diye konuştu. Geçer'e göre petrol fiyatları geriye gelse de bu bütçe açığı olduğu sürece akaryakıta arka arkaya zamlar yapılmaya devam edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ocak ayının ilk haftasında yaptığı açıklamada "Kurdaki köpük gibi enflasyondaki köpüğü de süratle alarak ülkemizi bu görüntüden kurtaracağız" demişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.