1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ben tüyo vermedim

Ben tüyo vermedim

Rum lider Nikos Anastasiadis, damadının 21 milyon Euro kaçırmasıyla ilgili olarak, “Ben tüyo vermedim, kimseye ayrıcalık tanımadan sonuna kadar araştırın ve ilk önce ben ve ailemden başlayın” talimatı verdi.

A+A-

 

EKONOMİK krizdeki Güney Kıbrıs’ta mevduatlara el konulmadan kısa bir süre önce damadının 21 milyon Euro kaçırdığı ortaya çıkan Rum lider Nikos Anastasiadis, soruşturma komitesine, “Damadıma bankaların kapanacağı tüyosunu ben vermedim, kimseye ayrıcalık tanımadan sonuna kadar araştırın ve ilk önce ben ve ailemden başlayın” talimatı verdi. Anastasiadis, damadının ‘gözü açıklığı’ nedeniyle zor durumda kalırken, AB ile pazarlıkların devam ettiği Mart ayının ilk haftasında 132 kişi ve şirketin, hesaplarını boşaltarak 630 milyon Euro’yu kaçırdığı ortaya çıktı.

İSABETLİ ÖNGÖRÜSÜ

Anastasiadis’in büyük damadı Yannis ve dünürü Anti Lutsios’un, tasfiye edilen Laiki Bank’tan (Halk Bankası) kaçırdığı aile şirketlerine ait 21 milyon Euro mevduata yenileri eklendi. Damat Yannis’in kişisel hesabından da 5 milyon 430 bin Euro’yu, İngiltere’nin Barclays PLC Bankası’na gönderdiği belirlendi. Limasol kentinde otomobil galerileri işleten damat Yannis, kendini savunurken, “İki parça mülk alımı yaptık, bu nedenle para gönderdim” dedi. Yannis Lutsios, ‘isabetli öngörüsü’ sayesinde mevduatlarına el konulup tasfiye edilmekten kurtulmuş oldu. Damadın sermaye transferi yaptığı Laiki Bank’taki 100 bin Euro üstü mevduatlardan en az yüzde 60 kesinti yapılması bekleniyor. Kalan miktarın ise, çok uzun yıllar kullanılamayacağı belirtiliyor./_np/9285/19739285.jpg

132 UYANIK DAHA VAR

Rum Merkez Bankası ise, AB ile çetin pazarlıkların sürdüğü Mart ayının ilk yarısında Rum bankalarından ve özellikle kapatılmasına karar verilen Laiki Bank’tan 132 kişi ve şirketin hesaplarını boşalttığını ve 630 milyon Euro’nun yurtdışına çıkartıldığını açıkladı. Rum kesiminde bankalarda ve yastık altında bulunan sermayenin yurt dışına kaçmaması için alınan sert önlemler dün gevşetilmeye başladı. Rum Merkez Bankası, ticari para transferi limitini 5 bin Euro’dan 25 bin Euro’ya çıkardı, çek tahsilatını ise, 9 bin Euro’yla sınırladı.

Kuru gıda için konser düzenlediler

EKONOMİK kriz nedeniyle bir günde fakirleşen ve zor bir geleceğe hazırlanan Rumlar, yardım kuruluşlarının düzenlediği ve bilet yerine muhtaçlara konserve ve kuru gıda toplanan 50 sanatçının açık hava konserine konserine akın etti. Rum halkı, yerli ve Yunanistan’dan gelen 50 sanatçının konserine, tonlarca gıda malzemesi getirdi./_np/9290/19739290.jpg

7 bin Euro’luk Türk bayrağı

KIBRIS Rum yönetiminde geçen Perşembe bankaların açılacağı saatte Rum bankalarının önüne giderek Türk bayrağı açan ve Rumların saldırısına uğrayan Fransız protestocunun, yakınlarının havale gönderdiği 7 bin Euro’yu alamadığı için bayrak eylemi yaptığı ortaya çıktı. Girne’de yaşayan kızgın Fransız, KKTC sınırından Rum kesimine eyleme giderken, “Göstereceğim onlara, 7 bin Euro’mu yediler” dedi. KKTC’de yayınlanan Havadis gazetesinin haberine göre, adının Michael olduğu öğrenilen Fransız turist en son Lefkoşa Türk kesimindeki Lokmacı barikatından Güney Kıbrıs’a geçerken görüldü. Türk esnaf, “Fransız turist eyleminden bir gün önce geldi. Rumlara öfkeliydi, Fransa’dan Rum bankalarına 7 bin Euro parası gelmiş. Parasını alamamış” dedi. Girne’de bir pansiyonda kaldığını söyleyen ve parasının kalmadığını belirten Fransız turist Rum bankalarının açılacağı ertesi günü yine aynı yere geldi .

Adada ilk istifa eden Maliye Bakanı oldu/_np/9289/19739289.jpg

RUM Maliye Bakanı Mihalis Sarris, AB ve IMF’nin mevduatlar ve memur maaşlarından yeni kesintiler talep ettiği gerekçesiyle dün istifa etti. Ancak istifanın gerçek nedeninin tasfiyesine karar verilen Rum bankalarındaki yolsuzluk iddiaları olduğu belirtiliyor. Nitekim, Sarris istifa nedenlerinden birinin de soruşturma açılan Laiki Bank’ta (Halk Bankası) bir dönem yöneticilik yapması olduğunu itiraf etti ve “Yöneticisi olduğum banka soruşturulurken ben bakan kalamam” dedi. Kendisi de aynı banka üzerinden damadının yaptığı para transferleri nedeniyle zor durumda olan Rum lider Nikos Anastasiadis istifayı hemen kabul etti, 33 gün koltukta kalan Sarris’in yerine Çalışma Bakanı Haris Yorgiyadis’in atadı.

VASİLİU’NUN MİLYONLARI

Mihalis Sarris’in istifası, milyarlarca Euro’luk mevduatlarıyla birlikte tasfiyesine kadar verilen Laiki Bank etrafında oluşan yolsuzluk haberlerinin ardına geldi. Rum Başpiskopos Hrisostomos’un da istifaya davet ettiği Sarris hakkında şu suçlamalar yapıldı:
* Sarris geçen yıl tasfiye edilen Laiki Bank’ın Yönetim Kurulu Başkanı’ydı. Onun döneminde eski Rum lider Yorgo Vasiliu’nun 5.8 milyonluk borcu başta olmak üzere çok sayıda siyasinin kredi borçları silindi.
* AB ile kurtarma pazarlıkları sırasında Moskova’da para bulamadı.
* AB ve IMF ile pazarlıkta ülkesinin çıkarlarını savunmadı. / Yorgo KİRBAKİ

AB ile anlaşma bu ay yapılır

 AB ve IMF ile sürdürülen pazarlıklarda ise sona gelindi. AB Rum memurların sayısının azaltılıp memur ve emekli maşlarının belirli bir oranda kesilmesini talep ediyor. Rumlar ise, maaş kesintisinin az alandan az, çok alandan çok kuralı çerçevesinde kademeli olmasında ısrar ediyor. Anlaşmanın detayları üzerinde pazarlık devam ediyor. Elde edilen ilk bilgilere göre, Rumlar alacakları 10 milyar Euro’luk krediyi yüzde 2.5 faizle 2023’te geri ödemeye başlayacak. Faizlerden alınan stopaj yüzde 30, şirketlerin verdiği kurumlar vergisi ise yüzde 12.5’a çıkartılacak.

RUS MUDİLERE DESTEK YOK

Bu arada Rum bankalarında akıbetlerinin en olacağı belirsiz hale gelen 100 bin Euro üzerindeki 38 milyar Euro’luk mevduatların büyük bölümüne sahip olan Rus yatırımcılara Moskova sahip çıkmadı. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov, 30 milyar Euro’nun üzerinde olduğu hesaplanan Rus sermayesinin zararlarının karşılanmayacağını açıkladı. Şuvalov, Rusya’nın kamu kurumlarına ait şirketlerin ya da iştiraklerinin kayıplarıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü, bireylere ait kayıplarla ilgilenmediklerini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.