1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Belki şehre bir film gelir

Belki şehre bir film gelir

Kalkınma Bakanlığı’nın yaptırdığı bir araştırma Doğu ve Güneydoğu’daki insanların en az istihdam kadar sinema, sanat ve spora hasret olduğunu ortaya koydu.

A+A-

 

KALKINMA Bakanlığı Diyarbakır, Tunceli, Van, Hakkari, Şırnak ve Siirt gibi 30 şehirde yoksul kesime yönelik bir araştırma yaptırdı. Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yapılan araştırmada oğu ve Güneydoğu’daki insanların en az istihdam kadarsinema, sanat ve spora hasret olduğunu ortaya koydu.Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “SODES’ten yararlanan insanlara ‘Nerede ve nasıl bir ortamda yaşamak istersiniz?’ diye sorduk. Gördük ki insanlar sanatın, sporun, kültürün olduğu şehirlerde yaşamak istiyor” dedi. Nitelikli insanların yaşadığı yerlerin kalkınacağını söyleyen Bakan Yılmaz, “Bir şehirde huzur, eğitim, sağlık ve kültür ortamı önemlidir” diye konuştu.

SODES SONRASI ÖNCELİK DEĞİŞTİ

Doğu ve Güneydoğu’yu kalkındırmak için başlatılan SODES’in insana dönük bir program olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “SODES’te kadınlar, gençler, engelliler ve toplumdan kendini dışlanmış hisseden kesimler var. Aşağıdan proje alıyoruz ve destekliyoruz. Dışarıdan bir firma kiraladık. Projelerimiz başarılı mı, değil mi, nasıl gidiyor diye bakmak için. Hem etkinliğini kontrol ettik hem de nasıl çalıştığını gördük. Araştırmada onların tespit ettiği şu. Potansiyel gruba gitmişler. Varoşlarda ve gecekonduda oturan sıkıntılı insanlara, ‘Sizin temel önceliğiniz nedir?’ diyorlar. Klasik cevap istihdam, iş, mesleki kurslar gibi talepler olmuş.

Bizim SODES’te ise kültür, sanat spor var. Yoksul ve sıkıntılı çocuklara spor yaptırma, gezdirme sinemaya götürme gibi birtakım deneyimler yaşatıyoruz. Bunu yaşamış olan ve SODES’e eli değmiş olanlara ‘Ne talep ediyorsunuz?’ diye soruyorlar. En az istihdam kadar sinema, spor, müzik, kültür gibi sosyal şeyleri talep ettiler. Tadını alınca insanlar bunu bırakamıyor.”

Tek bir insana dokunalım yeter

İNSANA yatırım yapmanın önemil olduğunu vurgulayan Cevdet Yılmaz, “Mikro düzeyde bir programın çok büyük etkisi var. İlk gittiğiniz sinemayla sonrakiler çok farklıdır. İlk deneyimler hayatınıza çok büyük değişimler ve etkiler yaratır. Olumlu deneyimleri yaşatmak istiyoruz. Bir tek insana bile dokunursak büyük etkisi olur. Çok büyük paralar aktarmıyoruz ama insana yatırım yapıyoruz.”

Fitch: Çözüm süreci ekonomiye katkı yapar

FITCH Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, çözüm sürecinin uzun soluklu bir gözlem gerektirdiğini belirterek, “Tabi bu yakın geçmişte yaşadığımız gelişmeler, Türkiye’deki barışı ve civar ülkelerle olan barışı, eğer olumlu etkileyecekse, bu da politik risk açısından olumlu bir gerçekleşme olacaktır. Bu da ekonomiye olumlu yansıyacaktır” değerlendirmesini yaptı. Üstay, Fitch’in çözüm sürecindeki gelişmeleri önümüzdeki dönemde izlemeye devam edeceğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.