1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Başçı’dan ‘Erdem’li karar...

Başçı’dan ‘Erdem’li karar...

Ekonomist Dergisi’nin ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları’ araştırmasında 6 dalda verilen ödüllerin sahiplerini bulduğu törende ilginç bir olay yaşandı.

A+A-

‘Yılın Bürokratı’ seçilen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ‘Enflasyonu yüzde 5’in altına indirinceye kadar hiçbir ödülü kabul etmeyeceği’ kararını açıklayarak, ödülünü almaya gelmedi. Başçı’nın mesajını iletmek üzere törene katılan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, “Ekonomist Dergisi’nden, bu ödülü biz enflasyonu yüzde 5’in altına indirinceye kadar saklamasını rica ediyoruz. Enfslasyonu yüzde 5’in altına indirmek bu değerli ödülü almak için bile değer” masajını iletti. Kenç, tören sonunda ödülü, geri almak üzere Ekonomist Dergisi yöneticilerine emanet ettiğini belirterek geceden ayrıldı.

KARARLILIK İÇİN GÜÇLÜ MESAJ

Ekonomist dergisinin 22 yıldır aralıksız olarak düzenlediği Yılın İş İnsanları araştırmasında ilk kez yaşanan böylesi bir olay iş dünyası temsilcilerince, ‘Enflasyonu indirmek için sahip olunan kararlılığı gösteren’ oldukça güçlü bir mesaj olarak değerlendirildi. Merkez Bankası Başkanı Başçı, geçen Ocak ayında Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) katılmak üzere gittiği İsviçre’nin Davos kentinde Hürriyet’e yaptığı açıklamada, The Banker dergisi tarafından ‘Dünyanın En İyi Merkez Bankası Başkanı’ seçilmesiyle ilgili değerlendirmesinde ödül almayacağının sinyalini vermişti.

HÜRRİYET’E SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Başçı, Davos’ta The Banker’ın ödülüyle ilgili şunları kaydetmişti: “Bu dergi dünyada finans dünyasının ve merkez bankası başkanlarının yakından izledikleri bir yayın. En iyi Merkez Bankası Başkanı seçilmek diğer başkanlar arasında bir tebrik konusu, bir espri konusu olur. Görüşmelerde gelip tebrik eden başkanlar olur. Ama ben bunu fazla öne çıkarmak istemiyorum. Asıl tebriği enflasyonu yüzde 5’e düşürdüğümde almak istiyorum. Teşekkürün vatandaştan gelmesi benim için daha güzel.”

Hedefi tutturursa 2014’te ödül alabilir

MERKEZ Bankası’nın son enflasyon raporunda, geçen yıl enflasyonun yüzde 6.2 oranında gerçekleştiği belirtilerek, bu yıla ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Kredilerin yüzde 15 civarında büyüyeceği ve reel efektif döviz kurunda önemli bir değişim gözlenmeyeceği varsayımları çerçevesinde, enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2013 yılı sonunda yüzde 3.9 ile yüzde .,7 aralığında (orta noktası yüzde 5.3), 2014 yılı sonunda ise yüzde 3.1 ile yüzde 6.7 aralığında (orta noktası yüzde 4.9) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.