1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bankada parası olanlara korkutan plan!

Bankada parası olanlara korkutan plan!

Her 100 bin euro’nun 9 bin 900 euro’suna el konuyor

A+A-

Yunanistan’dan sonra Kıbrıs Rum Kesimi’ni kurtaracak plan netleşti. 10 milyar euro’luk finansman sağlandı. Ancak fatura bankalarda parası olanlara kesildi. Hesaplardan miktara göre % 6.75 ile % 9.9 arasında vergi kesilecek.

Euro Bölgesi maliye bakanları, ağır şartlar karşılığında Kıbrıs Rum kesiminin kurtarılmasına yeşil ışık yaktı.Ağır mali ve ekonomik krizdeki Kıbrıs Rum Kesimi için Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da muhtemel katkısıyla 10 milyar euroluk kredi paketi hazırlayan AB, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil edecek.

Euro Bölgesi maliye bakanları ve IMF’nin Brüksel’de önceki gece 10 saat süren müzakerelerinde şekillenen kurtarma operasyonu uyarınca, Rum bankalarında mevduatı olan herkes vergilendirilecek. 100 bin euronun altında mevduatı olanlara yüzde 6,75 ve bu limitin üzerinde mevduatı bulunanlara yüzde 9,9 kesinti derhal uygulanacak. Bu şekilde toplanacak 5,8 milyar euroyla Kıbrıs Rum kesiminin aşırı borçlanmasının önüne geçilmiş olacak.

KURTARMA PLANI...
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Maliye Bakanı Mihalis Sarris, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, ”Özellikle (mevduat sahibi) halkın dahil edilmesi nedeniyle hoş bir sonuç değil. Fakat diğer ihtimallere göre en az külfetli olan buydu” dedi. Sarris, tüm mevduat sahiplerine tek seferliğine uygulanacak verginin, Rum Kesiminden daha fazla sermaye kaçışına neden olmayacağını savundu. IMF Başkanı Christine Lagarde da, Euro Bölgesi’nin Rum Kesimini kurtarma planının ”sürdürülebilir” olduğunu ve buna katkı yapmayı değerlendireceklerini söyledi.

Rum yönetimi, kurtarma paketi karşılığında yüzde 10 olarak uyguladığı kurumsal vergileri yüzde 12,5’e yükseltmeyi, kamu varlıklarını özelleştirmeyi, kara parayla mücadeleyi ve bankacılık sektörünü küçülterek yeniden yapılandırmayı kabul etti.

Ya diğer ülkelerde de aynı plan uygulanırsa?
“Acaba bu plan İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkeler için de devreye alınabilir mi?” sorusu ise açıklanan paket sonrası endişe yaratan en önemli nokta.

Her ne kadar AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, kurtarma operasyonlarında mevduat sahiplerinin vergilendirilmesinin başka ülkeler için düşünülmediğini vurgulasa da bu teminatın yeterli olmayacağı ve özellikle İtalya’da bankacılık sisteminden para çekilebileceği belirtiliyor. Bu garip kurtarma planının Pazartesi günü borsaları nasıl etkileyeceği ve başta finans sektörü olmak üzere sert düşüşlere neden olup olmayacağı da endişeyle bekleniyor.

Almanlar bastırdı Ruslar şoka girdi
Brüksel’de hiç de beklenmeyen ve tam bir sürpriz olan bu planın kabul edilmesi için özellikle Almanya’nın çok bastırdığı konuşuluyor. Kıbrıs Rum Kesimi’nin bankacılık sisteminin krize girmesinden Ruslar’ı sorumlu tutan Almanlar bir süredir “Kıbrıs Ruslar yüzünden bu hale düştü. Onlar kurtarsın” tezini işliyordu. Banka mevduatlarından vergi kesintisinin de arkasında bu tezin yattığı konuşuluyor. Zira Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki bankalarda en çok Rus oligarkların ve zenginlerin mevduatı var. Sözkonusu mevduatın toplamının 20 milyar euroyu geçtiği tahmin ediliyor. Yani Ruslar bu vergi uygulaması yüzünden mevduatlarının 2 milyar eurosunu kaybedecekler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.