1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ASELSAN'dan bir ilk

ASELSAN'dan bir ilk

Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi kuruluşu ASELSAN, dünyanın ilk "insansı kamerası"nı tasarlayacak.

A+A-

 

ASELSAN, Bilişsel ve Algısal Kameralar Projesi ile AB'nin gömülü bilgisayar sistemleri geliştirmeye yönelik çalışmalarını desteklemek için oluşturduğu ARTEMİS programından yararlanmayı başaran ilk Türk kuruluşu oldu. 2,7 milyar avro bütçeli ortak teknoloji girişimi ARTEMİS, ASELSAN'ın Bilişsel ve Algısal Kameralar (Cognitive and Perceptive Cameras) adlı projesini fonlamaya değer buldu.
 
İLK İNSANSI KAMERA
ARTEMİS fonundan, 1,2 milyon avro bütçeli proje ile yararlanacak ASELSAN, çok çekirdekli mikro işlemcileri içinde barındıracak dünyanın ilk insansı kamerasını üretecek. ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kahramangil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu proje ile bilişsel ve algısal bir gözetim sisteminin geliştirilmesini amaçladıklarını belirterek, bu kapsamda karmaşık görüntü işleme algoritmalarını çok çekirdekli mikroişlemcilerle paralel olarak çok yüksek hızda çalıştırabilen bir kamera sistemi geliştireceklerini söyledi.
 
AKILLI KAMERA SİSTEMİNİ BİR ADIM DAHA İLERİYE TAŞIDI
Birden çok kameranın konuşlandığı ortamlarda, bu kameraların birbirleriyle anlamlı bilgi alışverişinde bulunabileceğini ve ortamın özelliklerine göre işlevselliklerini dinamik olarak değiştirebileceğini ifade eden Kahramangil, şöyle konuştu:
 
"Akıllı kamera sistemlerini bir adım ileriye götüren bu kameralar, akustik sensörlere entegre olarak yalnızca görüntü değil ses sinyallerini de değerlendirerek, ortama ilişkin durumsal farkındalık bilgisini otomatik olarak çıkarabilecek ve kullanıcılara sunabilecek. Hem hava hem de yerdeki hareketli platformlarda kullanılabilecek. Hem görünür ışık hem de kızılötesi sensörleri barındıran bu sisteme eşdeğer yeteneklere sahip bir kamera dünyada şu anda hiçbir ülkede bulunmuyor."
 
 
OLAĞANDIŞI HAREKETLERİ İZLEYECEK
Kahramangil, kameraların çalışma sistemleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Bilişsel ve algısal yeteneklerle şunu kastediyoruz; örneğin bir tesisin güvenliğini sağlamak istiyorsunuz. Gece kameralar etrafı gözetleyecek. Tesise yaklaşan bir kişi ya da araç algılarsa bunlara zoom yapacak veya hareketli platformlar aracılığıyla hedefe yönlendirilecek. Aracın türünü, markasını, plakasını tespit edecek. Plakasını okumaya zoomu yetmiyorsa çözünürlüğü artıracak. Bir güvenlik görevlisi nasıl, gördüğü şeylere bağlı olarak hareketini değiştirirse kamera da ortamın özelliklerine bağlı olarak kendi fonksiyonlarını değiştirebilecek. Yani güvenlik görevlisi gece etrafta bir hareket yoksa yerinde oturup etrafa bakmaya devam eder. Bir tehdit oluşursa bu durumu anlamak için kişileri takip eder, telefonu alıp başka görevlilere haber verir. Dolayısıyla o duruma adapte olması gerekecek. Aynı şekilde kameralar da oradaki duruma adapte olacak. Şu anda günümüzde bu adaptasyonu yapabilen teknolojiler mevcut değil Kameralar ses bilgisini de değerlendirebilecek. Kamera, ani bir ses duyduğunda açısını değiştirip sesin olduğu yere yönelecek ve o bölgeye odaklanacak."
 
2016'DA HAZIR OLACAK
Günümüzde güvenlik sistemlerinde, kameralara bağlı duvarda birçok ekranın bulunduğunu, bunları izleyen bir operatörün 10-15 dakika sonra dikkatinin dağıldığını anlatan Kahramangil, geliştirecekleri sistemle artık izleme kısmını kameraların devralacağını, müdahale gerektiren bir durum tespit edilirse o zaman operatörün devreye gireceğini söyledi.
 
"Biz kameralardan insan gibi davranmasını isteyeceğiz" diyen Kahramangil, projenin 3 yıl süreceğini, kameranın ilk prototipinin 2016 yılında tamamlanacağını söyledi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.