1. YAZARLAR

  2. İzzettin ÖNCÜL

  3. ANADİLİN ÖNEMİ
İzzettin ÖNCÜL

İzzettin ÖNCÜL

Şair - Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

ANADİLİN ÖNEMİ

A+A-

Anne dilimiz ana dilimiz mi?

Ana dili bir milletin bütün fertlerinin anlaştığı dildir. Anne dilimiz ise annemizden öğrendiğimiz dildir.Ana dil bir milleti millet yapan medeniyet edebiyat dilidir. Çok uzun yıllar geçmişi vardır. Kısacası tarihin imbiğinden süzülerek günümüze gelmiştir. Millet yaşadığı sürece dili de yaşayacaktır.

Türk milletinin ana dili Türkçedir. Şiirlerimiz romanlarımız destanlarımız şarkılarımız türkülerimiz Türkçe ile yazılacak Türkçe ile söylenecek. Ana dilimizle korkularımızı kaygılarımızı sevincimizi paylaşırız bizi biz yapan ana dilimizdir. Gönül köprümüz geçmişimiz geleceğimiz kederimiz kaderimiz ana dilimizdir.

Annemizden öğrendiğimiz dil bir milletin içerisinde çeşitli nedenlerle konuşulan faklı dildir. Annemizden öğrendiğimiz dille konuşabiliriz, konuşmanın bir sakıncası yoktur. Tek şartla devlet ana dili her ferdine en iyi şekilde öğretmek kaydı ile. Ülkemizde anneden öğrenilen bazı diller vardır. Arapça Kürtçe Zazaca .Kürtçe kendi içinde Kurmanç Sorani Zazaca diye ayrılır. Zazacayı Ķürtçe saymayan dil bilimcilerde var.

Büyük romancımız merhum Yaşar Kemal, Kürt kökenli bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen bütün romanlarını Türkçe yazmıştır.

Çünkü Türkçe dünya medeni diller arasında hak ettiği yeri almıştır. Türkçe felsefe bilim dili olma seviyesine asırlar önce ulaşmış bir dildir.

Peki anneden öğrendiğimiz dille yazsak konuşsak kıyamet mı kopar? Evet dil birliği olmayan topluluklar millet seviyesine ulaşamaz millet seviyesine ulaşamayan topluluklarda birliği sağlayacak ikinci bir unsur yoktur. Dini toplumların birleşmesinde bir unsur görenler şunu göreceklerdir aynı inanca mensup topluluklarda aynı dili konuşanlar bir birlerine daha yakındırlar. Dil gönül köprüsüdür Gönül köprüsü kurulmadan birlik sağlanamaz. Hepimiz Çanakkale içinde vurdular beni türküsünü dinlerken gözlerimiz buğulanır, hepimiz Yemen türküsünü dinlerken uzaklara çok uzaklara gideriz. Gelmeyenlerin hüznünü yaşarız bu duyguları bize yaşatan ortak dilimiz olan Türkçedir. Aynı Türküleri Bilmediğimiz bir dilde dinlesek aynı duyguları yaşamamız imkansız. Öyle ise annemizden öğrendiğimiz dilden önce ortak dilimiz olan ana dilimize önem vermeliyiz . Aksi durumda isimleri tarihte var olan amma temsilcileri olmayan milletler durumuna düşeriz. Tarih milletler mezarlığıdır. Dilimizi Yaşatalım ki milletimiz yaşasın.

Yazıma büyük Türkçü Yusuf Akçura’nın şu arzusu, isteği ile son vermek istiyorum. Dilde fikirde işte birlik.

Yaşasın güzel Türkçemiz, yaşasın Türk milleti.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum