1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ambargo delmenin formülü

Ambargo delmenin formülü

İhracatını 7 kat artıran Türkiye altın trafiğinin merkezine oturdu. Krizdeki Avrupalıların hurda altın gönderdikleri Türkiye, bunları külçe altına dönüştürüp, doğalgaz karşılığı İranlılara satarken, İranlılar da altınları Hindistan, Suudi Arabistan, Dubai

A+A-

KRİZ mağduru Avrupalıların hurda altınlarını gönderdikleri, ABD’nin ambargo uyguladığı İranlıların da doğalgaz ücreti karşılığı külçe altın alıp başka ülkelere sattıkları bir merkeze dönüşen Türkiye, bölgesinin altın trafiğinin tam ortasına yerleşti. Türkiye’ye Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz ve Balkan ülkeleri ile Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan gelen hurda altın 3 saat gibi kısa bir sürede uluslararası standartta külçe altına dönüştürülüyor. Bunların büyük bir kısmı da, İranlılar tarafından satın alınıp, Hindistan başta olmak üzere Suudi Arabistan, Kuveyt, Dubai, Katar, Abu Dabi gibi Körfez ülkelerine satılıyor.
Türkiye’nin geçen yıl yaklaşık 5 milyar dolar doğalgaz faturası ödediği İran, ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle Türkiye’den bir süredir altın alıyor. Türkiye’nin bu yıl altın ihracatındaki anlamlı artışın dikkat çekmesiyle gündeme gelen İran’ın artan altın ihracatı konusunda son olarak Başbakan YardımcısıAli Babacan da, altın ihracatındaki artışa ilişkin değerlendirmesinde, “Altın ihracatındaki artışın en önemli nedeni İran. Gazın parasını Türk Lirası olarak ilgili bankaya yatırıyoruz. İran da döviz olarak kendi ülkesine götüremediği için, altın alıp götürüyor” demişti.

10.6 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Türkiye’nin bu yıl geçen yıla göre iki katına çıkan hurda altın ithalatı, 50 bin tona yaklaşırken, toplam altın ithalatı 110 bin tonu ve ihracatı da, 170 bin tonu aştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye 2012 Eylül ayı sonuna kadar, 6.6 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleştirirken, 10.6 milyar dolar da ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin geçen yılın tamamında gerçekleştirdiği altın ihracatı sadece 1.5 milyar dolara yaklaşırken, altın ithatı ise, 6.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yunanistan’dan Reşat altını geliyor

ALTIN ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bu yıl Türkiye’ye hurda altın girişinin çok olduğunu belirterek, “Ayrıca Türk tüketicisi de altın fiyatlarındaki artış nedeniyle çok fazla alım yapmıyor. Dolayısıyla azalan bu altın trafiğinde özellikle İranlıların alımları piyasaya hareket getirdi. Yunanistan’dan gelen altınlarda Türk kesiminden özellikle Osmanlı dönemine ait, Reşat altınlarının, Kıbrıs Rum Kesimi’nden gelenlerde de İngiliz altınlarını görebiliyoruz. Bu da krizdeki Avrupalıların yastık altındaki altınları ortaya çıkardıklarını gösteriyor” diye konuştu.

Dubai’den günde 200 tekne İran’a gidiyor

MÜCEVHER İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner de, İranlıların para transferine yönelik ambargoyu Türkiye’den altın alıp, başka ülkelerde satarak aşmaya çalıştıklarını söyledi. Güner, Dubai’den günde en az 200 teknenin İran’a gittiğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’den giden altınların çok büyük bir çoğunluğu kayıt altında ülkeden çıkıyor. Ancak direk İran’a değil, İranlıların satmak istedikleri diğer ülkelere gidiyor. Daha sonra Dubai, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ambargoyu uygulamayan ülkelerden İran’a para transferi gerçekleştiriliyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.