1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Adana'da festival coşkusu

Adana'da festival coşkusu

'Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali', 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayacak.

A+A-

Merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın emaneti olarak gelenekselleşen festival, Seyhan Nehri üzerinde İtalyan Studio Festi Grubu'nun, 'Su ve Ateş Anıları' adlı gösterisiyle açılacak.

Festival ile ilgili Adana Devlet Tiyatrosu Küçük Fuaye Salonu'nda Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ve Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ bilgilendirme toplantısı düzenledi. Festivale bugüne dek, 5 kıtadaki 60'ı aşkın ülkeden 72 ayrı tiyatro topluluğunun ve yaklaşık 5 bin sanatçının katıldığını belirten Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, 15'incisi düzenlenen festival nedeniyle çok heyecanlı olduklarını anlattı. Festivalin önemini ifade eden Bilgin, "Festival kapsamında İngiltere Globe Tiyatrosu ve Hindistan'dan Taj Express Topluluğu ilk kez Türkiye'ye gelecek. Festivale çok ciddi emek harcanıyor. Sabancı Vakfı'nın çok önemli desteği var. Her yıl on binlerce kişiye ulaşan festivalimiz, her geçen yıl daha da büyüyor" dedi. 

MUTLULUĞUNU ANLATTI

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, 15 yıl önce 'yerel şenlik' olarak başlayan festivalin, çok kısa sürede uluslararası alana taşındığını kaydetti. Festival kapsamında son 5 yıldır sokak gösterileri yapıldığını anımsatan Koyunsağan, "Her yıl çok sayıda insanı tiyatroyla buluşturuyoruz. Çok önemli bir sinerji yakaladık. Festivalimiz çok uzun yıllar sürecek. Festival dolayısıyla İstanbul'da Sabancı Üniversitesi'nde de gösterimler oluyor. Bu noktaya geldiğimiz için çok mutluyuz. Festivalde Shakspeare'den Bollywood müzikaline dek farklı gösterilere tanık olacağız. Herkesi bu coşkuya ortak olmaya çağırıyoruz" diye konuştu. 

İLK KEZ TÜRKİYE'YE GELİYORLAR

Heyecanlı olduğunu kaydeden Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ ise, yerli ve yabancı çok sayıda oyunu seyirciyle buluşturacaklarını belirterek, her yıl festival başlamadan tükenen festival biletlerinin 10 lira bedelle 15 Mart 2013'te saat 10.00'da satışa sunulacağını duyurdu. Festival programıyla ilgili bilgi veren Demirağ, şunları söyledi:

"15'inci Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Seyhan Nehri üzerinde İtalyan Studio Festi Grubu'nun, Türkiye, Almanya ve Fransa ortak yapımı olan 'Su ve Ateş Anıları' adlı ışıklı dans ve su gösterisiyle başlayacak. Festivalde, ilk kez Türkiye'ye gelecek olan Hindistan'dan Taj Express Topluluğu 'Aşkın Yeni Adresi' ve yine ilk kez ülkemize gelecek İngiltere Globe Tiyatrosu 'Kral Lear' oyununu sahneleyecek. Gürcistan Kote Marjanishvili Devlet Dram Tiyatrosu, 'Beğendiğiniz Gibi', Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu 'Seçkiler', Makedonya'dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu 'Bütün Oğullarım' oyunlarını ve Hollanda'dan Closed Act Topluluğu 'İstila' adlı gösterisini sunacak."

İSTANBUL'DA DA GÖSTERİM VAR

Merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın girişimiyle önce yerel sonra ulusal ölçekte başlayan ve daha sonra da uluslararası kimlik kazanan festivale yerli tiyatro topluluklarının da katılacağını ifade eden Fırat Demirağ, şöyle konuştu:

"Antalya Devlet Tiyatrosu 'Othello', Sadri Alışık Tiyatrosu 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Talimhane Tiyatrosu 'Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi', İstanbul Şehir Tiyatrosu 'Türkiye Kayası' ve 'Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi', Semaver Kumpanya 'Metot', Türkiye Emek Sahnesi 'Kırmızı Yorgunları', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Euridice'nin Elleri', 'Cesaret Ana ve Çocukları', 'Ben Ödüyorum' ve 'Hürrem Sultan', Trabzon Devlet Tiyatrosu 'Ben Feuerbach', İzmit Şehir Tiyatroları 'İtirafçı Yürek', İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Çirkin' ve Ankara Sanat Tiyatrosu 'Giderayak' adlı oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca 'Pal Sokağı Çocukları' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Festival kapsamında gelenekselleşen tarihi 'Taşköprü Etkinlikleri'nde konserler, sergiler ve dans gösterileri 5-14 Nisan arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında yetişkinler için 'Fuaye Genç Sahne'de, 'Karagöz' gösterimi yapılacak ve atölye çalışmaları yapılacak. 2005'ten bu yana Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'ndeki temsiller sayesinde İstanbul'da da yaşanan festival heyecanı sürüyor. Bu yıl da Hindistan'dan Taj Express Topluluğu 'Aşkın Yeni Adresi' ve İngiltere Globe Tiyatrosu 'Kral Lear' sahne alacak."

ONUR ÖDÜLÜ SONRA AÇIKLANACAK

Festival kapsamında, 2005'ten bu yana tiyatroya gönül vermiş ustalara saygı amacıyla her yıl 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de veriliyor. Şimdiye dek Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Cüneyt Gökçer, Macide Tanır, Bozkurt Kuruç, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Müşfik Kenter, Gülriz Sururi ve Haldun Dormen'e onur ödülü verilirken, bu yıl ödül verilecek kişi festivalin açılışında açıklanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.