1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ABD’den ‘paralel’ anlaşma mesajı

ABD’den ‘paralel’ anlaşma mesajı

TÜRKİYE’nin, ABD- AB arasında başlayacak ticaret anlaşması görüşmelerinde masaya oturmak istediğini her platformda açık şekilde dile getirmesinin ardından ilk olumlu sinyal geldi.

A+A-

 

Türkiye- ABD siyasi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyet gösteren Amerikan Türk Konseyi (ATC) Üst Yöneticisi, emekli ABD Büyükelçisi James H.Holmes, bu konuda “ABD ve AB arasındaki ticaret anlaşmasının gerçekleşmesi halinde, buna uygun şekilde, Türkiye ve ABD arasında da yeni anlaşma koşulları ortaya çıkacak” dedi.

HAKSIZ YORUMLAR VAR

Haziranda ABD ve AB arasında başlayacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması öncesinde Türkiye ile paralel görüşmelerin de başlamasından yana olduğunu açıklayan Holmes, “Türk medyasında yer alan bütün bu ‘yandık, bittik’ yorumlarını haksız buluyorum. ABD ve AB arasındaki görüşme fasılları henüz açılmadı bile. ABD ve AB arasındaki ticaret anlaşması gerçekleşmesi halinde, buna uygun şekilde, Türkiye ve ABD arasında da yeni anlaşma koşulları ortaya çıkacak” değerlendirmesini yaptı. Holmes, “Amerikan Türk Konseyi olarak biz uygun zamanda her iki taraf için de adil yatırım ve ticaret şartlarının oluşturulması için Türkiye - ABD arasında paralel görüşmelerin yapılmasından yanayız” şeklinde konuştu. Sözkonusu anlaşmayla 460 milyar Euro’luk dış ticaret hacmine sahip olması bekleniyor. Bu anlaşmadan AB’nin yılda 190 milyar Euro, ABD’nin ise 100 milyar Euro katkı sağlaması hedefleniyor. Türkiye ise masada yer almıyor. Türkiye, AB’nin serbest ticaret anlaşması (STA) müzakereleri yürüttüğü ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalayabiliyor. AB ile STA imzalayan ülkelerin Türkiye’yle anlaşma zorunluluğu bulunmuyor.

Erdoğan mektup göndermişti

? EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuyu ele alan bir mektubu ABD Başkanı Barack Obama’ya gönderdiğini belirterek, “ABD, Türkiye ile STA konusundaki müzakereleri AB ile aynı süreçte, paralel bir şekilde başlatacaklardır diye ümit ediyoruz” demişti. Türkiye’nin ABD’den ithalatı, ihracatına oranla hızla yükselmeye devam ediyor. Geçen yıl ABD’ye ihracat 5.6 milyar dolarda kalırken, ithalat 14,1 milyar dolara yükseldi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.