1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 4 ihaleden 3.4 milyar $

4 ihaleden 3.4 milyar $

Elektrik dağıtımında dün 4 bölgenin ihalesinden 3.4 milyar dolar geldi. Enerjisa iki bölgeyi aldı, Dicle'de önceki ihale fiyatı aşıldı.

A+A-

 

Özelleştirme İdaresi dün 4 dağıtım bölgesinin birden ihalesini yaptı. Toplam teklif 3 milyar 457 milyon dolar oldu. Sabancı Grubu’nun şirketi Enerjisa, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası (AYEDAŞ) için toplam 2.9 milyar dolar verdi. İhalelerde sürpriz ise Dicle EDAŞ’ta oldu. Diyarbakır , Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin ve Batman bölgesini kapsayan Dicle EDAŞ’ta teklif 387 milyon dolara ulaştı. Önceki ihalede teklif 228 milyon dolarda kalmıştı. 
Dün ilk özelleştirme ihalesi Dicle Elektrik için yapıldı, en yüksek teklifi 387 milyon dolarla İşkaya Doğu OGG verdi. Önceki ihalede kayıp kaçak oranı yüzde 42 düzeyindeydi. Geçen yıl kasım ayında oran yüzde 71’lere yükseltildi. 
İşkaya-Doğu OGG Teknik Danışmanı Cezmi Menekşe, ihalede oluşan 387 milyon dolarlık fiyatı yüksek bulduklarını “Kaçak değil de, yanlış kullanım diyelim. O yörenin yüzde 70’inin elektriği çaldığını söylerseniz, haksızlık etmiş olursunuz. İnanıyorum ki bölge halkıyla el ele vererek halledeceğiz. Çözümden yanayız. Bu konuda STK’larla da birlikte çalışacağız” diye konuştu. 
Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolarla Enerjisa’dan geldi. Bir önceki ihalede en yüksek teklif 2 milyar 75 milyon dolardı. Önceki ihale ile dün düzenlenen arasındaki fark 350 milyon dolar oldu. 
Son ihale İstanbul Anadolu Yakası Dağıtım için yapıldı. AYEDAŞ özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 227 milyon dolarla yine Enerjisa Elektrik Dağıtım verdi. 2010 yılındaki ihalede AYEDAŞ’a en yüksek teklif Mehmet Karamehmet-Mehmet Kazancı ikilisinden 1 milyar 813 milyon dolar olarak gelmişti. 

Hakman: Finansmanda sorun çekmeyeceğiz

2 dağıtım bölgesine toplam 2.9 milyar dolarlık teklif veren Sabancı Holding’in Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, dört yıldır Başkent Elektrik Dağıtım AŞ’yi işlettiklerini hatırlatarak, “Burada önemli deneyimlerimiz var, bunu yeni bölgelere de yansıtarak Türkiye ’deki bölgelerimizi Avrupa’da örnek olacak kalitede işeteceğiz. Finansman modeli üzerinde detaylı çalışacağız ama bir problemimiz yok. Taksitli seçeneği tercih ederiz” diye konuştu. 

AYEDAŞ 
1.227 milyon dolar 
İstanbul Anadolu 
Abone sayısı: 2.391.000 
Kayıp-kaçak oranı: %8 

TOROSLAR 
1.725 milyon dolar 
Adana, Gaziantep, Hatay Mersin, Osmaniye ve Kilis 
Abone sayısı: 2.882.865 
Kayıp-kaçak oranı: %11 

VAN GÖLÜ 
118 milyon dolar 
Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş 
Abone sayısı: 458.971 
Kayıp-kaçak oranı: %52 

DİCLE 
387 milyon dolar 
Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin ve Batman 
Abone sayısı: 1.221.000 
Kayıp-kaçak oranı: %71,4

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.