1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2013 Yılı Bütçesi Komisyonda

2013 Yılı Bütçesi Komisyonda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir yandan doğrudan vergilerin artırılması, bir yandan vergi adaletinin sağlanmasına yönelik çalışıldığını belirtti.

A+A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir yandan doğrudan vergilerin artırılması, bir yandan adaletin sağlanmasına yönelik adım atmayı düşündüklerini belirtti.

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Maliye Bakanlığı personeliyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığına ilişin bir soru üzerine Şimşek, 2006'dan beri kamuda ücret konusunu bir sisteme bağlamaya çalıştıklarını anlattı. Şimşek, bu konuda çok tartışma yaşandığına işaret ederek, "eşit unvana eşit ücret" verme noktasına geldiklerini, farklılıkları giderdiklerini kaydetti.

Şimşek, Maliye, Hazine, Başbakanlık bünyesindeki bazı birimlerin, daha önce başkalarına göre durumlarının nispeten daha iyi olduğunu, şimdi diğerleriyle aynı düzeye geldiğini, diğer birimlerin ücretlerinin yükseldiğini söyledi. Şimşek, bunun, Başbakanlık'ta belirlenen bir çalışma olduğunu ifade etti.

Vergi dairesi müdür ve müdür yardımcılarına yönelik uzlaşma ücretlerinde artış yaptıklarını, şikayetleri kısmen de olsa azaltmaya yönelik adım attıklarını anımsatan Şimşek, "Daha spesifik bir özlük hakkı düzenlemesi yapılacaksa, bunların kanunlarla olması lazım" dedi.

Şimşek, Vergi Denetim Kurulu kurulduğunda 7 kişinin lise mezunu olduğunu, vergi denetmeni unvanına sahip oldukları için bir ayrıma gidemediklerini, bu kişilerin de vergi müfettişi olduğunu ifade etti. Şimşek, "Vergi dairesi müdürlüğü, müdür yardımcılığı gibi idari görevlerde bulunan vergi müfettişliğine dönmek isteyen 50 arkadaşımızın talebini kabul ettik. İlgili kararnameyi de gönderdim" diye konuştu.

-"Sihirli formül yok"-

Konut KDV'sine ilişkin sorulara Şimşek, "Şu an itibariyle bir belirsizlik kaynağı gibi. Bu konuda biz de hassasiyet taşıyoruz. Bu kanunu beraber yaptık, bırakın inşaatı, mevcut stoku, tasarının geldiği gün itibariyle bütün ruhsat almış projeler dahil, hariç tuttuk. Benim yetkimde değil ama bu kararnameyi çıkardığımızda bu hususu da dikkate alabiliriz; bu dönemde ruhsat alıp bu belirsizliği yaşayanlara yönelik, Maliye Bakanlığı olarak açığız ama benim yetkimde olmadığı için söz vermiyorum. Bu konu çetrefilli konu, sihirli formül yok ama bir şeyler yapılması gerektiği de ortada" karşılığını verdi.

Şimşek, koda alınan firmaların, şirket isimlerinin, yeminli mali müşavirlere ya da diğer ilgililere açılmasının vergi mahremiyetine aykırı olduğunu, bunu yapamayacaklarını bildirdi. Şimşek, bunun, şirketlerin yargı kararı olmadan iflas ettirilmesi anlamına gelebileceğini ifade ederek, bilgiyi bir kesime açtıklarında, bankaların, müşterilerin öğrenebileceğini, bu riski alamayacaklarını kaydetti. Şimşek, bunun hukuka aykırı olduğunu ancak yargı kararı varsa zaten gereğini yaptıklarını belirtti.

Görev zararlarına ilişkin bütçeye konulan rakamların sorulması üzerine Bakan Şimşek, "2013'te KİT'ler için 1 milyar 788 milyon lira. Halk Bankası esnaf kredilerinde faiz sübvansiyonu uyguluyor, 514 milyon lira. Bunlar Hazine desteği. Ziraat Bankası, düşük faizli krediyle çiftçimize sübvanse sağlıyor, buradan da 1 milyar 761 milyon lira. Diğer kurumlar 410 milyon olmak üzere, devlet tarafından verilen görevlerin karşılığı olmak üzere, ilgili kurumlara aktarılacak miktar toplamda 4 milyar 473 milyon lira" diye konuştu.

-"Vergi kullanımının yaygınlaştırılması"-

Şimşek, tarıma doğrudan ve dolaylı desteklerin olduğuna işaret ederek, OECD'nin çalışmasına göre, Türkiye'nin doğrudan ve dolaylı olarak tarım sektörüne verdiği desteğin OECD ülkelerinin en üstünde olduğunu bildirdi.

Örtülü ödenekle ilgili kanun çerçevesinde harcamaların yapıldığına dikkati çeken Şimşek, "mahremiyet olduğu için" bilgi vermenin söz konusu olmadığını belirtti.

Şimşek, "Yazar kasa ile POS makinelerin birleştirilmesi yönünde bir irade ortaya koyduk, 2015 yılına kadar bu tamamlanacak. Elektronik fatura kapsamını genişletiyoruz. Kurumlar arası veri paylaşımını artırıyoruz. Yeni gelir vergisi kanununda, buna ilişkin hususları çalıştık. Bir yandan doğrudan vergilerin artırılması için, bir yandan adaletin sağlanmasına yönelik adım atmayı düşünüyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.