1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 2 TL'lik aspirine 3.5 TL katılım payı

2 TL'lik aspirine 3.5 TL katılım payı

İlaç bedelinin yüzde 10'u kadar devlete katılım payı ödeyen emekliler, 3 kutu kadar ilaca 3 lira, ilave her kutu için de 1'er lira daha ödüyor. Bu da yetmiyormuş gibi eczane emekliden 25 kuruş da reçete okuma ücreti tahsil ediyor. 2 liralık bir aspirin iç

A+A-

 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ilaçtan katılım payı alınması uygulamasında eski sistemi korurken, ilave ödeme yükümlülüğü de getirdi. Emekli sigortalılardan ilaç bedelinin yüzde 10’u kadar katılım payı alınıyor. 2012 yılında getirilen yeni düzenleme ile hekimin yazdığı reçetede yer alan üç kutuya kadar ilaç için 3 TL, ilave her bir kutu ilaç için 1 TL olmak üzere ayrıca ilaç katılım payı da var. Burada yeri gelmişken özellikle bir hususun altını çizmekte yarar var; 2012 yılından itibaren emeklilerden 25 kuruş reçete okuma parası tahsil edilmeye başlandı.

‘İlaç yazmayın’ diyorlar

Aile hekiminde muayene olan emekli Ahmet Amca’ya hekim 4 kutu ilaç yazmışsa, Ahmet Amca aldığı ilaçların yüzde 10’u kadar ilaç katılım payı, üç kutu ilaç için 3 TL, üç kutuya ilave bir kutu ilaç için de 1 TL ödeyecek. Bunlar yetmezmiş gibi eczane Ahmet Amca’dan 25 kuruş da reçete okuma parası alacak. Gerek reçete yazılması halinde peşinen 3 TL, ilave üç kutuyu aşan ilaçlar için kutu başı ilave 1 TL alınacak olması gerekse ilacın yüzde 10’u kadar ilaç bedeli ödenmesi ve 25 kuruş reçete okuma parası nedeniyle emekliler hekimlere ilaç yazmaması için adeta yalvarıyor.

Kendi alsa daha ucuz

Örneğin; başı ağrıdığı için aile hekimine muayene olan emekli Hasan Amca, aile hekimi muayene sonucunda bir kutu aspirin yazarsa, 3 TL ilaç katılım payı (3 kutu ilaca kadar olan reçetelerden alınan), 0.20 TL ilaç katılım payı (ilacın yüzde 10’u kadar) ve 0.25 TL reçete okuma parası olmak üzere yaklaşık 3.5 TL ödeyecek. Oysa bir kutu aspirin 2 TL. Hasan Amca reçete yazdırmadan, aspirin bedeli olan 2 TL’yi cebinden ödeyerek alsaydı daha kazançlı olacaktı. 1.5 TL cebinde kalacak ve bu paraya üç ekmek veya ucuzundan 1-2 kilo meyve alacaktı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.