1. YAZARLAR

  2. Şevket GÖLÜK

  3. 19 Mayıs Milli Mücadelen'in ilk adımı
Şevket GÖLÜK

Şevket GÖLÜK

Ortakses
Yazarın Tüm Yazıları >

19 Mayıs Milli Mücadelen'in ilk adımı

A+A-

30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi’nin ülkenin üzerine karabasan gibi çöktüğü bir dönemde, milli mücadele için yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basarak işgal altındaki bir milletin kaderini değiştiren tarihi bir olay olmak ile birlikte milli mücadelenin ilk adımı olmuştur.

İşgal kuvvetleri için Samsun önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı.

Yüzyıllarca bu topraklarda yaşayan Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan ve Samsun’a ayak basmasıyla başlayan milli mücadele yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te 'Atatürk Günü' adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde üyeler 19 Mayıs gününün "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

1938 yılından başlayarak tüm ülke sınırları içerisinde her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutladığımız milli mücadelenin ilk adımı olan tarihi ve özel bu günümüz kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum