1. YAZARLAR

  2. Nizamettin YILDIRIM

  3. Uzay ve robotik teknolojileri yakalamak
Nizamettin YILDIRIM

Nizamettin YILDIRIM

YAD
Yazarın Tüm Yazıları >

Uzay ve robotik teknolojileri yakalamak

A+A-

Bu gün en ucuz akıllı telefon bin liranın üstünde. 15-20 bin liralık telefonlar var. Bu telefonların üreticileri Kore, Çin, ABD  ve diğer gelişmiş Avrupa ülkeleri.

Bu sanayinin sektöre baktığımızda, maalesef ülkemiz üretici olmayan bir tüketici pazarıdır. İstatistikler ülkemizin kişi başına mobil iletişime sahip en yoğun ülke konumunda olduğunu gösteriyor.

2020 Yılı verilerine göre(*)  77.39 milyon mobil kullanıcı var. Diğer bir ifadeyle nüfusun yüzde 92'si.  Bu kullanıcıların 62.07 milyonu internet kullanıyor, 54 milyonu da sosyal medya kullanıyor.

Nüfus her yıl yüzde 1,2 artıyor. Bununla birlikte, mobil kullanıcı yüzde 3,4,internet kullanıcısı yüzde 4, sosyal medya kullanıcısı ise yüzde 4,3 artış gösteriyor.

İnternet kullanıcılarının yüzde 74,8 i cep telefonuyla, yüzde 24,3 bilgisayarla, yüzde 0,9 tabletlerle ve yüzde 0,03 oyun konsollarıyla internete bağlanıyorlar.

Kullanıcılar günde ortalama 7.29 saat internet kullanıyor. Bunun 2.51 saati sosyal medya, 3.04 saati film video izleme, 1,21 saati müzik dinleme ve 58 dakika oyun konsollarıyla oyun oynamaya harcıyorlar.

 Kullanıcıların  büyük çoğunluğu yüzde 89'u akıllı telefon kullanıyor. Eski teknoloji telefon kullanımı sadece yüzde 6,8'dir.

Dünyanın en iyi telefon markası sıralaması

1. Samsung

2. Apple

3. Huawei

4. Xiaomi

5. Oppo

6. VIVO

7. Motorola

8. Lenovo

9. LG

10. Nokia

Telefonlar akıllanınca yetenekleri de çoğalıyor. Mobil aygıtlarla sosyal medyaya ulaşımın yanında gelişmiş bir oyun sektörü de var. Yani telefonlar artık birer oyun platformudur.

Akıllı telefon kullananlara dikkat edin, asgari ücretli, dar gelirli, geliri olmayan öğrenciler hatta hiç geliri olmayanlar da bile geliriyle orantısız akıllı telefon kullandıklarını görürsünüz.

Bunun sebebini hiç düşündünüz mü? Neden düşük gelirliler pahalı telefon kullanırlar?

Elbette ki daha faklı da sebepleri vardır ama bu sebeplerden en büyüğünün şunun olduğunu düşünüyorum. Bu dar gelirli insanların çocukluğunda oyuncakları olmadı, öyle teknolojik oyuncakları hiç olmadı. Dolayısıyla günümüzde oyuncak haline gelen cep telefonları bu kesimin çocukluk hayallerinin gerçekleştirilmesine vesile oldular. Yani, dar gelirli insanların geliriyle orantısız cep telefonu sahibi olmaları çocukluğunda sahip olamadığı teknolojik oyuncak açlığını gidermek olabilir.

Elbette ki bu bir tahmin ve araştırılması gerekir.

Yoksa siyasi tartışmalarda dile getirilen gelirim yok diyor bilmem kaç liralık telefon kullanıyor yorumları popülist siyasi yaklaşımdan başka bir şey değildir.

Teknolojiye gelince, Türkiye’de yerli üretim cep telefonu sadece Vestel üretiyor. Onlar da orta segment telefonlar. Teknolojik liderliği korumak için araştırma –geliştirmeye büyük yatırım yapmak lazım. Türkiye sanayi devrimini kaçırdı, bilişim teknolojisini kaçırdı, mobil ve internet teknolojisini de kaçırmak üzere.

Yol yaptı, tünel yaptı, köprü yaptı sloganlarından kurtulup, önümüzdeki yüzyılda uzay ve robotik teknolojilerini geliştirip kullanılmasına hız vermeli.

Türkiye eğer Atatürk’ün işaret ettiği “istikbal göklerdedir” sözünün değerini ve anlamını kavrayıp gereğini yapsaydı, bu gün havacılık sanayiinde açık ara önde olurdu.

(*) Dijilopedi, 2020 Türkiye İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.