Yürek burkan görüntülerin sorumluları kimlerdir?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bodrum'da 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin lastik bottan denize düşerek hayatını kaybetmesini Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, "Türkiye genelinde yaşanan acı olayların ve yürek burkan görüntülerin sorumluları kimlerdir?" diye sordu.


Tanrıkulu'nun Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle; "Bodrum'da 2 kaçak faciasının meydana geldiği iki olayda toplam 11 kişinin can verdiği ve 5 kişinin ise kayıp olduğu haberleri basına yansımıştır. Lastik bottan denize düşen kaçaklar arasında 3 yaşındaki Aylan isimli minik bebeğin sahildeki cansız hali yürekleri dağlamıştır. Muğla'nın Bodrum İlçesi'nden yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek için iki saat arayla denize açılan kaçakların içinde bulunduğu iki ayrı lastik bot batmıştır. İlk botta yedi, ikinci botta ise üçü çocuk dört kişi olmak üzere toplam 11 kişi ölmüştür. Dokuz kişinin sağ kurtulduğu olayda, suda kaybolan iki kişinin bulunması için arama kurtarma çalışması başlatılmıştır. 3 yaşındaki Aylan ve 5 yaşındaki Galip Kurdi kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenlerini yakınları teşhis edince hastane önünde sinir krizi geçirmiştir. Bölgede devriye görevini yürüten Sahil Güvenlik ekiplerinin fark ettiği kaçaklar, kurtarılırken iki kaçağın kayıp olduğunun öğrenilmesi üzerine, Sahil Güvenlik ekipleri bir helikopter, bir uçak ve beş bot ile bölgede arama kurtarma çalışması başlatmış bu sırada iki metrelik botla denize açılan dokuz Pakistan uyruklu kaçak, ekiplerin uyarıları üzerine geri dönmüştür. Karaya çıkan kaçaklar, sudaki cesetlerin toplanmasını izlemiştir. Bu bağlamda; Bodrum'da 2 kaçak faciasının meydana geldiği iki olayda kayıp olan 5 kişinin akıbeti nedir? 3 yaşındaki Aylan ve 5 yaşındaki Galip Kurdi kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenleri yaşananları bir kez daha gözler önüne sermiştir. 2 çocuğun cansız bedenlerinin sahile vurduğu bu olayda sorumlular kimlerdir? Türkiye genelinde illere göre son 1 yılda yaşanan kaçak facialarında kaç çocuk ve yetişkin hayatını kaybetmiştir? 2013-2015 yılları arasında yasa dışı yollarla kaç kişi Türkiye üzerinden hangi ülkelere ve hangi yollarla geçiş yapmıştır? Art arda yaşanan olaylar göz önüne alındığında, gerekli önlemler neden alınmamıştır? Türkiye genelinde yaşanan acı olayların ve yürek burkan görüntülerin sorumluları kimlerdir? 2002-2015 yılları arasında AKP Hükümetlerinin uygulamış olduğu dış politikanın bir sonucu olarak bu görüntüler ortaya çıkmamış mıdır? Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yoğun olarak görülen sığınmacılar ve mülteciler ile ilgili yürütülen çalışmalar ve alınan önlemler var mıdır? Varsa, nelerdir? Yaşanan bu ölümler insan hakları ihlallerinin somut bir örneği değil midir?"