CHP, Sayıştay raporlarını Meclise istiyor

CHP, Sayıştay raporlarının TBMM'ye intikal etmesi amacıyla konuyu, TBMM Genel Kurulu'ndaki 2014 yılı bütçe tasarısının görüşmelerinde de gündeme almayı kararlaştırdı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında da Sayıştay raporlarına yönelik tepkisini koyan CHP, aynı tavrı Genel Kurul'daki görüşmelerde de devam ettirecek. 

CHP, Genel Kurul'da 10 Aralık'ta başlaması öngörülen bütçe takvimini içerecek Danışma Kurulu önerisine imza atmayacak. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bütün modern demokrasilerde kamu harcamalarının Sayıştaylar tarafından denetlenmesine dair raporların, parlamentolara sunulduğunu söyledi. 

Türkiye'de de kamu mali yönetiminde yapılan reformist düzenlemeyle bunun benimsediğini anımsatan Hamzaçebi, bu doğrultuda ilk kez 2012'de TBMM'ye gelmesi gereken Sayıştay raporlarının, Meclis'e sunulmadığını belirtti. Hamzaçebi, sunulmamasına da yasanın gerekçe gösterildiğini vurguladı. 

Hamzaçebi, 2013'te ise raporların amacından uzak şekilde, rapor bile denilemeyecek, özet yazılar mahiyetinde TBMM'ye gönderildiğini kaydetti.   

 Sayıştay raporlarının amaca uygun olarak düzenlenmediği ve raporların kamu harcamalarına ilişkin denetim bulgularını taşımadığı için Danışma Kurulu kararını imzalamayacaklarını bildiren Hamzaçebi, amaçlarının, bütçeyi engellemek değil, Sayıştay raporlarının TBMM'ye intikal etmesini sağlamak olduğunu ifade etti. 

Hamzaçebi, bütçelerin daima hükümetlerin çoğunluğuyla yasalaştığını, aksi durumun örneklerinin çok az olduğunu dile getirdi. Hamzaçebi, Hükümet'in de yine parlamento çoğunluğuna dayanarak bütçeyi yasalaştırmayı düşündüğünü söyledi.  

"Grup önerisini Cuma günü getireceğiz"    

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulu'nun 6 Aralık Cuma günü de çalışmasını önereceklerini belirterek, "Cuma gününü sadece teknik yönden getiriyoruz. Çünkü bütçe takvimiyle ilgili grup önerimizi, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma olmayacağı varsayımıyla, erken getirmemiz gerekiyor. Daha henüz muhalefet şerhlerini vermedikleri için, rapor bastırılıp dağıtılmadığı için gündem yapmamız mümkün değil" dedi.  

Bütçenin 10-20 Aralık 2013 tarihleri arasında görüşülmesinin planlandığını anlatan Elitaş, takvimin öne çekilmesinin sözkonusu olup olmadığı sorusuna, "Hayır. Bütün siyasi partilere verdik" karşılığını verdi.