Bahar yorgunluğuyla başa çıkmanın yolları

Şu sıralar bahar yorgunluğu hemen herkesi esir aldı.

Şu sıralar bahar yorgunluğu hemen herkesi esir aldı. Eğer kişide bir de vitamin eksikliği ve beslenme bozukluğu varsa yorgunluk ve uyku hissi daha da artar.
Mevsim ge­çiş dö­nem­le­rin­de sü­rek­li de­ği­şen ha­va şart­la­rı, in­san sağ­lı­ğı ve gün­lük ha­yat tem­po­su­nu et­ki­ler. Ba­har ay­la­rında ha­va­da­ki po­zi­tif ve ne­ga­tif yük­lü iyon­la­rın art­ma­sı da in­san bi­yo­rit­min­de olum­lu ya da olum­suz et­ki­le­re yol açar.
Po­zi­tif iyon­lar in­sa­nı da­ha zin­de his­set­ti­rir­ken; ne­ga­tif iyon­la­rın art­ma­sı in­sa­nın ken­di­ni da­ha hal­siz his­set­me­sin­de ve yor­gun­luk be­lir­ti­le­ri­nin or­ta­ya çık­ma­sın­da et­ki­li olur.
Bu dö­nem­de vü­cu­dun da­ha ak­tif ol­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak hor­mon­lar sal­gı­lan­ma­sı­na kar­şın; ki­şi­de vi­ta­min ek­sik­li­ği ve bes­len­me bo­zuk­lu­ğu var­sa, vü­cut bu­na uyum gös­te­re­mez ve yor­gun­luk his­si gittikçe da­ha da ar­tar.

Bu şi­ka­yet­le­ri önem­se­yin

İlk­ba­har­da can­la­nan do­ğay­la bir­lik­te ısı­nan ha­va ve di­ğer ba­zı du­rum­la­rın bir kı­sım in­san­la­ra ne­şe ve­rip he­ye­can­lan­dı­rır­ken, da­ha ak­tif ve ener­jik ol­ma­la­rı­nı sağ­la­dı­ğı, ba­zı in­san­lar­da da “ba­har yor­gun­lu­ğu­” de­ni­len du­ru­ma se­bep ol­du­ğu bi­lin­mek­te­dir.
Ha­va­la­rın ısın­ma­sıy­la bir­lik­te bir­çok ki­şi­de hal­siz­lik, is­tek­siz­lik, ek­lem ağ­rı­la­rı, uy­ku is­te­ği, yor­gun­luk gi­bi şi­ka­yet­ler gö­rül­mek­te­dir. Ay­rı­ca bu ay­lar­da ne­şe­li ve ener­jik olun­ma­sı­nın te­mel ne­den­le­rin­den bi­ri de yi­ne hor­mon­lar­dır.
Ba­zı hor­mon­lar ka­ran­lık or­tam­lar­da da­ha faz­la sal­gı­la­nır­ken, ba­zı hor­mon­lar ise in­san me­ta­bo­liz­ma­sı ge­re­ği gü­neş ışı­ğı gör­dü­ğün­de da­ha faz­la sal­gı­la­nır. Ya­zın gü­ne­şin faz­la gö­rül­dü­ğü dö­nem­ler­de ise dep­res­yon­dan çı­kı­şı ko­lay­laş­tı­ra­cak, da­ha ne­şe­li ha­le ge­ti­re­cek hor­mon­lar sal­gı­lan­mak­ta­dır.

Ener­ji­ni­zi doğ­ru kul­la­nın

Yor­gun­luk­la baş et­mek is­ti­yor­sa­nız ön­ce­lik­le ener­ji­ni­zi doğ­ru kul­lan­ma­yı öğ­re­nin. Ça­lış­ma ve din­len­me pe­ri­yot­la­rı­nı­zı doğ­ru ayar­la­yın. Kı­sa ve sık din­len­me ara­lık­la­rı ve­re­rek yor­gun­lu­ğun or­ta­ya çık­ma­sı­nı ön­le­ye­bi­lir­si­niz.
Ça­lı­şır­ken vü­cut me­ka­nik­le­ri­ni doğ­ru kul­la­na­rak kas ağ­rı­la­rı­nı en­gel­le­ye­bi­li­riz. Ça­lış­ma or­ta­mı­nın iyi ha­va­lan­dı­ğın­dan emin ol­ma­lı­sı­nız. Çok sı­cak ve­ya çok so­ğuk or­tam­lar vü­cu­du­muz­da eks­tra bir stres ya­ra­tır.
Vü­cu­dun çok ha­fif dü­zey­de su­suz kal­ma­sı da­hi me­ta­bo­liz­ma­yı ya­vaş­la­tır. Bu ne­den­le gün­de en az 8-10 bar­dak su içil­me­si ve kah­ve ile ça­yın müm­kün ol­du­ğun­ca az tü­ke­til­me­si ge­re­kir.
Bu dö­ne­min aşıl­ma­sın­da, B vi­ta­min­le­ri ve an­ti­ok­si­dan vi­ta­min­ler yö­nün­den zen­gin seb­ze ve mey­ve­ler yar­dım­cı ol­mak­ta­dır. Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü, gün­de 5 por­si­yon seb­ze ve­ya mey­ve tü­ke­til­me­si­ni öner­mek­te­dir.

Vi­ta­min des­te­ği de şart

Dü­zen­li uy­ku, ye­ter­li ve den­ge­li bes­len­me ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin güç­lü ol­ma­sı için ge­rek­li­dir. Bu­nun için de çiğ ve­ya piş­miş ola­rak bol seb­ze ve mey­ve tü­ke­til­me­si (seb­ze ye­mek­le­ri, sa­la­ta­lar, ta­ze sı­kıl­mış mey­ve su­la­rı) önem­li­dir.
Özel­lik­le an­ti­ok­si­dan vi­ta­min­ler olan A ve C vi­ta­mi­nin­den zen­gin seb­ze ve mey­ve­le­rin tü­ke­til­me­si, has­ta­lık­la­ra kar­şı di­ren­cin ar­tı­rıl­ma­sı için ge­rek­li­dir.

Eg­zer­siz yap­mak yor­maz

Her gün dü­zen­li ola­rak ya­pı­lan 30 da­ki­ka­lık bir yü­rü­yüş, vü­cut ağır­lı­ğı­nın den­ge­len­me­si­ne, ke­mik sağ­lı­ğı­nın ko­run­ma­sına yar­dım­cı ol­mak­ta­dır.
Dü­zen­li eg­zer­siz­le me­ta­bo­liz­ma hız­la­nır ve din­len­miş du­ru­ma gö­re da­ha faz­la ener­ji olu­şu­mu sağ­la­nır. Kalp da­mar sis­te­mi­nin ve so­lu­nu­mun dü­zen­len­me­si­ni, do­ku­la­ra ye­ter­li dü­zey­le ok­si­jen ta­şın­ma­sı­nı sağ­lar.