1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Çin'e İhracat Resmi prosedüre takıldı

Çin'e İhracat Resmi prosedüre takıldı

Dünyanın en büyük tarım ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin 1.3 milyar nüfuslu Çin’e gıda ihracatı resmi prosedüre takıldı.

A+A-

Türkiye ile Çin arasında temel gıda ürünlerinin ihracatı konusunda resmi prosedürün henüz tamamlanmamış olması Türk ihracatçıların önündeki en büyük engel durumunda bulunuyor. Çin’de zenginleşmeye bağlı olarak artan ithal gıda talebini fırsata çeviren ve resmi prosedürü uzun zaman önce tamamlayan çok sayıda ülkenin gıda şirketleri ülkedeki pazar paylarını günden güne genişletiyor. Türk şirketleri ise başta et, süt, sebze ve meyve gibi temel ihraç kalemlerinde resmi prosedürün tamamlanmasını bekliyor. İşadamları ve sektör temsilcileri, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Çin ziyaretiyle gündeme gelen sıkıntıların çözümü için gün sayıyor.

“DÜNYANIN BEŞTE BİRİNİN YAŞADIĞI YER”

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Çin Temsilcisi Kerami Göz, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kuru gıda ve süt ürünlerinde devam etmekte olan sıkıntıyı dile getirdi. Türkiye’nin ihracatının Çin’in toplam tarım ürünleri ithalatındaki payının binde birine bile tekabül etmediğine dikkat çeken Kerami Göz, “Koca bir Çin, dünyanın beşte birinin yaşadığı yer olarak bakarsanız, çok düşük bir rakam” dedi. Göz, Çinlilerin Türk gıda ürünlerine rağbet gösterdiğini belirterek, Tarım Bakanı’nın gerçekleştirdiği ziyaretin meselenin geniş bir portföyde masaya yatırılmasına zemin hazırlayacağını söyledi.

YARIM KİLOSU 25-30 EURO’YA İTHAL KİRAZ

Çin’e ihracatla ilgilenen işadamları ve sektör temsilcileri, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in geçen hafta gerçekleştirdiği ziyaretin bir başlangıç niteliği taşıdığını vurguluyor. Türk – Çin Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) Çin Temsilcisi Cumhur Şimşek, devletin bu işe el atması gerektiğini belirterek, “Bundan 10 yıl önce Şili-Çin bir gıda güvenlik anlaşması imzalamış. Şuan, yarım kilosu 25-30 euroya kiraz alabiliyorsunuz. Tabii bu 10 yıllık bir süreç, tarım bakanı buraya defalarca gelmiş” diye konuştu. Şimşek, “bu noktada devletimizin bu işe el atması lazım” diyerek, Çin’e resmi ziyaretlerin sıklaşması gerektiği görüşünü dile getirdi.

KONTEYNIRLAR HAVADA UÇUŞTU, AMA…

Türkiye’nin kaliteli gıda ürünlerinin dünya çapında son derece beğenildiğini ifade eden TÜÇSİAD Temsilcisi Şimşek, “Geçen yıl Türkiye’ye 17 firmalık bir alım heyeti götürdük. Türkiye’nin en büyük fabrikalarından birini ziyaret ettik. Çinliler gerçekten çok beğendiler, konteynırlar havada uçuştu. Ama, maalesef halihazırda ihracat yapılamadığı için…” diyerek, mevzuatın iki ülke tarafından tanınmamasından dolayı yaşanan sıkıntının altını çizdi.

İTHALATI 112 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin Çin’e tarımsal ürün ihracatı geçen yıl 74 milyon dolarda kaldı. Çin Tarım Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ise, 2012 yılında toplam 112 milyar 400 milyon dolarlık tarımsal ürün ithalatı gerçekleştirildi. Çin kayıtlarına rekor olarak geçen tutarın hızlı zenginleşme ve ithal ürünlere rağbet gibi nedenlerle önümüzdeki dönemde hızla genişlemesine kesin gözüyle bakılıyor.

“KIZ TARAFI NAZLI OLUR”

Öte yandan, başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar ihracat yolunun açılması için çabalarını sürdürüyor. Türkiye’nin Pekin Ticaret Müşaviri Serah Kekeç, geçen hafta düzenlediği “Türk-Çin Tarım Ürünleri Ticareti Semineri”nde yaptığı konuşmada, halihazırda Türkiye’den Çin’e et ve süt ürünleri, tavuk eti ve ayağı, antepfıstığı gibi bazı temel tarım ürünlerinin ihracatının mümkün bulunmadığını hatırlattı. Türkiye’nin Çin’e ihracatı için gerekli bir sürecin bulunduğunu belirten Kekeç, “Biz erkek tarafıyız, Çinliler ise kız tarafı. Kız tarafı biraz nazlı olur, ama erkek tarafının işi takip etmesi gerekiyor” dedi.

SÜREÇ UZUN

Tarım Bakanı Mehdi Eker’in geçen hafta gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Gıda Güvenliği Anlaşması’nın tarım ürünleri için bir işbirliği çerçevesi niteliği taşıdığını belirten Ticaret Müşaviri Kekeç, pazara erişim sürecini de anlattı. Buna göre, kalan süreçte öncelikle Çin makamlarının risk analizi ve yerinde ziyaretleri bekleniyor. Akabinde başlayacak denetim ve karantina müzakerelerinden sonra, kayıt ve izin prosedürünü tamamlayan firmalara ihracat kapıları açılacak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.