1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Baş döndüren hastalık: Vertigo

Baş döndüren hastalık: Vertigo

"Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor, sabit duramıyorum ve bayılacakmış hissine kapılıyorum" diyorsanız dikkat!

A+A-

 

Özel Kadıoğlu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Cemal Gümrü vertigonun bir hastalık olmadığını, altında yatan bir hastalığın belirtisi olduğunu söyledi.

Vertigo, baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesi demektir. Toplumda çok sık görülür. Vertigo, hastalar tarafından “Her taraf dönüyor, başımı tutamıyorum, yer ayağımın altından kayıyor, gözlerim kararıyor” şeklinde ifade edilir. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir.

Baş dönmesi deyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir. Hatta sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri vertigo kapsamında yer almaz.

Ne Gibi Şikayetler Hissedilir?

Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Hasta sarhoşluk hissi duyabilir, sabit duramama ve bayılacakmış hissine kapılabilir. Baş dönmesi olan hastalarda, sebebin ne olduğuna göre başka belirtilerde olur. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde beraberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler saptanabilir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Baş dönmesi ile bulunabilecek diğer şikayetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada da sadece baş dönmesi mevcuttur.

Nasıl Tedavi Edilir?

Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın belirtisi olduğu için öncelikle asıl sebebin tedavisi gerekmektedir. Ancak birçok baş dönmesi hastasında ortaya net bir sebep konamamaktadır. Bu nedenle asıl amaç baş dönmesini ortadan kaldırmaktır.

Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmeleri (tümörler hariç) genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çünkü diğer kulak zaman içinde hasta kulağın problemini kompanse etmektedir. Bu bazen 6 ay ya da 1 yıla kadar uzayabilir. Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi ise bunun tedavisi Epley manevrası denen ve doktorunuzun size muayene masasında uygulayacağı bazı hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bazı partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Diğer sebeplerde ilaç tedavisi kullanmak gerekir. Bu amaçla değişik ilaçlar kullanılsa da hemen hemen hepsi belli oranda baş dönmesini azaltırlar. Baş dönmesi şiddetli olan hastalar bazen serum takılıp hastaneye yatırmak gerekebilir. Tümörlere bağlı baş dönmelerinin tedavisi tümörün çıkarılmasıdır yani ameliyattır.

VERTİGO BİR HASTALIK DEĞİL!

Vertigo bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir, önem verilmesi gereken bir durumdur. Acil bir şekilde hekime başvurulması gerekir. Dengenin sağlanmasında beyin, omurilik, iç kulak, gözler, eklem ve kasların görevi vardır. Bu organları etkileyen herhangi bir hastalık baş dönmesi ile birlikte o organa ait diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Böyle bir durumda Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları veya Nöroloji uzmanına gidilmelidir. Gerekli durumlarda ek olarak göz, dahiliye veya fizik tedavi branşlarında muayene olmak gerekebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.