1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni günün zirvesine bu haberler taşındı

Yeni günün zirvesine bu haberler taşındı

Koronavirüs nedeniyle dün ülkemizde 347 kişi yaşamını yitirdi. Pfizer-BioNTech aşısı çocuklar için onaylanıyor.  İşte 24 saatte, Türkiye ve dünyada yaşanan önemli gelişmeler...

A+A-

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle uyandı. Salgının yine gündemin zirvesine oturduğu son 24 saatte, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmelerin özetini sizler için derledik:

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 347 CAN KAYBI, 24.733 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 3 Mayıs'ta koronavirüs nedeniyle 347 kişi yaşamını yitirdi. 24 Bin 733 kişinin testi pozitif çıktı. Verilere göre Türkiye'de son 24 saatte 243 bin 648 Covid-19 testi yapıldı, 24 Bin 733 kişinin testi pozitif çıktı. Ağır hasta sayısı 3 bin 438 oldu, 35 bin 438 kişinin Covid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 515 bin 819'a yükseldi.

TTB'DEN DİKKAT ÇEKEN SALGIN AÇIKLAMASI

Türk Tabipler Birliği (TTB),  DİSK-Ar ile IMF verilerine dayanılarak hazırlanan, çeşitli ülkelerin salgınla mücadeleye ayırdıkları payın milli gelire oranlarını içeren bir harita paylaştı. Verilere göre Türkiye’nin salgınla mücadeleye ayırdığı payın milli gelire oranı sadece yüzde 1.1 oldu. Yeni bir sağlık sisteminin kurulmasını isteyen TTB, “Sağlık politikalarının başarısızlığı artık kabul edilmeli; sağlığa bütüncül bakan, ekonomik-sosyal dayanışmayı önceleyen, toplumun ve sağlık örgütlerinin katılımını sağlayan yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır” ifadelerini paylaştı.

18 YAŞ ÜSTÜ NE ZAMAN AŞILANACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Önümüzdeki 3 veya 4 ay içinde yani yaz dönemi dahil olmak üzere 18 yaş ve üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama noktasında bir gayret ve çaba içindeyiz. Özellikle haziran ayı sonu itibarı ile 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz" dedi.

TEPKİLERİN ARDINDAN AKP’Lİ BELEDİYE YÖNETİCİSİ İSTİFA ETTİ

Kocaeli Körfez Belediyesi Spor İşleri Koordinatörü, meclis üyesi AKP’li Selami Tanış, "Kardeşim kendisine ait bahçenin etrafını çevirmek için, tadilatı yapılan stattan çıkan 2 top paslı hurda telleri belediyeden talep etmiş. Aldığı telleri bahçesine götürmüş ve o teller bahçeye indiği gibi, gerek sosyal medyada, gerekse medyada linç edilmeye başlandım" diyerek belediyedeki koordinatörlük görevinden istifa etti.

AKP'Lİ BAŞKAN GENELGEYE UYMADI, TOPLU İFTAR YAPTI

İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, Ramazan ayında toplu iftarların yasaklandığı bildirilmesine rağmen Kocaeli AKP'li Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, yasağı hiçe sayarak dün Fen İşleri Müdürülüğü personeliyle toplu iftar yaptı.

AKP'Lİ BELEDİYEDEN LEBALEP TEMEL ATMA TÖRENİ

Bursa'da AKP'li Gürsu Belediyesi'nin uzun süreli tam kapanma öncesi "lebalep" temel atma töreni düzenlediği ortaya çıktı.

MEZARLIKLARI LEKELEDİĞİ İÇİN MEZARLIKTAKİ SELVİLERİ KESTİLER

AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kentteki Sülüklü Mezarlığı’ndaki onlarca selvi ağacını yapraklardan damlayan reçinenin mermerlerde leke yaptığı için kesti. CHP'li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, "Lekeleniyorsa siler temizlersin. Bunun için ağaç mı kesilir?" dedi.

AKP'Lİ BELEDİYEDEN GRİ PASAPORT AÇIKLAMASI: KARAR ÇIKTI AMA GÖNDERMEDİK

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, sosyal medya hesabından Ordu Korgan'dan sonra Ulubey Belediyesinin de gri pasaportla 53 kişiyi yurt dışına gönderdiğini belirterek, alınan meclis kararını ve isim listesini paylaştı. AKP'li Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan ise, "Meclisten karar çıktı ama kimseyi gri pasaportla yurt dışına göndermedik" dedi.

AKP'Lİ BELEDİYEDEN TEPKİ ÇEKEN PLAJ YANITI: BİRAZ SABIR

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Yalıncak Plajı kumsalına beton döküp üstüne tuğlalarla soyunma kabini yapan Büyükşehir Belediyesine sosyal medyadan vatandaşlar tepki gösterdi. Olayla ilgili yorum yapan İlker Taner Uzun adlı vatandaşa Başkan  Murat Zorluoğlu, "Onların hepsi ahşap kaplama oluyor. Biraz sabır lütfen" diye cevap verdi.

MERAL AKŞENER, EYT’LİLERE SESLENDİ

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT), "Biliyorum, sabrınız tükendi. Ama az kaldı, yüzünüzü biz güldüreceğiz..." ifadeleriyle seslendi.

İYİ PARTİ’DEN BAKAN SOYLU VE SELÇUK'A NEPOTİZM SORUSU

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Erzurum’da Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi’ndeki ‘akraba kayırma (nepotizm)’ iddialarını yazılı soru önergesiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

EKREM İMAMOĞLU: O DÖNEMDE HARAMA İMZA ATILMIŞTIR

Eski İBB yönetimi tarafından 827 aracın Cumhurbaşkanlığı, AKP Genel Merkezi, Irak Devlet Başkanlığı ve bazı vakıflara tahsis edilmesiyle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklama yaptı. İmamoğlu konuya yönelik, "Tam da Ramazan ayında söyleyelim ki; israf haramdır. Ne yazık ki, o dönemde harama imza atılmıştır. Biz, kamu adına, kamu lehine bu süreci takip edeceğiz ve soruşturmanın üstüne gideceğiz. Mutlaka kamu zararının tahsil edilmesi ile ilgili de gereken işlemi yapacağız." Dedi.

İMAMOĞLU'NDAN YENİ METRO HATTI PROJESİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaklaşık 25.5 kilometre uzunluğundaki İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metro hattı projesinin bir bölümünün finansmanı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile görüştüklerini açıkladı.

LEVENT GÜLTEKİN'E SALDIRANLAR SERBEST

Bakırköy Meydanı'nda gazeteci ve program yapımcısı Levent Gültekin'e saldıran olayın ardından tutuklanan iki kişi dün çıkarıldıkları mahkeme tarafından tahliye edildi.

FURKAN VAKFI KURUCUSU GÖZALTINA ALINDI

Furkan Vakfı kurucu başkanı Alparslan Kuytul, Adana'daki bir camide üye ve gönüllüleri ile birlikte gözaltına alındı.
Furkan Vakfı mensubu grubun Antep'te bir camide, salgın tedbirlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle biber gazı müdahalesiyle gözaltına alınmasının ardından Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul dahil birçok kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

..::PİYASALARDA SON DURUM::.

Döviz: Yurt içinde döviz kurları dün olduğu gibi sakin bir seyirle güne başladı. Dolar/TL 8,25-8,30 bandında hareket ederken euro/TL ise 9,94-9,95'lerde işlem görüyor.

Küresel Piyasalar: Asya borsalarında Japonya ve Çin'de piyasaların tatil nedeniyle kapalı olması bölgede işlem hacimlerinin düşerken ağırlıklı olarak yatay seyir hakim. ABD vadelileri ise yüzde 0,2'ler düzeyinde düşüşte.

Altın: Dün zayıf dolar ve gerilen tahvil getirilerinin etkisi ile 2 ayın en yüksek seviyesi olan 1.797 doları test eden altın fiyatları, bu sabah bir miktar geriledi. Spot altının ons fiyatı 1.790 doların hemen altında seyrediyor.

Petrol: Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları talep endişelerini yansıtmaya devam ediyorlar. Brent petrol dünkü kapanış seviyeleri olan 67,5 dolar seviyesinden işlem görüyor. ABD ham petrolü ise 64,4 dolar düzeyinde.

GÜNÜN AJANDASI
 
Hazine, 13 ay vadeli kuponsuz tahvili ilk kez piyasaya sunarken, 4 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden satacak.

Merkez Bankası "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu (10:00), reel efektif döviz kuru verilerini (14:00) açıklayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso ve heyetiyle video konferans yöntemiyle görüşecek (15:30).

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Slovenya Dışişleri Bakanı Anze Logar görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.

ABD'de dış ticaret (15:30), fabrika siparişleri (17:00), API petrol stokları (23:30) verileri bulunuyor.

Çin ve Japonya piyasaları, haftanın ilk günü olduğu gibi bugün de kapalı bulunuyor.

NİSAN'DA İHRACAT 18,8 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

2020 yılı Nisan ayında salgın etkisiyle sert düşen ihracat, Nisan 2021'de baz etkisiyle yüzde 109 artı ve 18 milyar 766 milyon dolara yükseldi.

PAZARLAR KAPANDI MAHSUL YERLERDE

Tam kapanma ile semt pazarlarına yasak gelmesi, ürününü bu pazarlarda satan çiftçilerin mahsülünü elinde bıraktı.

BOYKOTTA ÇİFTE REKOR: İHRACAT DİPTE, İTHALAT ZİRVEDE

Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan'ın Türkiye'den ithalatı nisanda 11 milyon dolarla rekor düşük seviyeye gerilerken, Türkiye'nin Suudilerden ithalatı 284 milyon dolarla martta rekor yüksek seviyeye ulaştı.

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE NOTA: BU KABUL EDİLEMEZ

Irak Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Irak'ın kuzeyindeki üs bölgesine yaptığı ziyaret nedeniyle Türkiye'nin Bağdat Maslahatgüzarı Güçlü Kalafat'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Akar'ın Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir üssü ziyaret etmesinden dolayı Türk Maslahatgüzar'a nota verildi. Açıklamada, "Irak topraklarına yönelik egemenlik ihlallerinin de kabul edilmediği" ifadesine yer verildi.

ÇELİK'TEN ANASTASİADİS'E TEPKİ: AYNEN İADE EDİYORUZ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in Türkiye'ye yönelik sözlerinin müzakere zeminini tahrip ettiğini söyledi. Çelik, "Türkiye Cumhuriyetine karşı, milletimize yaptığı bu saygısızlığı aynen iade ediyoruz" dedi.

MEKSİKA'DA METRO ÇÖKTÜ: ONLARCA ÖLÜ VE YARALI 

Meksika'nın başkenti Meksiko'da korkunç bir kaza yaşandı. İlk belirlemelere göre bir metro duvarı çöktü ve araç metrelerce aşağı düştü. İlk belirlemelere göre 15 kişi ölürken en az 70 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

FİLİSTİN'DE OHAL 30 GÜN DAHA UZATILDI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'de corona virüsü (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) 30 gün daha uzatılması yönünde kararname çıkardı.

G7 ÜLKELERİ SALGINDA İLK KEZ YÜZ YÜZE GELİYOR

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, corona virüsü (Covid-19) salgını başlangıcından bu yana ilk kez yüz yüze toplantı için İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya geliyor.

FDA O AŞI İÇİN TARİH VERDİ

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen corona virüsü aşısının, 12-15 yaş grubundaki çocuklar için  ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) tarafından önümüzdeki hafta başında onaylanacağı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.