1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni günün en çarpıcı başlıkları (27 Mayıs 2021)

Yeni günün en çarpıcı başlıkları (27 Mayıs 2021)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İYİ Parti lideri Akşener'in Rize ziyaretine ilişkin sözlerine tepki yağdı. İşte son 24 saatte gündeme damga vuran en çarpıcı haberler...

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le ilgili sözlerine yanıt veren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı’nın “Mafya ağzı” kullandığını söyledi, “Geç bunları kardeşim geç” diyerek erken seçim çağrısı yaptı. Akşener ise açıklamasında, İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vurgusu yaptı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise "Demokrasimiz adına utanç vericidir" Dedi.

Bir süre önce Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü görevinden alınan Hüseyin Aydın, Türkiye Varlık Fonu A.Ş’deki Yönetim Kurulu Üyeliğinden de alındı. Yerine Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Başkan Biden’in 1915 olayları hakkında yaptığı açıklama ilişkilerimize ilave yük getirse de Sayın Biden ile NATO zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum” dedi.

Çin'in kriptopara madenciliğine getirdiği yasağın ardından İran'ın da 4 aylık bir süre için kriptopara madenciliğini yasaklaması başta Bitcoin olmak üzere kriptoparalar üzerinde satış baskısını yeniden yoğunlaştırdı. Bu sabah Bitcoin fiyatı 24 saat öncesine göre yüzde 4 düşüşle 37.601 dolar seviyesinden işlem görüyor. Etherum fiyatı yüzde 4,4 düşüşle 2.673 dolara gerilerken, XRP fiyatı da yüzde 4,4 kayıpla 0,9550 dolar seviyesinde.

Çin'de sanayi şirketlerinin karlarında büyüme, yüksek emtia fiyatlarının ve tüketici malları sektöründeki zayıf performansın etkisi ile Nisan ayında yavaşladı.

Amazon CEO'su Jeff Bezos, şirketin yıllık hissedarlar toplantısında yaptığı açıklama ile 5 Temmuz'da görevinden ayrılacağını duyurdu.

Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles, Fed'in ekonomiye yönelik planlarının, hedeflerinin gerçekleşmesi, büyüme, enflasyon ve istihdama yönelik tahminlerin yakalanması halinde tahvil alımlarının azaltılmasını tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

İşte, Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 166 CAN KAYBI, 8 BİN 738 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan yeni can kaybını, vaka ve hasta sayısını açıkladı.

Semptom gösteren 681 kişiyle birlikte toplam 8 bin 738 yeni vaka tespit edildi.

Tabloya göre son 24 saatte 166 kişi corona virüsünden hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 46 bin 787’ye yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►24  Mayıs:  216 bin 655
►25  Mayıs:  223 bin 104 
►26  Mayıs:  221 bin 214 

BİLİM KURULU TOPLANDI: 50 YAŞ ÜZERİ AŞILANACAK

Türkiye'nin aşı tedariki ile aşılama takvimi ve kademeli normalleşmenin ele alındığı Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "1 Haziran'dan itibaren aşılama programımız hızlanmış olacak. 1 Haziran'dan itibaren 50 yaş üzeri vatandaşlarımızın da aşılanmasına başlanacak" dedi. Koca, 50 milyon doz Sputnik aşısı anlaşmasının da imzalandığını duyurdu.

AŞI SIRASI GELENLER RANDEVU ALAMIYOR

Sağlık Bakanlığı yetkilileri aşı randevularının dolmadığından yakınıyor. Uzmanlar ise “Yurttaşlar sistemde açık görünen randevuları alamadığı ve Koca aşı konusunda tedirginlik yarattığı için randevular dolmuyor” diyor.

PEKER’İN İDDİALARI ARAŞTIRILSIN TALEBİ AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ!

HDP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş Sedat Peker'in iddialarının araştırılması için Araştırma Komisyonu kurulması talebi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER'DEN YANIT

Erdoğan’ın Meral Akşener’le ilgili sözlerine yanıt veren Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı’nın “Mafya ağzı” kullandığını söyledi, “Geç bunları kardeşim geç” diyerek erken seçim çağrısı yaptı. Akşener ise açıklamasında, İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vurgusu yaptı.

İSMAİL TATLIOĞLU: DEĞİL MERAL AKŞENER’İN, VATANDAŞIMIZIN AYAĞINA DEĞECEK HER TAŞIN SORUMLUSU ERDOĞANDIR

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, "Değil Sayın Meral Akşener’in sıradan bir vatandaşımızın bile ayağına değecek taşın sorumluluğu doğrudan Sayın Erdoğan’dır" ifadelerini kullandı.

BABACAN’DAN ERDOĞAN’A: DEMOKRASİMİZ ADINA UTANÇ VERİCİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Rize ziyaretine ilişkin sözlerine tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Cumhurbaşkanı’nın muhalefete tehditler savurması, ‘Bunlar iyi günleriniz’ demesi demokrasimiz adına utanç vericidir. Tehditler fayda etmez” dedi.

“ENFEKTE ETTİKLERİ SİYASET BU TEHDİTLE KOMAYA GİRDİ”

Rize'de provokatif eylemlerle karşılaşan İYİ Parti lideri Akşener'e "Daha neler olacak neler" diye seslenen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a bir tepki de Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'dan geldi. Uysal, "Bugüne kadar kâh yargı eliyle kâh başka bir takım yöntemlere tevessül ederek enfekte ettikleri siyaset, bugünkü sözlerle komaya girmiştir" ifadelerini kullandı.

KARAMOLLAOĞLU’NDAN ERDOĞAN’A ÜSLUP ÇAĞRISI

Rize'de provokatif eylemlerle karşılaşan İYİ Parti lideri Akşener için "Daha neler olacak neler" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a bir tepki de Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu'ndan geldi.

Karamollaoğlu: “Saadet Partisi olarak rekabete evet diyor ama tehdit eden, kutuplaştıran, düşmanlaştıran dili reddediyoruz. Sayın Erdoğan'ı bu dil ve yaklaşımı bir an evvel terk etmeye ve temsil ettiği “Cumhurbaşkanlığı makamına” yakışır bir üslup ve yaklaşım ortaya koymaya davet ediyoruz.

BAKAN YANIK’TAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ AÇIKLAMASI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, "Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden sonra tedbir kararlarıyla ilgili bir kafa karışıklığı söz konusu oldu. Ortaya çıkan sorunlar uygulamayla ilgili bir durum. Mevzuatla ilgili bir sorun ortaya çıktığı için değil" dedi.

KADINLARDAN BAKAN YANIK’A İSTİFA ÇAĞRISI!

Kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir" düzeyde olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a yurt genelinde istifa çağrıları yapıldı. Kadınların ortak açıklamasında, "Kadına yönelik şiddet tolere edilemez. Bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaptığınız bu açıklamaları savunmak yerine kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz" ifadelerine yer verildi.

DAVUTOĞLU’NA MECLİS ÖNÜNDE BARİKAT! İZİN VERMEDİLER! 

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis kapısında açıklama yapacağını duyurdu. Ancak açıklama öncesi polis Meclis kapısı önüne barikat kurarak açıklama yapılmasına izin vermedi. Bunun üzerine Gelecek Partililer ve emniyet güçleri arasında arbede yaşandı. Davutoğlu, polisin engellemeleri üzerine farklı bir noktada basın açıklamasını gerçekleştirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SURİYE’DEKİ SEÇİMLER GAYRİMEŞRUDUR!

Dışişleri Bakanlığı, dün Suriye’de yapılan seçimlere ilişkin bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Suriye rejimi tarafından bugün düzenlenen seçimler halkın hür iradesini yansıtmayan gayrimeşru bir nitelik taşımaktadır” denildi.

DIŞİŞLERİ: ABD İLE SİYASİ İSTİŞARELER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Dışişleri Bakanlığı, ABD ile 27 Mayıs’ta (bugün) Ankara’da siyasi istişareler gerçekleştirileceğini duyurdu. Söz konusu istişarelerde, Türkiye-ABD ilişkilerinin ele alınması, ayrıca bölgesel ve uluslararası konuların görüşülmesinin öngörüldüğü bildirildi.

27 MAYIS KOMİSYONU 593 BİN 678 DİJİTAL BELGE İNCELEYECEK

Adalet Bakan Yardımcısı ve 27 Mayıs 1960 Askeri Darbe Mağdurlarının Zararlarının Tazmini Amacıyla Kurulan Komisyonun Başkanı Zekeriya Birkan, komisyonun darbe dönemine ilişkin 593 bin 678 dijital belgeyi inceleyeceğini ifade etti.

HDP’Lİ ESKİ BAŞKANA 7 YIL HAPİS CEZASI

Iğdır'ın eski HDPli Belediye Başkanı Yaşar Akkuşa silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

CHP’Lİ BULUT: AKP DÖNEMİNDE 3 BİN 986 TAŞINMAZ SATILDI

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, AKP döneminde kamuya ait taşınmazların ‘babalar gibi satıldığını” söyledi. AKP’nin bu yılın ilk 4 ayında toplam 39 milyon dolarlık özelleştirme yaptığını kaydeden Bulut, bu satışın 36,7 milyon dolarlık kısmının özelleştirme olup olmadığı tartışmalı olan kamu kurum ve kuruluşlarına ait arsa ve arazi satışlarının oluşturduğunu bildirdi.

YENİ ATAMALAR RESMİ GAZETEDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Varlık Fonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Rekabet Kurulu'na yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aydın, görevden alındı. Aydın’ın yerine Alpaslan Çakar atandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcılığına ise Adnan Ertem atandı. Rekabet Kurulu Üyeliğine de Cengiz Çolak atandı.

NASA’NIN İSTANBUL PAYLAŞIMINA İMAMOĞLU’NDAN YANIT

NASA, İstanbul’un gece saatlerindeki uydu görüntüsünü sosyal medya hesaplarında “Hey, İstanbul. Parıldıyorsun” diyerek paylaştı. NASA'nın İstanbul'un uydu görüntüsüne yer verdiği paylaşımına yanıt veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Hey NASA, İstanbul'un uzaydan da muhteşem gözüktüğünü bu akşam bize hatırlattığın için teşekkürler" notunu düştü.

DAHA NE OLSUN İSTİYORSUNUZ?

Soylu’ya günler sonra sahip çıkan Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın yol haritasına yönelik ipuçları verdi. Akşener’e yapılan provokasyonu da öven Erdoğan’ın, “Daha neler olacak neler” çıkışı 7 Haziran-1 Kasım arası kanlı süreci akıllara getirdi.

FALYALI'YA HER DÖNEM KORUMA KALKANI VAR

Sedat Peker’in uyuşturucu ticaretine karıştığını öne sürdüğü Halil Falyalı hakkında BirGün’e konuşan eski Kuzey Kıbrıs Başbakanı Kalyoncu, “Cumhurbaşkanı dahil birçok isimle ilişkide. Kimse onu soruşturamıyor” dedi.

AKP'Lİ BELEDİYE YURTTAŞIN PARASIYLA TEŞKİLATI KALKINDIRDI

Urfa Eyyübiye AKP İlçe Yöneticisi İsmail Kalkan’ın şirketi, 31 Mart 2019’daki seçimlerden bugüne AKP’li belediyeden toplam 2 milyon 752 bin TL değerinde beş ihale aldı. Gençlik Merkezi ihalesi de tanıdığa gitti.

YASAKLI ÇÖP İÇİN İADE TALEBİ YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Almanya’dan Türkiye’ye getirilen ithali yasak 400 konteyner çöp için iade talebinde bulunulduğunu belirtirken Almanya Federal Hükümeti böyle bir talebin gelmediğini açıkladı.

AKP'Lİ METİN KÜLÜNK '10 BİN DOLAR' SORUSUNDAN KAÇTI

Süleyman Soylu'nun, “Sedat Peker'den 10 bin dolar alıyor” ifadelerindeki milletvekili olduğu ileri sürülen AKP'li Metin Külünk, konunun sorulması üzerine "Hassasiyetinize çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum” diyerek cevap vermekten kaçındı.

PARTİSİ, ERDOĞAN'IN O SÖZLERİNİ KESEREK SERVİS ETTİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugün partisinin Meclis çatısı altındaki grup konuşmasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik kullandığı ifadeler, AKP Genel Merkezi ve Cumhurbaşkanlığı tarafından servis edilen içeriklerde gizlendi.

SOYLU DANIŞMANINDAN SERT SÖZLER: İÇİMİZDEKİ BEYİNSİZLER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Mahzar Yıldırımhan, suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddiaları hakkında: "İçimizdeki beyinsizlerin sen ben kavgası da küreselcilerin aparatı olmaya yol açar. Büyük resmi görmeyen ahmaklara laf yetiştirmeye çalışmak beyhude bir çabadır. Ödleklikleri iki satır bile yazmalarına engel olanlar gölge etmesinler yeter. Bu milletin ferasetli evlatları var!! dedi.

AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI SOYLU'YA DESTEK İÇİN DAĞA ÇIKTI

Iğdır'da Tuzluca ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan; Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı’na destek için Tekeli Dağı'nın zirvesine tırmandı. Türkan, zirveye Türk bayrağı dikip, pankart açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanında olduklarını söyledi. 

DİN ÖĞRETMENİNDEN TÜFEKLİ MESAJ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin ardından Muğla Fethiye’de din kültürü öğretmeni olan Taşkıran, silahla fotoğrafını paylaştı ve "Biz de senin emrindeyiz Aga. 600 Metreden nokta atışı" dedi.

PİYASALARDA SON DURUM

Döviz: Salı günü piyasalarda yaşanan satış dalgasıyla 8,48'e kadar yükselen dolar/TL dün yatay bir gün geçirdi ve 8,46 sviyelerinde dalgalandı. Dolar/TL için bu sabah da 8,46'nın üzerindeki benzer seviyeler korunuyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesini 10,39'un üzerine çıkan euro/TL ise bu sabah dünkü kapanışa göre yüzde 0,2 civarı yukarıda ve 10,34 düzeyinde el değiştiriyor.

Piyasalar: Asya borsaları iki haftanın en yüksek seviyelerinden gerilerken, merkez bankalarının acil durum canlandırma önlemlerini sonlandırmaya giderek yaklaştığına dair endişelerin ardından Çin borsaları güne ekside başladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,5 gerileyerek 691.76 seviyesinde seyretti. Endeks, Çarşamba günü 696,76 puanda 10 Mayıs'tan beri en yüksek seviyesini görmüştü. 

Altın-Petrol: Spot altının ons fiyatı dün 8 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.912 doları gördükten sonra gerilemişti. Altın fiyatları bu sabah da düne göre benzer seviyelerde ve 1.900 doların hemen altında. Brent petrolün varili 68 doların üzerinde kalmaya devam ediyor.

GÜNÜN AJANDASI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

ABD'de ilk çeyreğe ilişkin GSYH ikinci tahmini gelecek. Birinci çeyrekte ilk verilerle yüzde 6,4 artış açıklanan GSYH'nin ikinci tahminde yüzde 6,6'ya revize edileceği tahmin ediliyor.

ABD'de ayrıca işsizlik başvuruları, dayanıklı mal siparişleri (17.30), bekleyen konut satışları (17.00), doğal gaz stokları (17.30), Kansas City Fed İmalat Endeksi (18.00) ve 7 yıllık tahvil ihalesi (20.00) izlenecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetleme Kurulu üyesi Pentti Hakkarainen (12.10), Başkan Yardımcısı Luis de Guindos (12.45), yönetim kurulu üyesi Frank Elderson (13.00) konuşma yapacaklar.

DEMİRİN FİYATI YÜZDE 150 ARTTI, MÜTEAHHİTLER İSYANDA

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, demir fiyatlarında fahiş atış yaşandığını belirterek Rekabet Kurulu’nu göreve çağırdı. Karslıoğlu, "Demir 1 yıl önce 3 bin TL iken yüzde 150 artışla 7 bin 600 TL'ye çıktı. Demir ve çimento üreticilerine fiyat konusunda güvenimiz bitmiştir" dedi.

TEKSTİLCİ DE İSYANDA

Vatandaşlar ürün fiyatlarından şikayet ederken tekstil üreticisi de isyanda. Atölye sahipleri maliyet artışları ile zor duruma düştüklerini, pandemide bir destek de alamadıklarını söyledi.

476 MİLYARLIK KAMU ALACAĞINA AF GELİYOR

Af paketi kapsamında 401 milyarlık vergi alacağı ile 74.6 milyarlık SGK alacağı yapılandırılacak. Ödenmeyen 5.2 milyarlık trafik cezası da kapsamda.

2021 NEFES KREDİSİ UYGULAMASININ DETAYLARI NETLEŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, corona virüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ'lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla 2021 Nefes Kredisinin, 10 bankanın katılımı ile TOBB ve KGF işbirliğinde 1 Haziran 2021 itibarı ile uygulamaya alınacağını açıkladı.

BDDK’DAN DOĞAN YATIRIM BANKASI’NA FAALİYET İZNİ

BDDK, Doğan Holding'in iştiraki olan D Yatırım Bankası'na faaliyet izni verdi.

FRANSA’DAN BELARUS ATAĞI 

Fransa, hava sahasını kullanmasına izni vermediği Belarus ulusal havayolu şirketi Belavia'ya bağlı Minsk-Barselona seferini yapan yolcu uçağı, Polonya sınırı yakınında havada 2 saat kadar tur atmasının ardından Minsk Havaalanı'na geri döndü.

27 YIL SONRA BİR İLK: MACRON RUANDA’YA GİDİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, en az 800 bin kişinin öldürüldüğü Ruanda Soykırım'ın 27'nci senesinde bu ülkeye önemli bir resmi ziyarette bulanacak.

NİJERYA’DA 160’TAN FAZLA YOLCU TAŞIYAN TEKNE ALABORA OLDU

Nijerya’da 160’tan fazla yolcunun olduğu tekne Nijer Nehri’nde alabora oldu. Olayda çok sayıda kişinin kayıp olduğu aktarıldı.

ABD’DE SİLAHLI SALDIRI: ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

ABD’nin California kentindeki Santa Clara Valley Ulaşım Otoritesi (VTA) tesisine düzenlenen silahlı saldırıda saldırgan dahil olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti.

HAŞDİ ŞABİ GÜÇLERİ YEŞİL BÖLGEYİ BASTI 

Irak’ın başkenti Bağdat'ta Haşdi Şabi güçleri, hükümet konakları ile yabancı misyonların bulunduğu Yeşil Bölge'ye baskın düzenledi.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.