1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne başlarken haberiniz olsun

Yeni güne başlarken haberiniz olsun

Türkiye ve dünyanın gündemine bu haberler damga vurdu. İşte yeni günün en çarpıcı başlıkları...

A+A-

Türkiye'nin gündemine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Meclis'teki Grup Toplantısı'ndaki sözleri damga vurdu. Dünyanın gündeminde ise yine İsrail'in Filistin'e saldırıları vardı.

İşte gündemden en çarpıcı başlıklar...

 

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 203 CAN KAYBI, 11.937 YENİ VAKA


Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı güncel corona virüsü verilerine göre, semptom gösteren 916 hastayla birlikte 11 bin 937 yeni vaka tespit edilirken 203 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, toplam vaka sayısı 5 milyon 139 bin 485’e çıktı. Can kaybı da 203 artarak 45 bin 186’ya yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►16  Mayıs:  202 bin 243 
►17  Mayıs:  206 bin 836
►18  Mayıs:  217 bin 276

İL İL VAKA SAYILARI AÇIKLANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il il 100 bin nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren haritanın güncel halini paylaştı.

Haftalık verilere göre, Erzurum, İstanbul, Ağrı, Rize ve Bilecik 100 bin kişide en çok COVID-19 vakası görülen iller arasında yer aldı.

Bakan Koca’nın paylaştığı Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, haftalık corona virüsü vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 184.78,
Ankara’da 152.63, İzmir’de 93.86 oldu.


MECLİS'İ SU BASTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir su borusunun patlaması sonucu, Meclis'in bazı bölümlerini su bastı.

YARDIMDA SONUNCU, KREDİDE BİRİNCİYİZ

15 aydır kapalı olan esnaf, 5 bin TL hibe için ‘Helalleşme teklifinden iyi ama bu ancak bir aylık kira parası’ dedi. Toplam desteğin, yerel seçimde harcanan ihtiyat akçesinin 10’da biri bile etmediğinin altı çizildi. Pandemide vatandaşına faizli kredi verip borçlandırdığı için övünen Türkiye’nin buna karşılık en az yardım yapan ülkeler arasında olduğunu gösteren uluslararası raporlar da sorunlu tabloyu ortaya koydu.

Salgın boyunca yeterli destek almadan kepenk kapatmak zorunda kalan yaklaşık bir milyon 385 bin esnafa, toplam 4.6 milyar TL’lik hibe geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Vatandaşına etkin destek sağlayan ülkeyiz. Bunu uluslararası kuruluşlar ifade ediyor” dedi.

IMF’nin, kredileri gösteren likit destek listesinde Türkiye, üst sıralara yerleşti. Ancak gelire göre vatandaşına yardım kategorisinde son üçte yer alabildi. 

DİYARBAKIR’DA ASKERİ ÜSSE SALDIRI GİRİŞİMİ

Diyarbakır’da bulunan 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'na maket uçaklarla saldırı girişiminde bulunuldu. Kentin birçok bölgesinde duyulan patlamaya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırı girişiminde bulunan maket uçakların etkisiz hale getirildiğini ve herhangi bir zayiat olmadığını söyledi.

AKŞENER’DEN ERDOĞAN’A: HANGİ YÜZLE HELALLİK İSTİYORSUN?

İYİ Parti lideri Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız çalışanımız olduysa, hepsinden helallik istiyoruz" sözlerine ilişkin açıklama yaptı. Akşener," Saray'da beslediğin yandaşlardan helallik iste. Daha dün iş yerleri kapanıyor diyenler abartıyor diyordun. Bugün utanmadan helallik istiyorsun" dedi.

ERDOĞAN İLE SOYLU HAKKINDA DİKKAT ÇEKEN İDDİA

CHP eski Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun pazar günü Beştepe'de 1,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdiğini öne sürdü. Görüşmenin Sedat Peker'in iddiaları üzerine olduğunu belirten Yarkadaş,"Edindiğim bilgiye göre, yarın Erdoğan grup konuşmasında Süleyman Soylu'ya destek veren bir açıklama yapacak." dedi.

ERDOĞAN'IN OYU DÜŞÜYOR, AKŞENER'İN OYU YÜKSELİYOR

Sözcü TV Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Alişer Delek'in konuğu Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki oldu. Anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oyu düşüyor, 
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in oyu ise yükseliyor.

CHP'NİN "PEKCAN'IN DEZENFEKTAN SATIŞI ARAŞTIRILSIN" ÖNERGESİNİ AKP-MHP REDDETTİ 

CHP, görevden alınan Ruhsar Pekcan’ın ortağı olduğu şirketten Ticaret Bakanlığı’na dezenfektan satışı için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istemişti. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

AKP'Lİ BAŞKAN’DAN PİŞKİN SAVUNMA

Malatya’da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi tarafından gri pasaportla yurt dışına gönderilen 45 kişiden 43'ünün dönmediğini ortaya çıkmıştı. Belediye Başkanı Mehmet Çınar, skandalı dile getiren CHP’lileri suçladı: CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın ne işi vardı Türkiye gündemine taşıyacak. Kendi memleketi değil mi, kendi de Malatyalı değil mi?

SÜRGÜNÜN TANIKLARI ACI DOLU YILLARI ANLATTI

Kırım Tatar Sürgünü'nün tanıkları, 77 yıl sonra ana vatanlarından koparılıp açlık, sefalet ve ölüm korkusuna mahkum edildikleri karanlık dönemi anlattı. Stalin yönetiminin zulmünde hayatını kaybedenler, ‘Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nde düzenlenen etkinlilerle anıldı.

SALGIN KARARLARINA TEPKİ GÖSTEREN SAVCIYA JET İNCELEME

Koronavirüs tedbirlerini eleştirerek resen soruşturma başlatacağını YouTube üzerinden yayınladığı bir videoyla açıklayan Savcı Akbulut hakkında inceleme başlatıldı. HSK Birinci Dairesi Akbulut ile ilgili inceleme başlatıp, müfettiş görevlendirdi. Ayrıca Şanlıurfa Valiliği de Akbulut hakkında idari ve adli inceleme başlatıldığını duyurdu.

UĞUR DÜNDAR: SIRADAN BİR KAÇAKÇILIK OLAYI DEĞİL

Gazeteci yazar Uğur Dündar, gündemdeki uyuşturucu ağı ile ilgili iddiaları yorumladı. Dündar, "Bu sıradan bir kaçakçılık olayı değil. Bunun arkasında mutlaka başka güçlerin, özellikle siyasetten bazı isimlerin olması gerekir. O bakımdan da son derece vahim" dedi.

DEVLET SU İŞLERİ: SU STRESİ ÇEKEN ÜLKE KONUMUNDAYIZ

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, "Nüfusumuz 83,6 milyon olduğu hesabıyla şu an itibarıyla 1,339 metreküp kişi başına düşen su miktarıyla su stresi çeken bir ülke konumundayız" dedi.

TOPKAPI MÜZESİ MÜZELER GÜNÜNDE KİMSESİZ KALDI

Müzeler Haftası bütün dünyada Kovid’in gölgesinde kutlanıyor. Salgında yüzde 80 ziyaretçi kaybı yaşayan müzeler online etkinliklerde müzeciliğin geleceğini tartışacak. Üç müzesiyle Avrupa’dan ödül alan Türkiye’de ise Atatürk’ün Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru Sanal Müzesi ziyarete açıldı. Haftanın her salı günü kapalı olan Topkapı Sarayı’nın 18 Mayıs Müze Günü’nde ziyarete açılmaması ise tepki topladı.

PANDEMİYLE BOĞUŞAN ESNAFA İCRA TEHDİDİ

Çanakkale Bakkallar ve Bayiler Odası, aidat borcu olan üyelerine mesaj göndererek, icra tehdidinde bulundu. Esnaf, cep telefonlarına gelen skandal mesaja tepki gösterince, Bakkallar Odası Başkanı Engin Kandemir, 
"Prosedür böyle işliyor. Öyle yazmak zorundayız. Kimseyi icraya verdiğimiz yok." diyerek kendini savundu.

BENZİNE BAZI FİRMALARDAN 10 KURUŞ ZAM

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin ardından bazı büyük firmalar motorin ve benzine 10 kuruş zam kararı aldı. Zam bu gece yarısından itibaren geçerli olacak.

EROL ÇARMIKLI HAYATINI KAYBETTİ

Nurol şirketler topluluğunun kurucu ortağı Erol Çarmıklı yaşamını yitirdi.

HALK DESTEK BEKLERKEN KAYNAKLAR HEBA EDİLDİ

Prof. Dr. Hakan Kara, “Diğer ülkeler kamu kaynaklarını pandemide halkına destek için kullanırken, biz döviz borcunu artırarak var olan kaynağı heba ettik” dedi.

İŞLETMELERİN YARASI BÜYÜK, YAMA KÜÇÜK

Pandemi nedeni ile zorlanan işletmelere verilen mali teşvikler açısından Türkiye 168 ülke arasında 92’nci sırada yer alırken, son açıklanan 4.6 milyar TL’lik hibe paketi de esnafın yarasını sarmaya yetmedi.

GENÇLERİN HAYALİ YURTDIŞINA KAÇMAK

Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı son 1 yılda 2 puandan fazla artarak yüzde 28.3’e ulaşırken, gençler kendileri için kalifiye iş yaratamayan ülkelerinden kaçıp yurtdışında yaşamanın hayalini kuruyor.

ÇİN’İN ÇELİK HAMLESİ SANAYİCİLERİ VURDU

Çin çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 13’lük vergi desteğini kesti. İhracat sırasında ilave yüzde 12 vergi ödeyen sanayiciler çare arıyor. Artan maliyetlerin fiyatlara yansıması bekleniyor.

İNŞAATÇILAR VERGİ DESTEĞİ İSTİYOR

İNDER "Vergisel ve muhasebesel düzenlemelerle nefes alabiliriz" açıklaması yaptı.

İŞSİZLİK RESMİ VERİLERDE DE HIZLA ARTIYOR

TÜİK işsizlik verilerini açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı yılın ilk çeyreğinde, önceki çeyreğe göre 142 bin kişi artarak 4 milyon 118 bin kişiye, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik de 0.1 puanlık artışla yüzde 12.9 düzeyine yükseldi.

YAPI RUHSATI BAŞVURUSUNDA BÜYÜK ARTIŞ

Türkiye İstatistik Kurumu yapı izin istatistiklerini açıkladı. Belediyeler tarafından yılın ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatlarına ilişkin bina sayısı yüzde 131.8, yüzölçümü yüzde 87.5, değeri yüzde 144.3, daire sayısı yüzde 105.6 arttı.

POLİETİLEN ATIK İTHALATI YASAKLANDI

Ticaret Bakanlığı, etilen polimer atık ithalatını, "ithalatı yasak diğer atıklar" listesine ekledi. Atığın ithalatı 45 gün sonra durdurulacak. Plastik sektörü, ithal atığın geri dönüşümüyle hammadde elde ettiklerini, kararın kendilerini çok olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

ABD'DEN ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail-Filistin gerilimine ilişkin sözleri ABD'nin tepkisini çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı bir kınama mesajı yayınlarken, "ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yahudi halkına karşı son dönemdeki anti-semitik yorumlarını güçlü bir şekilde kınıyor. Anti-semitik dilin hiçbir yerde yeri yok" ifadeleri kullanıldı.

ABD’NİN GÖZÜ TÜRKİYE’NİN DİBİNDEKİ SEMADİREK ADASI’NDA

Batı Trakya’daki Dedeağaç Limanı ve bölgesine tatbikat amacı ile askeri yığınak yapan ABD bu kez Semadirek Adası’nı silahlandırmak ve üs kurmak için harekete geçti.

ALMANYA ESNAFIN ELİNİ CEBİNE ATTIRMADI

Avrupa Birliği ve Almanya, pandemide esnafını mağdur etmedi. Avrupa Birliği, 1.8 trilyon Euro, “coronavirüs sonrası yeni yapılanma” paketi açıkladı. Almanya ise coronavirüs döneminde başta esnaf olmak üzere, halka ve hemen herkese 1.5 trilyon Euro dağıttı. Bütün amaç, piyasanın çökmemesi, küçük esnafın ezilmemesi oldu. Bu nedenle, Almanya'da ticaretini düzgün yapan, yıllardır çoluk çocuğunun ekmeğini dükkanından kazanan kimse iflas etmedi.

KKTC’DE MUHACERAT YASA TASARISINA ONAY

KKTC Bakanlar Kurulu’ndan, muhaceret cezası olanlara af şansı tanıyacak olan Muhaceret Yasa Tasarısı’na onay geldi. KKTC Başbakanı Hamza Ersan Saner 4 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Kurulun KKTC’de corona virüsü (Covid-19) salgını süresince, muhaceret izni, çalışma izni ve öğrenci izni veya turist vizesi biten kişilerin aftan yararlanabilmesi için bir Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nı onaylayarak Meclis'e gönderildiğini duyurdu.

ÇEKYA SIRBİSTAN’DAN ÖZÜR DİLEDİ

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, 1999 yılında Yugoslavya'yı bombaladıkları için Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic aracılığıyla Sırp ulusundan özür diledi.

TRUMP'IN BAŞI DERTTE: CEZA SORUŞTURMASINA DÖNÜŞTÜ

New York eyaleti başsavcılığı eski Başkan Donald Trump tarafından yönetilen şirketler hakkındaki soruşturmasının artık inceleme değil, bir ceza soruşturması olduğunu açıkladı.

İSRAİL, SON 24 SAATTE GAZZE’DE 120 NOKTAYI VURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), son 24 saatte Gazze Şeridi’nde 120 noktanın vurulduğunu açıkladı.

İSRAİL İLE FİLİSTİN ARASINDA ATEŞKES GELİŞMESİ 

İsrail medyasının üst düzey İsrailli bir yetkiliye dayandığı haberlerde, Perşembe günü İsrail ve Filistin arasında ateşkes yapılacağı iddia edildi. Öte yandan İsrail’in Gazze Şeridi'nde art arda hava saldırısı düzenlediği, 
saldırıların Han Yunus'un doğu kesimlerinde yoğunlaştığı bildirildi

MISIR’DAN GAZZE ŞERİDİ İÇİN 500 MİLYON DOLARLIK BAĞIŞ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail güçlerinin gümlerce süren bombardımanı sonucunda tahribata uğrayan Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına yardımcı olmak adına 500 milyon dolar bağışladı.

FRANSA’DAN HIZLI VE ENGELSİZ YARDIM ÇAĞRISI

Fransa Başbakanı Jean Castex, Gazze'deki siviller için endişeli olduklarını bildirerek, İsrail'e Gazze'ye yönelik yardımların hızlı ve engelsiz erişimini garanti etme çağrısında bulundu.

İSPANYA, 8 BİN DÜZENSİZ GÖÇMENİN YARISINI GERİ GÖNDERDİ 

İspanya İçişleri Bakanlığı, yaklaşık 8 bin düzensiz göçmenin Fas’tan İspanya'nın Ceuta bölgesine kaçak yollarla girdiğini belirterek, göçmenlerin yarısının Fas'a geri gönderildiğini açıkladı.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.