1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne başlarken gündemin en çarpıcı başlıkları

Yeni güne başlarken gündemin en çarpıcı başlıkları

Yeni güne başlarken bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. İşte Türkiye'nin ve dünyanın gündeminden en çarpıcı başlıklar...

A+A-

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 282 CAN KAYBI, 13.604 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 10 Mayıs Pazartesi gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 282 kişi hayatını kaybetti. Toplam can kaybı da 43 bin 311’e yükseldi. Günlük vaka sayısı ise 13 binin üzerinde...Test sayısında düşüş gözlenen tabloya göre bugün 213 bin 863 test yapıldı. Semptom gösteren bin 734 kişiyle birlikte toplam 13 bin 604 yeni vaka tespit edildi. Dün iyileşen 26 bin 953 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 4 milyon 743 bin 871’e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►8   Mayıs: 228 bin 873
►9   Mayıs: 197 bin 468
►10 Mayıs: 213 bin 863


MSB ACI HABERİ DUYURDU: İKMAL KONVOYUNA ROKETLİ SALDIRI

İdlib'de ikmal konvoyuna roketli saldırı düzenlendiğini duyuran MSB, saldırıda 1 askerin yaşamını yitirdiğini ve 4 askerin yaralandığını açıkladı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN EKREM İMAMOĞLU KARARI 

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma izni vermedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN HÜKÜMETE 2 GÜNLÜK AÇILMA ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümete bazı sektörler için bayram öncesi iki gün kontrollü açılma çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, çağrıda bulunduğu sektörleri kırtasiyeci, kuaför ve berber, çiçekçi, tuhafiye, konfeksiyon, manifaturacı, ayakkabıcı, züccaciye, hediyelik eşya, oyuncakçı, şekerci olarak açıkladı.

ERDOĞAN'DAN İSRAİL SALDIRILARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmede İsrail’in Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırılarının muhatabının esasında bütün Müslümanlar olduğuna işaret etti.

SAROS İÇİN KRİTİK SALYA UYARISI

Çevreciler, Edirne'nin Keşan ilçesindeki BOTAŞ tarafından Saros Körfezi'ne yapılması planlanan doğalgaz limanı ve kara boru hattı projesine karşı aylardır mücadele veriyor. Marmara Denizi'nin başına gelen salya kirliliğine dikkat çeken Trakya Platformu, Saros FSRU Liman inşaatının devam etmesi halinde Saros Körfezi’nde 
ciddi sorunların meydana gelebileceğine işaret etti.

PROF. DR. DOĞAN YAŞAR: DENİZİN RAHATSIZLIĞINI İFADE EDİYOR

İzmir Körfezi'nde, su yüzeyinde sığ sularda bulunan yeşil deniz marulunun görülmesinin ardından, Marmara'yı tehdit eden deniz salyasına da (müsilaj) rastlanmaya başlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu oluşumların denizleri oksijensiz bıraktığını ve büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, "Bunların tarımsal atık olarak kullanılabilmesi konuşuluyor. Bu birini öldürüp, organlarını bağışlamaya benzer" dedi.

EKREM İMAMOĞLU'NUN SÖZLERİ SONRASI JOHN KERRY: ŞAŞIRDIM!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ABD Başkanlığı İklim Özel Elçisi, eski Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de hazır bulunduğu C40 toplantısına katıldı. İmamoğlu’ndan, “Türkiye’nin C40 üyesi tek şehri İstanbul” bilgisini alan Kerry, bu duruma şaşırdığını belirterek “Bizim daha çok insanı, daha çok şehri masaya getirebilmemiz lazım. Böylece sesimizi daha fazla yükseltebiliriz” dedi. 


MANSUR YAVAŞ'TAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yüzde 75’i hibe, yüzde 25’i ise çiftçi katkı paylı olmak üzere yaklaşık 8 milyon sebze fidesinin (domates ve biber) dağıtımına başlıyor.

TBMM'DEN İSRAİL'E ORTAK KINAMA

AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin TBMM grupları, ortak bildiri yayımlayarak İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını kınadı.

ÇETE SAVAŞLARININ KAZANANI CENGİZ

‘Beşli çete’nin güzide üyesi Cengiz Holding, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini alan Limak’ı şikâyet etti. Şikâyetin ardından Limak’ın elendiği ihaleyi tam 88 milyon TL’ye Cengiz’in kaptığı ortaya çıktı.

ÇİN'LE AL SUÇLUYU VER AŞIYI DÖNEMİ

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin Mart ayında Türkiye’de gerçekleştirdiği temasların ardından bu ülkeden gelmesi beklenen 50 milyon doz aşının henüz gelmemesi, Meclis’in çalışma takvimini de etkileyecek. Özellikle Uygur Türkleri konusunda çeşitli sonuçlar doğurabileceği ifade edilen ve 2019 yılından bu yana TBMM’de bekletilen suçluların iadesi anlaşmasının bayram sonrası gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

MUHBİRLİK RESMİ GÖREV OLUYOR!

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak görüşe açılan yasa teklif taslağında, muhtarlara yeni görevler de tanımlanıyor. 442 Sayılı Köy Kanunu’nu değiştiren ve yeni hükümler ekleyen taslağa göre, “Muhtarın göreceği devlet işleri” arasında yer alan “Dirlik ve düzenliği korumak” görevi şöyle düzenleniyor: “Köyde huzur ve kamu düzeninin sağlanmasında kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak, gerektiğinde bu kamu idarelerince köy hakkında talep edilen bilgi ve verilerin toplanmasına yardımcı olmak.”


UĞUR DÜNDAR'DAN SEDAT PEKER AÇIKLAMASI

Gazeteci yazar Uğur Dündar, organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş isimlerden Sedat Peker'in iddialarının titiz bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirterek, "Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında bir çöküş ve o çöküşle birlikte devlet kurumlarında da müthiş bir çürüme olduğunu ortaya çıkaran çok ciddi, hatta Susurluk skandalından bile kökleri daha derinlere giden vahim bir tablo ile karşı karşıyayız" dedi.

PANDEMİDE ENGELLİ KADIN OLMAK: İKİ FARKLI HAK İHLALİ

Engelli yurttaşlar pandemi sürecinde yok sayıldı. ENG-KAD, engelli kadınların yaşadığı sorunları raporlaştırdı. Araştırmacılardan Psikolog Yavuz, “Hem engelli hem kadın olmak iki farklı hak ihlalini deneyimletiyor” dedi.


GÜNE BAŞLARKEN EKONOMİ GÜNDEMİ

Haftanın ikinci günü yurt içinde, ödemeler dengesi, sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri gibi önemli veriler takip edilecek. Günün ikinci yarısında ise TCMB, 6 Mayıs tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınlayacak.

..::PİYASALARDA SON DURUM::.

Döviz: Ramazan Bayramı dolayısıyla kısa sürecek haftanın ikinci gününde dolar/TL, 8,25 etrafında sınırlı hareketlerine devam ediyor. Euro/TL ise 10 liranın üzerinde hafifi yukarı yönlü seyrediyor. Euro/TL kuru bu sabah saatleri itibarıyla düne göre yüzde 0,3 civarı yükselişle 10,07'nin üzerinde.

Küresel piyasalar: Asya borsaları Wall Street'deki yüzde 2,5'İ aşan satışların ardından yaklaşık iki ayın en sert düşüşünü kaydederken, teknoloji hisselerinde keskin değer kayıpları görüldü. ABD'deki fiyat artışlarının erken faiz artışlarına yol açıp açmayacağı endişeleri satışlarda etkili oluyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1,7 ile Mart sonundan bu yana en sert düşüşü kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2,8 geriledi. ABD vadelileri de yüzde 1 civarı düşüşte.

Petrol fiyatları, siber saldırı nedeniyle sevkiyatın durduğu ABD boru hattının hafta sonuna kadar kapalı kalacağının açıklanması ve bu nedenle Meksika körfezi kıyısındaki bazı rafinerilerin üretimi azaltması sonucu geriledi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,7 düşüşle 67.87 dolara çekildi. ABD ham petrolü ise 64,50 dolar seviyesinde geriledi.

Altın fiyatları yatay seyrederken, yatırımcılar yarın açıklanacak ABD enflasyon verisini bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,845.06 dolar ile 11 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bugün 1,835.41 dolar ile yatay seyretti.

TBMM'DEN İSRAİL'E ORTAK KINAMA

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan beş parti, ortak bildiriyle İsrail'i kınadı. Bildiride, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yaşanan olaylar ve insanlık suçları bakımından İsrail’e karşı net bir tavır alarak, görevini yerine getirmesini talep ediyor ve destekliyoruz" denildi.

IEA: 99'DAN BU YANA EN BÜYÜK ARTIŞ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan rapora göre, geçen yıl yenilebilir enerji kapasitesinde 1999'dan bu yana en büyük artış yaşandı. Kuruluşun verilerine göre 2020 yılında yenilenebilir enerji kapasitesi yüzde 45 artarken eklenen enerji kapasitesi 280 gigawatt oldu.

ÇİN'İN ÜRETİCİ FİYATLARINDA 2017'DEN BERİ EN HIZLI ARTIŞ

Çin'de üretici fiyatları Nisan ayında, yıllık bazda yüzde 6,8 ile Ekim 2017'den bu yana görülen en hızlı artışı yaşadı. Mart ayında fiyatlar yüzde 4,4 yükselmişti. Çin'de tüketici fiyatları ise Nisan ayında beklentilere paralel olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 arttı. Mart ayında fiyatlar yüzde 0,4 yükselmişti.

ABD'DE 5 YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ 

ABD'de tahvil piyasasında gelecek 5 yıla ilişkin tüketici fiyat enflasyon beklentileri 2006’dan beri en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyona endeksli tahvil ile enflasyon dışı tahviller arasındaki farkı ölçen 5 yıllık başabaş faiz oranı 3,4 baz puan artışla yüzde 2.7327 olarak 2008’den beri en yüksek seviyeye çıktı. 5 yıllık nominal tahviller ise yaklaşık bir baz puan düşüşle yüzde 0.76 oldu.

ABD’nin en büyük boru hatlarından birinin siber saldırı nedeniyle kapatılması sonrası petrol ürünlerindeki artış faiz oranlarının yükselişinde etkili oldu.

GÜNÜN AJANDASI

Haftanın ikinci günü yurt içinde önemli veriler takip edilecek. TÜİK sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksini açıklarken, TCMB ödemeler dengesi verilerini yayımlayacak (10.00).

Ekonomistlerin Mart ayı cari işlemler medyan tahmini 3 milyar 600 milyon dolar, ortalama tahmini ise 3 milyar 549 milyon dolar açık oldu. Sanayi üretimi için yapılan anketlerde ekonomistlerin 2021 yılı Mart ayı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 13,4, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 15,8 artış yönünde oluştu.

TCMB, 6 Mayıs tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00).

Yurt dışında ilk veriler Asya tarafından gelecek. Çin'in tüketici ve üretici fiyatları verileri açıklanacak. Çin'de tüketici fiyatları bir önceki ay yıllık yüzde 0,4, üretici fiyatları yüzde 4,4 artış gösterdi (04.00).

Almanya ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi (12.00), Avrupa'da açıklanacak en önemli veri olacak.
ABD'de NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi (13.00), JOLTS açılan iş sayısı (17.00), API petrol stokları (23.30) verileri izlenecek.

Japonya 10 yıllık (06.30), İngiltere 5 yıllık (12.05) ve 40 yıllık (13.30), ABD 3 yıllık (20.00) tahvil ihalelerine çıkacak.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık 'Petrol Piyasası Raporu' açıklanacak.

 

TSB: TRAFİK SİGORTASINDA BELİRSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası)
tazminat hesaplamalarındaki belirsizliğin ortadan kaldırılması çağrısı yaptı.


18 YAŞ ALTINA BES GELİYOR

Ekonomi reform paketinde yer alan 18 yaş altının Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamına alınması için yasal adım atıldı.

“TOPARLANMA İÇİN 10 TRİLYON DOLAR YATIRIM LAZIM”

G7 ülkelerinin COVID-19 aşılarına öncelik verecek ve iklim değişikliğini yavaşlatmak için enerji dönüşümünü destekleyecek bir toparlanma için10 yıllık sürede yıllık 1 trilyon dolar olmak üzere toplam 10 trilyon dolar yatırım yapması gerekiyor.

TRT YÖNETİMİ DE ÇİFT MAAŞLI ÇIKTI

Gelirinin yüzde 88’ini vatandaşlardan toplanan bandrol ücretleri ve elektrik faturalarından tahsil eden TRT’nin yöneticilerinin de çifte maaşlı oldukları ortaya çıktı.

TRT'nin faaliyet raporuna göre,  kurum 2020 yılını 496.5 milyon TL kâr ile kapattı. Bünyesindeki dizilerin ve yurtdışı yapımların maliyetini açıklamadığı gerekçesiyle eleştirilen kurum, raporda dizilerin maliyetine ilişkin yine bilgi paylaşmadı. Raporda, 2020'de 149 milyon TL yatırım harcaması yapıldığı belirtildi.

“KDV YÜZDE 1’E DÜŞSÜN, ELEKTRİK FİYATI İNDİRİLSİN”

CHP, vatandaşın elektrik faturalarına ek maliyetler yükleyen unsurların azaltılması için kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu.

ŞİRKETLERE KUMAR YOLSUZLUK, UYUŞTURUCU UYARISI

Ankara Sanayi Odası (ASO), şirket ortağı kardeşler arasında yolsuzluğu önlemek için mal beyanı şartı, kumar ve uyuşturucuya kapılan kardeşlerin yönetimden uzaklaştırılması ve atamalarda liyakat önerdi.


TÜİK: ENAG’I DEĞİL,  YÖNTEMİNİ ŞİKAYET ETTİK!

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında suç duyurusunda bulunan TÜİK, sonuçlar için değil veri toplama yöntemi nedeniyle böyle bir adım atıldığını açıkladı.

CLUBHOUSE, ABD’DE ANDROİD SÜRÜMÜNÜ KULLANIMA SUNDU 

Pandemi döneminde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyada popüler bir sosyal medya platformu haline gelen Clubhouse, beklenen Android sürümünü kullanıcılarına sundu.

İNŞAAT MALİYET YILLIK YÜZDE 31.97 YÜKSELDİ

İnşaat maliyet endeksi, Mart'ta aylık bazda yüzde 3.44 ve yıllık bazda yüzde 31.97 yükseldi. 

EVDE BAKIM YARDIMI ÖDEMELERİ HESAPLARA YATTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlara ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen evde bakım yardımı ödemeleri dün yapıldı.


İSVEÇ'DEN İSRAİL'E TEPKİ

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Kudüs'te artan şiddete tepki göstererek, "İsrail'in uyguladığı şiddet çok endişe verici. Durumu yatıştırmak için hemen harekete geçmek önemlidir. Şiddet sona erdirilmeli" dedi.

TÜRKİYE İLE MACARİSTAN ANLAŞTI: AŞI OLANLARA TEST VE KARANTİNA YOK

Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklamada "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye‘de yetkili makamlarca tanzim edilen Kovid-19 bağışıklık/aşı sertifikaları ile PCR testi ibrazı ve karantinaya tabi olmadan Macaristan’a seyahat edebilmelerine karar verilmiştir" denildi. Uygulama bugün başladı.

AZERBAYCAN'DA KRİTİK GÖRÜŞME

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Bakü’ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u ve beraberindeki heyeti kabul etti.


DSÖ: VAKALAR KABUL EDİLEMEZ DÜZEYDE YÜKSEK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, corona virüsü (Covid-19) aşılarına erişimdeki eşitsizliğin salgını sona erdirmenin en büyük risklerinden biri olduğunu belirtti. Ghebreyesus,
 dünya genelinde vaka sayılarının da kabul edilemez derecede yüksek olduğunu vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.