1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne başlarken gündemden çarpıcı başlıklar

Yeni güne başlarken gündemden çarpıcı başlıklar

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle başladı. İşte son 24 saatte yaşanan gelişmelerin özeti...

A+A-

Yeni güne TÜİK'in farklı sesleri durdurma kararı damga vurdu. TÜİK, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Dünya ise 7 Mayıs Kudüs Günü'nde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği hain saldırıyı konuşuyor.

İşte yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler:

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 278 CAN KAYBI, 20.107 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı güncel corona virüsü verilerine göre semptom gösteren 2 bin 210 hastayla birlikte 20 bin 107 yeni vaka tespit edilirken 278 kişi hayatını kaybetti.

7 Mayıs Cuma gününün verilerine göre, 251 bin 194 testin daha yapılmasıyla toplam test sayısı 48 milyon 963 bin 800’e ulaştı. Dün, semptom gösteren 2 bin 210 hastayla birlikte 20 bin 107 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 4 milyon 998 bin 89’a çıktı. Can kaybı da 278 artarak 42 bin 465’e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları şöyle:

► 5 Mayıs: 229 bin 491
► 6 Mayıs: 253 bin 382
► 7 Mayıs: 251 bin 194

TTB ‘MEHMET CEYHAN’A SAHİP ÇIKTI: BİLİM İNSANLARININ YANINDAYIZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB), halkı paniğe sevk ettiği iddiasıyla hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu'na suç duyurusunda bulunulan Mehmet Ceyhan için dayanışma mesajı yayımladı. Ceyhan'ın hükümetin politikalarını eleştirdiği için hedef olduğunu belirten TTB, “Halkın sağlığını önceleyen bilim insanlarına yönelik tehditler kabul edilemez. 

Tehditlere boyun eğmeyerek bilimi kılavuz almaya devam edeceğiz. Mehmet Ceyhan yalnız değildir. Bilim insanlarının yanındayız” dedi.

SAĞLIK CAMİASINDAN ‘COVID-19 AŞILARI NEREDE?’ SORUSU

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Covid-19 aşıları nerede?” sorusuyla başlattığı zincir, sağlık camiası arasında giderek yayıldı.

BAKANLIKTAN RTÜK'E PROF. DR. MURAT FERMAN BAŞVURUSU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, katıldığı televizyon programında enflasyonu engelli çocuklara benzeten Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman hakkında inceleme ve işlem yapılması için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) resmi yazı gönderildiğini duyurdu.

AKP’Lİ BELEDİYE SU BORCU OLANLARI MAHKEMEYE VERDİ

AKP'li Gümüşhane Belediyesi'nin, pandemi nedeniyle zor günler geçiren vatandaşları su borcunu ödeyemediği için icraya verdiği ortaya çıktı.

MHP’Lİ BELEDİYE İÇİN İÇİŞLERİNDEN SORUŞTURMA İZNİ

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin aylık 1 milyon lira kamu zararına uğratılması ve 150 milyon liralık bir şirketin değerinin altına satılması üzerine konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi.

MHP’Lİ YALÇIN'DAN YENİ ANAYASA ÖNERİSİ TEPKİLERİNE YANIT 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partisi tarafından hazırlanan yeni anayasa önerisine tepkilerle ilgili, "Sol çevrelerin MHP'nin anayasa çalışmalarına telaş ve şaşkınlık içinde verdiği tepki; aczin, yetersizliğin, lümpenliğin ve çaresizliğin işaretidir" dedi.

İMAMOĞLU'NDAN SOYLU'YA BENCE SUÇ YANITI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin, Fatih Sultan Mehmet türbesi ziyareti sırasında elleri arkada görüntülerden dolayı hakkında başlatılan incelemeyle ilgili sorularını yanıtladı. İmamoğlu, “İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, görüntülerin kendisine göre suç olduğunu söyleyip, ‘Böyle bir görüntü olmaz’ dedi. Ne diyeceksiniz” sorusuna, "Bir bakanın, böyle ifadede bulunmasından, ben, hicap duyuyorum; utanıyorum, üzülüyorum" yanıtını verdi.

HALK EKMEK BÜFESİNİ ATEŞE VEREN ŞÜPHELİ YAKALANDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Bakırköy’deki Halk Ekmek büfesini yakan şüpheli polis ekiplerince yakalandı. Şüphelinin ekmek büfesine hırsızlık amacıyla girdiği, iz bırakmamak için kundaklama eyleminde bulunduğu öne sürüldü.

ERDOĞAN'IN BİR YILI KİTAP OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 yılındaki mesaisi 'Aşkınan Koşan Yorulmaz' isimli kitapta anlatıldı.

CHP'DEN AKP'YE VİDEO YANITI: GİŞESİ ÇOK ZAYIF KALDI

CHP, AKP'nin önceki gün yayınlayıp bugün sildiği "CHP yalan üretim merkezi" adlı videoyla ilgili açıklama yaptı. Bir basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Bu filmin gişesi çok zayıf kaldı. Neyse, biz film işine girmeyelim. Bu işi, yalanı gerçek gibi anlatan popülist siyasetin ülkemizdeki baş mümessili Erdoğan Şahsım Hükümeti’ne bırakalım" dedi. 

RANT PROJELERİNİN DENETİMİNE İTİRAZ

Ülkenin kaynaklarını ipotek altına alan kamu özel işbirliği projeleri ile ilgili çerçeve yasa hazırlıkları sürüyor. Garanti ödemelerini kasalarına koyan şirketlerin denetiminin Sayıştay’ın yapıp yapmayacağı tartışılıyor.

YANDAŞ ALAMADIĞI İHALEYİ DE ŞİKAYET EDİYOR

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Bursa'daki sağlık tesislerinin bir yıllık elektrik enerjisi için bir ihale düzenlendi. Limak’ın da katıldığı ihaleyi 74 milyon TL teklif veren bir başka şirket aldı. ihaleyi alamayan Limak, il sağlık müdürlüğünü  Kamu İhale Kurulu’na şikayet etti.

RUHSAR PEKCAN'IN YARDIMCISI DA GÖREVDEN ALINDI

Ağustos 2018’den bu yana Ticaret Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olan Gonca Işık Yılmaz Batur’un yerine Mustafa Tuzcu atandı.

TEKNOLOJİ YATIRIMIMIZ POLONYA'NIN BİLE ÜÇTE BİRİ 

Türkiye’de pandeminin etkisi ile finansal zorluk yaşayan şirketler teknoloji yatırımlarında da geriye düşüyor. Microsoft Genel Müdürü Levent Özbilgin, gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye’nin yatırım çekme yarışında benzer kategorideki Polonya ile karşılaştırıldığında bilişim sektörüne yatırımda bu ülkenin üçte biri seviyesinde kaldığını söyledi.

MB’Yİ REZERVLERİ İLE OYNAYARAK HEDE FONA ÇEVİRDİLER

Döviz rezervleri eriyince altınların satılmaya başlandığını kaydeden Ekonomist Uğur Gürses, Temmuz 2020’den Şubat 2021’e kadar 159 ton altın satıldığını söyledi. Gürses, “Merkez Bankası, döviz ve altın rezervleriyle oynanarak, bir HEDGE FON'a (Serbest Yatırım Fonu) çevrildi” dedi.

TRT'NİN YENİ UMUDU BANDROLLER OLDU

Cep telefonu ithalatında dijital olarak ödenen bandrol ücretlerinin fiziki olarak alınmadığını öne süren TRT, bu ücretleri sanki hiç ödenmemişçesine 3 katı ve faiziyle almaya çalışıyor.

TÜRKİYE'NİN İTHALAT FİYATLARINDA REKOR ARTIŞ

Türkiye'nin ithalatında dolar cinsi birim değer, martta yıllık yüzde 14,3'lük artışla en yüksek seviyeyi gördü. Yakıt hariç ithal ham maddede birim değer artışı yıllık yüzde 39,4'e ulaştı. TL'deki değer kaybıyla birlikte ithalat fiyatlarındaki artış, üretici ve tüketici enflasyonunu yukarı çekiyor.

TÜİK TARİHİNDE BİR İLK: TÜİK'TEN ENAG HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TÜİK'in Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Elvan, "TÜİK tarihinde ilk defa bir grup hakkında suç duyurusunda bulundu" dedi.

NİSAN AYINDA EN ÇOK ALTIN KAZANDIRDI

Aylık en yüksek reel getiri Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,89, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,61 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

PERSONEL ÇIKARMA YASAĞINA RAĞMEN 1230 KİŞİYİ İŞTEN ATTILAR

QNB Finansbank 2021 ilk çeyrek mali verilerini açıkladı. Bankanın bilançoyu büyütmesine rağmen; uzun yıllardır ilk defa karlılıkta düşüş yaşadı ve 2021 ilk çeyrekte 2020 ilk çeyrek karlılığını yakalayamadı. Banka personel çıkarılmasının yasaklandığı 2020 yılında 976 personel çıkarmıştı. Son 2021 ilk çeyrek personel azaltması ile birlikte banka 2020 başından bugüne bin 230 personel çıkarmış oldu.

DEMİR VE BAKIR FİYATLARI REKOR KIRDI

Dünyada enflasyon endişeleri artarken, emtia fiyatlarındaki hızlı yükseliş de sürüyor. Son olarak bakır ve demir cevheri fiyatları tüm zamanların rekorunu kırdı. Dolar cinsi bakır fiyatları, son bir yılda yaklaşık ikiye katlandı.

FED: FİNANSAL RİSKLER ARTTI

ABD Merkez Bankası (FED), finansal risklerin arttığını, varlığı uzun süredir bilinen tehlikeler dışında yeni riskler ortaya çıktığını açıkladı.

HİSSE FONLARINA 18.5 MİLYAR DOLAR GİRDİ

Bank of America raporunda "küresel hisse fonlarına 18.5 milyar dolar giriş oldu, ancak ekonomiye verilen desteğin azaltılması kötü haber" denildi.

IMF BAŞKANINDAN PATENT ÇIKIŞI

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, patentin kaldırılmasına aşının paylaşımında şeffaflığın ve sahte aşı üretimine karşı önlemlerin eşlik etmesi çağrısında bulundu.

LAGARDE: AVRUPALILAR DİJİTAL EURO İLE İLGİLENİYOR 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, yaptıkları araştırmanın, Avrupalılar'ın yüzde 50'sinin dijital euro ile ilgilendiklerini ortaya koyduğunu söyledi; ancak, ECB'nin bu aşamada henüz dijital euro çıkarma konusunda karar vermediğini anımsattı.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜNDEN ALMANYA'YA BAŞÖRTÜSÜ TEPKİSİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Almanya’da yasalaşan ve memurların dış görünüşünü düzenleyen kanun hakkında açıklama yaptı. "Bu düzenlemenin, Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın ve Müslüman toplumun inanç özgürlüklerine zarar vermeden uygulanması 
ve hiçbir biçimde başörtüsü yasağına yol açmaması son derece önemlidir"
dedi.

BLOOMBERG TÜRKİYE YORUMU: BÖLGESEL RESETLEME GÜNDEMDE

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, son dönemde Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle yakınlaşması ile ilgili kapsamlı bir analiz hazırladı. Bloomberg, "Türkiye, Suudi Arabistan'la görüşerek bölgesel ilişkileri resetlemek istiyor" dedi.

İSRAİL'DEN MESCİD-İ AKSA'DA HAİN SALDIRI

İsrail güçlerinin, teravih namazını kılmak üzere Mescid-i Aksa’ya gelen Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermi ile saldırılarında yaralı sayısı 178'e yükseldi. ABD'den yapılan açıklamada, Washington’ın Kudüs’te artan gerginlik nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

BİDEN PUTİN İLE GÖRÜŞME TALEBİNİ TEKRARLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Rus askerlerinin Ukrayna’daki durumuna rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye yönelik talebini tekrarlayarak, "Bu, Putin’le birebir görüşme isteğimi etkilemiyor, 
öncesinde daha fazla askeri vardı, askerleri geri çekildi"
ifadelerini kullandı.

DSÖ'DEN DESTEK GELDİ: ABD'Yİ ÖRNEK ALIN

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD’nin Covid-19 aşıları için fikri mülkiyet korumasından geçici olarak feragat etmesini “Aşı eşitliği için önemli bir dayanışma ve destek ifadesi” olarak nitelendirerek, “Diğer ülkeleri de ABD’yi örnek almaya çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

AŞI OLANLARA PARA VERİLECEK

Sırbistan, koronavirüs aşısı yaptıran vatandaşlarına para dağıtacağını açıkladı. 31 Mayıs’a kadar ilk ya da ikinci doz aşısını yaptıran herkese 3000 dinar (250 TL) ödenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.