1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler

Yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler

Son 24 saatte Türkiye ve dünya bu haberlere imza attı. İşte yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler...

A+A-

TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ile dış ticaret  endekslerini, Hazine ve Maliye Bakanlığı nakit gerçekleşmelerini açıklayacak. Avrupa'da ise günün en önemli verileri Almanya'dan gelecek. Sanayi üretimi, ticaret ve cari denge verileri aynı anda açıklanacak. İşte yeni güne başlarken gündemden çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 304 CAN KAYBI, 22. 388 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 6 Mayıs Perşembe gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 304 kişi hayatını kaybetti. Günlük vaka sayısı ise korkutan seviyede...Semptom gösteren 2 bin 401 kişiyle birlikte toplam 22 bin 388 yeni vaka tespit edildi.

Tabloya göre son 24 saatte 304 kişi corona virüsünden hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 42 bin 187’ye yükseldi. Dün iyileşen 37 bin 298 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 4 milyon 626 bin 799’a yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları şöyle:

►4 Mayıs: 241 bin 747
►5 Mayıs: 229 bin 491
►6 Mayıs: 253 bin 382

İBB’YE AİT HALK EKMEK BÜFESİ ALEV ALEV YANDI 

Bakırköy'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait bir halk ekmek büfesi alev alev yandı. Yangın itfaiye 
ekiplerince söndürülürken, yangın sonrası halk ekmek büfesi tamamen kullanılamaz hale geldi.

TEL ÇİT SKANDALI BİR İSTİFA DAHA GETİRDİ

Kocaeli Körfez Belediyesi’ne ait tel çitler kardeşinin evinde ortaya çıkan AKP’li Selami Tanış, belediyedeki spor koordinatörlüğü görevinin ardından meclis üyeliği görevinden de istifa etti. Körfez Belediyesi, "Olay idari hata ve ihmal içeriyor, söz konusu durumu tasvip etmiyoruz" açıklamaları yaptı.


İYİ PARTİLİ VEKİLDEN TEPKİ: MİLLETİ MARABA GÖRÜYORSUNUZ

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Bursa Yenişehir Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren Meyra Madencilik şirketinin kapanma döneminde 
enerji nakil hattı için başlattığı kazı çalışması sonucu köylüyü susuz bırakması ve köy evlerinin su basmasına tepki gösterdi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞKANLARINA VERESİYE DEFTERİ ÇAĞRISI

Ege Bölgesi'nde yer alan CHP’li ilçe belediye başkanlarına "Yoksullukla mücadelede sizin göstereceğiniz çabalar çok önemli" diye seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, başkanlara "Yoksulluk envanteri çıkarıp  muhtarlar ve mahalle bakkallarıyla iş birliği yapın. Askıda veresiye defteri uygulaması başlatın" dedi.

ESKİ BAKAN CEMİL ERHAN HAYATINI KAYBETTİ 

Devlet eski Bakanı; 15, 19 ve 20'nci Dönem Ağrı Milletvekili Cemil Erhan, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 83 yaşında hayatını kaybetti.

ESKİ MİLLETVEKİLİ YANAN ARAÇTAN ZOR KURTULDU

AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez'in babası Mardin eski milletvekili Süleyman Bölünmez, Bodrum girişinde alev topuna dönen araçtan canını zor kurtardı.

İYİ PARTİ HEYETİ İSKENCEDERE'DEN SESLENDİ: YETER ARTIK, VATANDAŞTAN YANA OLSUNLAR!

İYİ Parti Çevre ve Doğa Politikaları Başkanı Arzu Önşen başkanlığındaki İYİ Parti Heyeti, Rize'nin İkizdere ilçesinde taş ocağı açılmak istenen İskencedere Vadisi'ne giderek doğaları için haftalardır nöbette olan yurttaşları ziyaret etti, destek verdi. İş makinelerinin çalıştığı alanda inceleme yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, "Buradan özellikle yereldeki AK Partililer'e sesleniyorum, onlar firmanın avukatlığını yapacağına bu vatandaşın derdini dinlesinler. Bu vatandaşın derdine çare olsunlar, vatandaştan yana olsunlar, firmanın avukatlığını yapmasınlar" 
sözleriyle AKP'li yöneticilere seslendi.

BÜTÜN SİYASİ PARTİLER, İKİZDERE İÇİN BİRARAYA GELMELİ 

İkizdere'de taş ocağı yapımı için iş makinelerinin çalıştığı alandan seslenen ve ağaç katliamını gözler önüne seren Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman, "İkizdere'de bu onurlu duruşa sahip çıkmak zorundayız. Bütün siyasi partiler İkizdere için bir araya gelmeli. Doğa katliamına vicdan sahibi herkesin ses çıkarması gerekir" dedi.

TOKATSPOR BAŞKANI: İMAMOĞLU'NU CİMER'E BEN ŞİKAYET ETTİM

Türbe ziyaretinde ellerini arkadan bağladığı için şikayet edilen ve hakkında inceleme başlatılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu kimin şikayet ettiğiyle ilgili ilk açıklama geldi. Tokatspor Kulübü Başkanı Ufuk Akçekaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada İmamoğlu'nu kendisinin CİMER'e şikayet ettiğini açıkladı.

BORCUNU ÖDEYEMEYEN ABONELERLE EKİPLER ARASINDA ARBEDE!

Şanlıurfa’da elektrik borcunu uzun süredir ödemeyen tarımsal sulama abonelerinin enerjisini kesmeye giden ekipler, jandarmanın aldığı önleme rağmen yüzlerce kişinin müdahalesiyle karşılaştı. Olaylarda 3 şirket çalışanı darp edildi, çok sayıda araç tahrip oldu. Yaşanan gerginlikler sonrası jandarma havaya ateş açmak zorunda kaldı.

FETÖ SORUSUNA BAKANLIKTAN YANIT YOK

MHP Milletvekili Taner Osmanoğlu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu MASAK’ın FETÖ çalışmalarına ilişkin soru önergesine yanıt alamadı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “sırrın ifşası”nın yasak olmasını gerekçe göstererek bilgi paylaşımında bulunmadı.

SEDAT PEKER'DEN AĞAR'LARA YÖNELİK YENİ VİDEO

Bir süre önce Balkan coğrafyasına kaçan organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yeni bir video yayınlayarak Mehmet Ağar ve Ağar’ın AKP milletvekili oğlu Tolga Ağar’a ilgili iddialarına devam etti. 

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI SEDAT PEKER'İ YALANLADI

Jandarma Genel Komutanlığı, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Yeldana Kaharman'ın ölümüyle ilgili sosyal medyada yayınlanan iddialarının gerçeği yansıtmadığı yönünde bir açıklama yaptı.Söz konusu video ve haberlerde, "Yeldana Kaharman isimli Kırgız ya da Kazak uyruklu bir kadının jandarmaya giderek Tolga Ağar'ı tacizden şikayet ettiği, daha sonra kadının helikopterle aldırıldığı, ertesi gün ise ölü bulunduğu" şeklindeki iddiaların hatırlatıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yeldana Kaharman isimli kadının jandarmaya herhangi bir müracaatı kesinlikle söz konusu olmadığı gibi helikopterle aldırılması iddiası da tamamen gerçek dışıdır."

LÜKS TEKNEDEN VATANDAŞA SABIR VE ŞÜKÜR MESAJI

Diyanet TV, Ramazan yayınları dolayısıyla günlük kirası 35 bin lira olan gezinti teknesini bir aylığına kiraladı. Vatandaş, “Millet aç geziyor, siz gemi tepelerinde keyif çatıyorsunuz ve bunu benim paramla yapıyorsunuz” diye isyan etti.

ASIRLIK AĞAÇLARA NEFES BORUSU

İstanbul Kartal Belediyesi Başkanı Gökhan Yüksel, tüm Türkiye'de yerel yönetimlere örnek olacak bir çalışmaya imza attı. ‘Nefes Borusu’ ismi verilen projeyle susuz ve nefessiz kalan ağaçlara hem hava hem su veriliyor. 
Ağaçların yer altındaki köklerine yerleştirilen drenaj boruları, dışarıdaki hava ve suyun köklere ulaşmasını sağlıyor.

SOYLU: İMAMOĞLU  SUÇLU AMA SORUŞTURMA İZNİ VERMEM

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na başlatılan 'el bağlama' incelemesi için "Bu görüntüleri gördükten sonra ben de saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Bana göre suçtur. Böyle bir görüntü olamaz" dedi ancak "Ben buna soruşturma izni vermem" diye ekledi.

BAKANLIK YARDIMI ORTADAN KAYBOLDU

Ağrı’da yoksul yurttaşlara verilmesi gereken yardım kolileri ve içerisinde binlerce TL yüklü alışveriş kartları ortadan kayboldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın dağıtması gereken yardım kolileri ve alışveriş kartları için AKP İl Başkanlığı’nın görevlendirildiği, bu aşamadan sonra yardımlardan bir daha haber alınamadığı öne sürüldü. Ayrıca, AKP İl Başkanlığı’nın yardımlar için, “Muhtarlara iletildi” dediği de iddia edildi. Muhtarlar ise sosyal medya hesapları üzerinden, “İki yıldır hiç yardım iletilmedi” dedi.


KAMUNUN PARASI YİNE YANDAŞTA

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, büyük bölümü iktidara yakın isimlerin yer alacağı etkinlikleri düzenlemesi için AKP Kocaeli Teşkilatı eski il yöneticisi Gökhan Meriç’in şirketi ile 612 bin TL’ye el sıkıştı.

MEB'İN HAYALİMDEKİ ÇİN YARIŞMASI TEPKİ ÇEKTİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Orta Öğretim Kurumları öğrencileri arasında "Hayalimdeki Çin Resim Yarışması" düzenlendiği ortaya çıktı. Konuya ilişkin ilgili kurumlara gönderilen genelgede öğrencilerin Çin’i daha iyi tanımasının sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi.

DAVUTOĞLU'NDAN MEB'E RESİMLİ TEPKİ 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 'Hayalimdeki Çin' adıyla ortaokul öğrencileri için resim yarışması düzenlemesine tepki gösterdi. ‘Hayalimdeki Çin’ başlığıyla bir çocuğun resmettiği ‘Doğu Türkistan’ temalı resmi de paylaşan Davutoğlu, “Sevgili çocuklar siz de ata yurdumuzdaki kardeşlerinizin zulümden kurtulmasının hayalini resme dökün ve bu yarışmaya gönderin. Görmek istemeyenlere inat!” Dedi.

PİYASALARDA SON DURUM

Döviz: Merkez Bankası'nın faizleri sabit bıraktığı para politikası kararı ve sıkı duruşun süreceği mesajları sonrası yeniden 8,30'un altına gerileyen dolar/TL, haftanın son gününe benzer seviyelerden başladı. Dolar/TL, 8,27-8,28'lerde seyrederken; euro/TL 10 lira seviyelerinde yatay seyirde.

Küresel piyasalar: Dünya genelindeki hisse senedi piyasaları emtia fiyatlarındaki yükselişin de katkısıyla üç haftadır ilk defa haftanın tamamını kazanımla kapatmaya hazırlanıyor. MSCI dünya borsalar endeksi bugün yüzde 0,1 civarı yükselirken haftanın tamamında yüzde 0,4 yükselişte. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Altın: Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı 16 Şubat'tan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesinde ABD Doları'nın ve ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı getirilerinin gerilemesinin ardından spot altın fiyatı 1816 dolar direncini de kırdı ve bu sabah 1822,30 doları gördü.

Petrol: ABD ve Çin'den gelen güçlü ekonomik veriler, petrol fiyatlarının dünkü kayıpları geri almasına yardım ediyor Brent petrolün varil fiyatı bu sabah düne göre 46 cent artışla 68,55 dolar seviyesinden işlem görüyor. ABD ham petrolü de düne göre 44 cent yükseyişle 65,15 dolar düzeyinde.

EKONOMİ GÜNDEMİ

CNN Türk'te ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "2021 ilk çeyrekte yüzde 5,5-6, ikinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli, yıl genelinde de yüzde 5'in üstünde büyüme göreceğimizi düşünüyorum" dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Taşucu Limanı'nın 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yeniden satışa çıkardı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre 20 milyon TL geçici teminat bedeli üzerinden özelleştirilmesi planlanan işletme için 8 Eylül'e kadar teklif verilebilecek.

ABD Başkanı Joe Biden, 2,3 trilyon dolarlık altyapı planı kapsamında  kurumlar vergisi oranını yüzde 21'den yüzde 28'e çıkarmayı önerdi.

Alüminyum fiyatları 2018'de gördüğü en yüksek seviyeye yaklaşırken, yatırımcıların ABD öncülüğünde dünya genelinde hızlı ekonomik toparlanma beklentileri bakırın 10 yılın zirvesine yaklaştırdı.

Çin'de hizmet sektörü Nisan ayında, son 4 ayın en hızlı büyümesini gösterdi. Caixin/Markit tarafından yapılan anket, artan maliyetlerin  önümüzdeki aylarda büyüme üzerinde baskı yaratacağını da ortaya koydu. Nisan ayında Çin'in ihracat ve ithalat rakamları analist beklentileri nin üzerine çıktı.

EKONOMİNİN AJANDASI

TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ile dış ticaret  endekslerini açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı nakit gerçekleşmelerini açıklayacak (17.30).

Avrupa'da günün en önemli verileri Almanya'dan gelecek. Sanayi üretimi, ticaret ve cari denge verileri aynı anda açıklanacak (09.00).

ABD'de haftanın en önemli verisi olan istihdam verileri açıklanacak. Mart ayında tarım dışı istihdam 916 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 6 seviyesine gerilemişti (15.30). 

ABD'de günün diğer verileri toptan stoklar (17.00), Baker Hughes sondaj kule sayıları (20.00), tüketici kredileri (22.00) olacak.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde (13.00) konuşma  yapacak.

TÜRKİYE'YE REZERVASYONLAR DİPTE, YUNANİSTAN ARTIDA

Türkiye’nin en önemli turizm pazarlarından İngiltere ve Almanya’dan yapılan turizm rezervasyonlarında Türkiye büyük çöküş yaşıyor.

FAİZLERİ SABİT TUTMAK ENFLASYONU DİZGİNLEMEZ

MB, politika faizini yüzde 19’da sabit tuttu. Bu kararın “TL’yi savunmasız bıraktığını” savunan ekonomistler, bu para politikasının enflasyonu dizginleyemeyeceğini söyledi.

DOĞALGAZDA YANDAŞA GARANTİLİ PROJE

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) limanlarının tıpkı diğer projelerde olduğu gibi yandaş şirketlere belirli garantiler karşılığında verildiğini söyledi.

ÜLKENİN TAPUSUNU CENGİZ'E VERDİLER

Halkın tepkisine rağmen İkizdere’deki taşocağı projesinde ısrarcı olan Cengiz her talanın altından çıkıyor. Ülkenin dört bir tarafında onlarca proje yürüten Cengiz, rant uğruna doğayı katlediyor.


YOKSULLUK EN ÇOK GENİŞ AİLELERİ VURDU

Yoksulluğun salgınla birlikte daha derinleştiği bu dönemde Türkiye’de her 5 aileden 1’ini yoksulluk vurdu. Geniş ailelerin yüzde 27.7’si yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşıyor.

PANDEMİ YOKSULU AÇLIĞA SÜRÜKLEDİ

Tüketici Hakları Derneği’nin anketi, pandemi döneminde vatandaşların “derin” yoksulluğa sürüklendiğini ortaya çıkardı. Düşen geliri zamlar karşısında daha da eriyen yoksulların tek besin kaynağı makarna ve bulgur oldu.

KÜRESEL GIDA FİYATLARI 7 YILIN ZİRVESİNDE

Küresel gıda fiyatlarındaki yıllık artış nisanda yüzde 30,8'e ulaştı. Bitkisel 
yağ fiyatları son bir yılda ikiye katlanırken, gıda fiyatlarında üst üste artış 11. aya taşındı.


ABD'DEN HAKAN ATİLLA'YA 10 YIL TİCARET YASAĞI

ABD, eski Halkbank Genel Müdürü ve eski Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla'ya 10 yıl ticaret yasağı getirdi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından kararın gerekçesi olarak "İran'a yönelik yaptırımları delmek" suçu gösterildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN MISIR AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, Türk heyetinin Kahire'deki diplomatik görüşmelerinin tamamlandığını, istikşafi nitelikli görüşmelerin "samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirildiğini" bildirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşmelerin ardından "Önümüzdeki süreçte ilişkileri normalleştirmek için atılabilecek adımlar konusunda görüşmeler devam edecek" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: TURİSTLERİN GÖRECEĞİ HERKES AŞILANMIŞ OLACAK

Almanya'da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tüm turizm çalışanları, otellerde restoranlarda çalışanlar, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, tur rehberleri de dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız" diye konuştu.Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’yi ziyaret edecek olan Alman vatandaşları için Covid-19 salgınında en güvenli ortamın yaratılması için çalışıldığını ifade etti.


SURİYE'DE MÜLTECİ KAMPINDA PATLAMA

Suriye’deki El-Salama mülteci kampında park halinde araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 3’ü çocuk 5 kişi yaralandı.

RUSYA İLE ERMENİSTAN ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan temasları kapsamında Başbakan Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Başbakanlık konutunda gerçekleşen görüşmede, ana gündem maddesi Dağlık Karabağ oldu. Paşinyan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ'da, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü anlaşmanın uygulanması için tüm çabayı sarf edeceklerini ifade etti.

KATAR'DA SİYASİ DEPREM: EKONOMİ BAKANI GÖZALTINA ALINDI

Katar Ekonomi Bakanı Ali Şerif el-Emadi'nin yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alındığı ve sorgulandığı açıklandı.

MOHAMED NASHEED ARACINA BİNDİĞİ ANDA PATLAMA OLDU

Maldivler’in başkenti Male’de Eski Maldivler Devlet Başkanı Mohamed Nasheed evinin önünde aracına bindiği sırada patlama meydana geldi. Patlamada yaralanan Nasheed’in hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

BİRLEŞİK KRALLIKTA SON 50 YILIN EN BÜYÜK YEREL SEÇİMİ

Birleşik Krallık’a bağlı İngiltere, İskoçya ve Galler’de halk, yerel yetkilileri seçmek sandık başına gitti. Yaklaşık 48 milyon seçmenin katıldığı seçimlerin son 50 yılın en büyük seçimi olduğu belirtilirken, 
Galler’de ise 16 yaş ve üstü gençlerin ilk kez oy kullanma şansına sahip olduğu ifade edildi.

JERSEY KRİZİNDE İNGİLİZLERDEN KIŞKIRTAN HAMLE

İngiltere-Fransa arasında Manş Denizi’ndeki Jersey Adası açıklarında avlanma hakları konusunda anlaşmazlık devam ederken, dün 50'den fazla Fransız balıkçı teknesinin düzenlediği protestolar sırasında İngiliz balıkçı, 
Fransız balıkçı teknesini çarparak bölgeden uzaklaştırdı. Öte yandan İngiltere'nin adaya gönderdiği 2 devriye gemisini geri çağırdığı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.