1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yangın sönmüyor

Yangın sönmüyor

Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamasına göre 18 veya 16 işçinin bulunduğu bölüme girilebilmesi için yangının söndürülmesine çalışılıyor.

A+A-
MANİSA'nın, Soma İlçesi'ndeki özel maden şirketine ait ocakta, şu ana kadar 284 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan trafonun bulunduğu en tehlikeli bölge, kurtarma ekiplerine geçit vermedi. Ekipler, ana girişten bin 400 metre uzaklıktaki bu alanı, denedikleri tüm teknik yöntemlere rağmen iki gündür geçemedi.

Soma'da geçen salı günü saat 15.10'da meydana gelen maden faciasında, ölüm ocağından şu ana kadar 284 işçinin cansız bedeni çıkartıldı. Kırkağaç'daki geçici morgda 3'ü tanınmayacak halde olduğundan kimliği DNA testleriyle belirlenecek 7 işçinin cesedi bulunuyor.

YANGIN SÖNMÜYOR

Kurtarma ekipleri, dünden beri sürdürdükleri çalışmalara rağmen faciaya neden olan trafonun bulunduğu bölgedeki engeli aşamadı. Yangının bu bölgede halen devam ettiği ve galerilerdeki yoğun kömür damarlarının da söndürülemediği için aşırı karbon monoksit gazı üretmeye devam ettiği belirtildi.

İçeride kalan işçilerin yaşamından umut kesilirken dün ilk kez bu bölgeye oksijeni azaltması izin azot gazı verildi. Bu gaz da yangının söndürmeye yeterli olmadı. Bu nedenle dünden beri sadeci iki işçinin cesedine ulaşılabildi.

Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamasına göre 18 veya 16 işçinin bulunduğu bölüme girilebilmesi için yangının söndürülmesine çalışılıyor.

ÖLÜM YOLLARI

Bu arada, facianın başından beri gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gerekse diğer teknik ekiplerin önünden biran olsun ayırmadıkları madenin 5 kilometrelik alanını en küçük noktasına kadar gösteren, ölüm kokan koridorlarının krokileri ortaya çıktı.

Ekipler, tüm kurtarma çalışmalarını, tüm stratejilerini bu krokilerdeki bilgilere göre yaptı. Ölüm ocağından 284 madencinin cansız bedeni de bu yöntemlerle ortaya çıkartıldı. Ancak o krokide kırmızı kalemle işaretlenen A ve C panoları arasında bölge ise, durumun ciddiyetini ortaya koydu.

Kurtarma operasyonunu takip eden ekiplerin, kırmızı kalemle boyadıkları bu noktanın, yangının çıkıp trafonun patladığı ve ekiplerin mahsur kalan işçilere ulaşmak için iki gündür çalışma yürütmelerine rağmen aşamadıkları alanı simgelediği öğrenildi.

İŞÇİLERİN 45 DAKİKALIK GAZI, 20 DAKİKADA BİTMİŞ

Bu arada hayatını kaybeden işçilerin cesetleri üzerindeki incelemeler, yapılan teknik değerlendirmeler bambaşka gerçekleri de ortaya çıkardı. İşçilerin, bin 400 metre uzaklıkta meydana gelen yangının ardından maskelerini takarak hızla çıkışa doğru koştukları belirlendi. İşçilerin bu can pazarından kurtulma çabaları sırasında en büyük engeli, yoğun karbon monoksit gazının yanı sıra madenin girişten kısa bir süre sonra başlayan ve çıkmak için hiçbir teknik donanımın bulunmadığı eğimli ana giriş yolu oldu.

İşçilerin yüzde 13 eğimli bu yokuşu çıktıkları sırada, daha çok efor sarf ettikleri, bunun sonrasında da daha sık nefes alıp vermek zorunda kaldıkları saptandı. İşçilerin daha yoğun ve sık nefes alıp vermelerinin ise, işçileri yaşama bağlayan maskedeki gazın, 45 dakika yerine yaklaşık 20 dakikada bitmesine neden olduğu ileri sürüldü. Bu nedenle de şu ana kadar cesetleri çıkartılan işçilerin büyük bir bölümü, bu eğimdeki çıkış yolu üzerinde bulunarak çıkartıldı.

Madenin ilk girişinin yüzde 6.5 eğimde olduğu, ardından bu eğimin yüzde 13'e kadar çıktığı belirtildi. İşçilerin özellikle bu eğimden çıktıklarında, büyük bir efor sarf ettikleri, onların çıkışında yardımcı olarak bir teknik desteğin de bulunmadığı ileri sürüldü.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.