1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Uyku sorunları prostat kanseri riskini artırabilir

Uyku sorunları prostat kanseri riskini artırabilir

Uykuya dalmakta güçlük çeken veya uyuklama sorunu yaşayan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin iki kata kadar artabileceği belirlendi

A+A-

Iceland Üniversitesi’nden bilim adamları, 67 - 96 yaşındaki 2 binden fazla erkeğin sağlık ve uyku durumunu 5 yıl boyunca araştırdı. Araştırmanın başında prostat kanseri belirtisi bulunmayan katılımcılardan yüzde 8,7’si "fazla", 5,7’si ise "çok fazla" uyku sorunları bulunduğunu belirtti.

Araştırma süresince katılımcıların yüzde 6,4’ü prostat kanserine yakalandı. Bilim adamları, uyku sorunlarıyla prostat kanserine yakalanma riskinin bağlantılı olduğunu, bu sorunları fazla yaşayanlarda riskin iki kata kadar artabileceğini belirtti.
 
Araştırmacılardan Lara G. Sigurdardottir, daha önce uyku sorunları bulunan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin arttığının bilindiğini ifade etti. 
Sigurdardottir, sonuçların başka çalışmalarla da doğrulanması halinde uyku sorunlarının giderilmesinin prostat kanseri riskinin azaltılmasına yönelik tedavilere ışık tutabileceğini vurguladı. Konuya ilişkin makale, "Cancer Epidemiology" dergisinde yayımlandı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.