1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Uruguaylılar çok kızgın!

Uruguaylılar çok kızgın!

Luis Suarez'in kupa tarihinin en ağır cezasına çarptırılması Uruguaylıları çok kızdırdı.

A+A-

Kolombiya maçı için Rio de Janeiro'ya gelen gök mavilileri karşılamak için Uruguaylı taraftarlar ve dünyanın her yerinden onlarca basın mensubu ekibin konaklayacağı otel önünde bekleyişe geçti.

URUGUAYLI TARAFTARLAR: "FİFA BREZİLYA'YA OYNUYOR"

Uruguaylı taraftarlara göre Suarez'i hem ibret-i alem olsun diye hem de ikinci turdan sonra büyük ihtimalle karşı karşıya geleceği Brezilya'yı zora sokmaması için FIFA bilerek harcadı. Genel kanı Brezilya'nın kupadan erken elenmesinin kupa karşıtı gösterileri tırmandıracağından FIFA'nın açılış maçından beri ev sahibi ülkeyi kayırdığı yönünde. Şimdiye kadar bu tür durumlarda hiç 4 maçtan fazla ceza verilmediğini söyleyen taraftarlar bir de üstüne 4 ay transfer olma, yöneticilik hatta neredeyse bir stadın etrafında bile dolaşmama anlamına gelen cezanın tam bir haksızlık ve abartı olduğu görüşündeler.


Uruguaylı taraftarların sorularımıza yanıtları şöyle:


NEDEN FIFA'NIN SİZE KARŞI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

-Çünkü biz iyi ekibiz ve kupayı kazanmaya adayız. Suarez ile çok daha güçlüyüz. FIFA da bunu istemiyor.

FIFA KİMİN KAZANMASINI İSTİYOR?

- Tabi ki Brezilya'nın. Uruguay Kolombiya'yı yenerse kiminle oynayacak; Brezilya'yla. İste bu durumda işler karmaşıklaşıyor. Çünkü FIFA Suarez'in oynamasını istemiyor. Suarez oynarsa Brezilya'yı yeneriz.

MUJİCA'NIN AÇIKLAMALARI HAKKINDA EN DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

-O her zaman halkıyla bir olan bir lider. Destekliyoruz dediklerini.

FİFA MAFYA ÖRGÜTÜ GİBİ HAREKET EDİYOR

Uruguaylı gazeteci Diego Jokas Sztulwark'a göre ise, Suarez'in ve Uruguay'ın hedef seçilmesinin ardında çok daha önemli sebepler var ve FIFA tam bir mafya örgütlenmesi gibi hareket ediyor.

"Kendimi çok büyük bir hayal kırıklığı içinde hissediyorum. Çünkü Suarez'e verilen ceza sadece oyuncuya değil bütün Uruguay'a ve Güney Amerika futboluna verilmiş bir cezadır. Çok sert ve abartılmış bir ceza. Luis'in diğer kupalarda bu tür davranışlar gösteren diğer oyuncular gibi cezalandırılması gerekirdi."

URUGUAY MEDYASININ TEPKİSİ NASIL OLDU?

-Öfkeli tabi ki. Çünkü FIFA dünyanın en büyük organizasyonlarından birisi ve kimse ona müdahale edemiyor. Dokunulmaz zırhına bürünmüş durumda. Bünyesindeki yolsuzlukların araştırılmasına asla izin vermiyor. Bu yolsuzluklar ne araştırılabiliyor ne de suç duyurusunda bulunulabiliyor. Yöneticiler ellerini kollarını sallaya sallaya her yerde dolaşıyorlar, kral gibi yaşıyorlar.

SENCE NEDEN BU KADAR AĞIR BİR CEZA VERDİLER SUAREZ'E?

- Gerçekten tam olarak bilmiyorum. Sanırım birkaç ay önce Uruguay'da Copa Libertardores ve Copa America'nın yayın hakları için yapılan bir şikayetle ilgili olabilir. FIFA'ya yakın bir şirket yayın haklarını almak için ortaya çok büyük bir para koydu. Ancak yayın haklarına sahip şirketin haklarından feragat etmeye niyeti yok. Yayın haklarını isteyen ve FIFA'nın desteklediği şirket çok fazla para koydu bu işe. Bu konu hakkında yargı yoluna gidildi ve FIFA üzerinden Uruguay Futbol Federasyonu tehdit edildi. Bununla alakalı olabilir

SUAREZ BU BÜYÜK GÖSTERİNİN EN ÖNEMLİ AKTÖRÜYDÜ

Bu sırada Uruguaylı oyuncular otele ulaşıyor. Forlan, Lugano ve Muslera otobüsün içinden kendilerine tezahürat yapan taraftarlara gülümsüyorlar. Güvenlik duvarını aşıp futbolculara ulaşmak mümkün değil. Uruguay Futbol Federasyonu yöneticilerinden Ernesto Dehl dışarı çıkarak sorularımızı yanıtlıyor

"Dünya kupası çok büyük bir gösteri. Ve bu büyük gösteri en önemli aktörlerinden birini kaybetti. Luis Suarez dünyanın en iyi oyuncularından biri olduğunu gösteren bir oyun sergiliyordu. Hollanda ve İngiliz liginde büyüklüğünü defalarca gösterdi. Şimdi de Dünya Kupası'nda sergiliyordu. Verilen ceza sadece oyuncu kişiliğini değil insani kişiliğini de zedeler bir nitelik taşıyor. Çünkü dört ay boyunca işini yapamaması bu camiada tahmin edebileceğiniz gibi çok çok yaralayıcı bir şey. Şu anda arkadaşlar detaylar üzerinde çalışıyor ama en kısa sürede itiraz başvurumuzu yapacağız. Birazdan heyetle konuşup nasıl bir tavır sergileyeceğimizi belirleyeceğiz."

MARADONA'DAN SUAREZ'E DESTEK

Arjantinli efsane Maradona da Suarez'e destek verdi. Victor Hugo Morales ile her akşam Telesur Televizyonu'na yaptığı "De Zurda"ya Diego "Luisito seninle birlikteyiz" yazılı bir tişörtle çıkan Maradona kendisinin de "94 Dünya Kupası'nda Suarez gibi hedef seçildiğini söyleyerek FIFA'nın ahlak anlayışını eleştirdi.

"FIFA yöneticileri bir sürü para verilen statlara gidip uyuyorlar. Maçları izlemiyorlar bile çünkü bir antika bir mobilyadan bile daha yaşlı ve ruhsuzlar" diyen efsane on numara "siz kim oluyorsunuz da Suarez'i otele bile almıyorsunuz. Kimi öldürmüş Suarez? Madem öyle bari Guantanamo'ya gönderin" sözleriyle salvolarına devam etti.

"Neymar rakibine bariz kırmızı kartlık dirsek atıyor ama hiçkimse ağzını açmıyor. Herkesin gözü önünde iki Kamerunlu oyuncu sahanın ortasında birbirine giriyor ve hiç kimse tek kelime laf etmiyor" sözleriyle FIFA'yı eleştirmeye devam eden Maradona Zidane konusuna da değindi: "Suarez'e ahlakçılık yapıyolar ama benzer davranışı gösteren Zidane'ı ödüllendirmişlerdi. FIFA'nın ceza kestiği gün Zidane'a Altın Top ödülü verdiler"

LUGANO ADAMIN DİBİ

Maradona programında Uruguay kaptanı Diego Lugano'yu basın toplantısında Suarez'i canla başla savunmasından dolayı överek tebrik etti. Lugano için "Adamın dibi" tanımını kullanan Maradona, Lugano'yla bir araya geldiği bir video yayınladı.

Progama telefon bağlantısıyla katılan Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica "Tüm dünyada büyük çoğunluğun kendilerinin yanında" olduğunu söylerek sonuna kadar destek vermelerini istedi. Suarez'e verilen cezanın haksız ve abartılı olduğunu söyleyen "Pepe" Mujica "çünkü biz küçük bir ülkeyiz. Bize vurmak daha kolay oluyor" dedi. Kupada bütün maçları izlediklerini ve herkese eşit mesafeli yaklaşılmadığını söyleyen Mujica "bu durum öfke duymamıza neden oluyor" dedi.

SUAREZ'E KAHRAMAN GİBİ KARŞILAMA

Aldığı ceza sonrası arkadaşlarıyla vedalaşarak özel bir uçakla ülkesine dönen Luis Suarez, Başkent Montevideo'da kahramanlar gibi karşıladı. Binlerce Uruguaylı saatlerce Carasco havaalanında Suarez'in gelişini FIFA aleyhine "FIFA Go home" ve "Mafya FIFA" sloganları atarak bekledi.

Gece yarısı Montevideo'ya ulaşan Suarez'i Başkan Mujica karşıladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.