1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ünzile Yüksel: Emeklilik bir lütuf değil toplum ve aile yapısının teminatıdır

Ünzile Yüksel: Emeklilik bir lütuf değil toplum ve aile yapısının teminatıdır

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ünzile Yüksel, emekli maaşları ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

A+A-

Yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Bugün emekliler ekonomik koşulların giderek ağırlaşması sebebiyle geçim sıkıntısı içindedir. Çalıştıkları dönemde yaratmış oldukları toplumsal zenginlikten paylarına düşen emekli maaşları ile geçinmeye çalışmakta ve hak ettikleri refah seviyesinden oldukça uzak şartlar altında yaşamaktadırlar. Bu koşulları yaratan ise iktidarın sosyal güvenlik politikalarını emeği, emeklileri ve halkı dışlayan siyasi kararlar ile belirlemesidir.

Çalıştıkları dönemde ödemiş oldukları primler ile kendilerinin ve ailelerinin geleceğini teminat altına almış olan emeklilerimizin bugün aldıkları emekli aylıkları kendilerine bahşedilen bir geçim yardımı değil, hak etmiş oldukları maaşlarıdır. Emeklilerimizin bu maaş ile geçinememeleri ise kendilerinin ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden gerektiği gibi yararlanamamalarına yol açarak toplumsal refahın olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullar, çalışan vatandaşların dahi geçim sıkıntısı çekmesine neden olurken emeklilerimizin alım gücü günden güne azalmakta; yılda iki defa olmak üzere aldıkları bayram ikramiyeleri ise bu soruna çözüm olmamaktadır. AK Parti iktidarının emekli maaşları arasındaki büyük farklılıkların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaları ve emekli vatandaşlarımızın geçim derdine derman olacak kararları ivedilikle hayata geçirmesi büyük önem taşımaktadır. Emekli ve yaşlılık aylıklarının artışında emeklilerin millî gelirdeki artış oranından pay almalarına ilişkin kanun değişikliği ve güncelleme katsayısı yeniden tanımlanarak alım gücünün giderek azalmasının önüne geçecek uygulamalar iktidar tarafından benimsenmemektedir.

Ülkemizde tüm vatandaşlarımız gibi emeklilerimiz de sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi için hayata geçirilen Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin öncelikli mağdurlarıdır. Şehir merkezlerine yakın konumlara sahip kamu hastaneleri kapatılarak vatandaşların kolaylıkla ulaşamayacağı bölgelerde oluşturulan hasta garantili ticarethaneler mantığı ile yönetilen şehir hastanelerine mahkûm edilmişlerdir. Mevcut iktidar, emeklilerin kamu-özel ayrımı olmaksızın tüm hastanelerden ücretsiz olarak faydalanmasının önünü açmalı ve şehir hastanelerine ulaşım zorluğu bulunan emekli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini mümkün kılmalıdır. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile kaldırılmış olan emekli anne-babanın bakmakla yükümlü olduğu bekâr, çalışmayan ve 18 yaşından büyük kız çocuklarının anne-babalarının sosyal güvencesi altına alınması ve emeklilerin çalışmayan 18 yaşından büyük çocuklarının Genel Sağlık Sigortası’nın ücretsiz olması ise elzemdir.

Ülkemizde emekli olduğu halde geçinebilmek için bir başka işte çalışmak zorunda kalan vatandaşlarımızın sayısı günden güne artmaktayken; iktidarın emekli olup çalışmak zorunda olan vatandaşlarımızdan Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında yapılan kesintiyi kaldırmaması ise mağduriyetleri ve kayıt dışılığı artırmaktadır.

Sosyal devlet anlayışının başlıca gerekliliklerinden olan sosyal yardımlar ise siyasi iktidarın politik amaçları doğrultusunda kullanılmakta ve gerçek ihtiyaç sahibi gruplar tarafından ulaşılamayan bir haldedir. Sosyal yardımlara ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın bu anayasal haklarından faydalanabilmelerinin yegane yolu AK Parti ilçe teşkilatlarının inisiyatiflerine bırakılmıştır. Emekli vatandaşların sosyal yardımlara erişimi kolaylaştırılmamakta ve elektrik, su, doğal gaz gibi faturaları vergi ve ek kalem ilaveler ile şişirilmektedir.

Mevcut iktidar döneminde artmakta olan tüm sorunlar tek adam rejimiyle beraber derinleşmiştir. Düşük emekli ve yaşlılık aylıkları, emekli olmak için ödenmesi gereken prim gün sayısının artması, daha geç yaşta emeklilik hakkı, kamusal hizmetlerden daha az yararlanma; sağlıkta katkı payının emeklilerden de alınması, emeklilerin refah pay hakkından faydalanamamaları, emekli ve yaşlılık aylığı bağlanma oranlarının düşürülmesi ve maaşlar arasındaki dengesizlikler giderilmesi gereken başlıca sorunlarken çözüme kavuşturulmamış ve sorunların daha da derinleşmesine sebep olunmuştur. Emekli maaşlarında dengesizlik yaratan üç dönem farkı devam etmekte; 2000-2008 ve 2008 Ekim sonrası prim gün sayısının oluşturduğu problemler sürdürülmektedir.

Hâl böyleyken tek adam düzeni ve AK Parti iktidarı tüm vatandaşlarımızın olduğu gibi emeklilerimizin de sorunlarını görmezden gelmekte ve çözüm için herhangi bir çalışmayı vatandaşa sunmamaktadır. Giderek derinleşen ekonomik sorunlar, emeklilerin geçim yükünü her geçen gün artırmakta ve yarınlara duyulan güveni ise aynı oranda azaltmaktadır."                                                                                                          

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.