1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Uludağ Üniversitesi Alzheimer Hastalığına Çare Arıyor

Uludağ Üniversitesi Alzheimer Hastalığına Çare Arıyor

TÜBİTAK, ARRS ile Uludağ Üniversitesi'nden ortak proje

A+A-

BURSA'da Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Cansev'in de dahil olduğu TÜBİTAK-Slovenya Araştırma Kurumu (ARRS) ortak araştırma projesiyle, genetiği değiştirilen fare ile Alzheimer hastalığına çare aranıyor. 

Projede ÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden Dr. Ahmet Baykal yürütücü, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Mehmet Cansev ve University of Ljubljana'dan Prof. Dr. Damjan Glavac araştırmacı, Acıbadem Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsmail Hakkı Ulus'un danışman olarak yer alıyor. Proje kapsamında, Amerika'daki bir deney hayvanı merkezinde, genetiği değiştirilmek suretiyle Alzheimer hastası yapılmış 5XFAD fare modeli kullanılarak beyindeki genetik ve proteomik değişikliklerin incelenmesine başlandı. Bu sayede Alzheimer hastalığının beyinde oluşturduğu patoloji daha iyi anlaşılarak hastalığa yönelik tedavi geliştirme çabalarına yeni bir boyut eklenmesinin mümkün olacağı savunuldu. 

TÜBİTAK ile Slovenya Araştırma Kurumu (ARRS) arasındaki işbirliği çerçevesinde açılmış olan 2012 yılı çağrısı sonucunda desteklenmesine karar verilen 'Beyin Ekstraselüler Matrisinin Nörodejenerasyondaki Rolünün Alzheimer'da Araştırılması' adlı bu proje, Uludağ Üniversitesi'nde ilk kez genetiği değiştirilmiş hayvanlarla deney yapılacak olması bakımından da önem taşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.